Huittisista Tampereelle siirtyvä Sami Ylipihlaja: ”Varman päälle pelaamalla ei tässä ajassa pärjää”

Sami Ylipihla jättää Huittisten kaupunkin haikein, mutta positiivisin ajatuksin. ”Minulla on hyvä siilis siitä, että sain Huittisissa paljon asioita aikaan.”

Huittisten kaupungin hallintojohtajana kolme vuotta sitten aloittaneen Sami Ylipihlajan viimeiset kuukaudet Huittisten kaupungin palveluksessa ovat kuluneet kahdella pallilla. Paitsi omaa virkaansa, Ylipihlaja hoitaa vielä kuukauden ajan kaupunginjohtajan tehtäviä.
Sen jälkeen Ylipihlajan tie vie takaisin Tampereelle.

”Tampereen kaupungin työhyvinvointipäällikön paikka on minulle sekä omaa työhistoriaani että henkilökohtaisia mieltymyksiäni ajatellen kaikin puolin ideaali. Huittisissa on ollut hyvä, mutta tämä on tilaisuus, jota ei vain voinut jättää käyttämättä. Paikka oli edellisen kerran auki kymmenen vuotta sitten, eikä voi tietää, olisiko se minun urani aikana enää auennut, jos en sitä nyt olisi hakenut”, Ylipihlaja sanoo.

Huonona Ylipihlaja ei pidä Huittisten kaupungin hallintojohtajankaan paikkaa, päinvastoin. Kolme vuotta Huittisissa tarjosivat opettavaisen näköalapaikan, josta tarttui mukaan suuri annos osaamista.

”Toimintaympäristö on ollut uuden oppimisen kannalta aivan loistava. Arvostan äärimmäisen paljon kollegoitani niin Huittisten kaupungilla kuin naapurikunnissa. Täällä on päällä hyvä draivi”, hän kehuu.

Uimahallin saunassa kuulee, mitä kuuluu

Salkku sarvessa polkupyörällä keskustan läpi kiitävä pukumies on tullut Huittisissa tutuksi.
Ylipihlaja on tehnyt työtään koko persoona pelissä. Hän kertoo heittäytyneensä Huittisissa työhönsä henkilökohtaisella tasolla enemmän kuin koskaan.

”Olen pitänyt esimerkiksi sosiaalisessa mediassa hyvin välitöntä linjaa ja pyrkinyt olemaan lähellä työntekijöitä sekä huittislaisia. Uimahallin saunassa kuuli, mitä mieltä asioista ollaan ja siellä syntyi hyviä keskusteluja.”

Yksi asia, jonka Ylipihlaja tulee Huittisista muistamaan erityisellä lämmöllä, on tunne siitä, miten hän kokee onnistuneensa kaupungin henkilöstön tsemppaamisessa.

”Toki näihin vuosiin on mahtunut myös ohjelmistojen ja erilaisten ohjeiden uusimisia.”

Ylipihlajan kädenjälki tulee näkymään konkreettisesti vuosia, sillä hänen ideastaan Huittisiin saatiin niin Taideakselin katutaidetta kuin frisbeegolffareille tarkoitettu Puttiparkki.

”Pyrin kaikessa tekemisessäni parantamaan kaupungin elinvoimaa. Välttämättä keskushallintoa ei pidetä paikkana, missä tehdään näin konkreettisia toimia, mutta itse näin asian juuri päinvastoin. Mielestäni tällaiset projektit olivat ehdottomasti kaupungin kokonaisetua ajavia.”

Työvoiman saatavuus tulevaisuuden suurin haaste

Ylipihlajan Huittisissa viettämä aika pyöri vahvasti koronan ympärillä.

”Olen ylpeä siitä, miten hyvin saimme korona-ajan vietyä läpi Huittisissa. Yllättäen tullut yt-prosessi meni hyvin, sillä lomautuksia ei tarvinnut tehdä ja toisaalta koko henkilöstölle riitti järkeviä työtehtäviä. Resurssipankki toimi jopa hämmästyttävän hyvin”, hän summaa.

Myös yt-neuvottelut olivat Ylipihlajalle opettavainen kokemus.

”Näin jälkikäteen ajateltuna koronasta seurasi myös hyvää, sillä henkilöstöpolitiikkaan saatiin sellaista joustoa, mikä vetoaa tämän päivän työntekijöihin.”

Huittisista Sami Ylipihlaja jää kaipaamaan etenkin ihmisiä. Hän kertoo löytäneensä Huittisista kolmen vuoden aikana paljon kavereita ja ystäviä.

Lähitulevaisuuden suurin haaste niin kaupungin kuin yritysten näkökulmasta tulee olemaan työvoiman saatavuus. Tämä on asia, jota Ylipihlaja on pohtinut paljon hallintojohtajan roolissa Huittisissa, ja jota hän tulee pyörittelemään vieläkin enemmän työhyvinvointipäällikkönä Tampereella.

”Jatkossa on entistäkin tärkeämpi miettiä asioita siitä kulmasta, miksi ihmiset haluavat olla meillä töissä.”

Paitsi työvoiman saatavuus, Ylipihlajaa huolestuttavat varsinkin koronavuosina nuorten keskuudessa merkittävästi kasvaneet mielenterveyspoissaolot.

”Tähän tulisi ehdottomasti panostaa enemmän ennaltaehkäisevästi, sillä mielenterveyspoissaolot ovat usein pitkiä, eivätkä kaikki pysty palaamaan työelämään ollenkaan”, hän tietää.

Tärkeää on, että työhyvinvointiin ja työelämän mielekkyyteen panostetaan muutenkin.

”Ei pidä keskittyä pelkästään uusien työntekijöiden haalimiseen, vaan ennen kaikkea pitää perustyötyytyväisyys hyvänä. Kun saamme omat työntekijämme innostumaan, myös tuottavuus nousee ja jokaisen työpanoksesta saadaan enemmän irti”, Ylipihlaja uskoo.

Erityistä huolellisuutta tulisi vaalia jo rekrytointivaiheessa.

”Epäonnistuneet tai pitkät rekryt kasaavat valtavan määrän lisätöitä kaikille”, Ylipihlaja tietää.

Arjen helppous ja halpuus Huittisten valttikortit

Huittisten toisena tulevaisuuden uhkakuvana Ylipihlaja näkee keskustan näivettymisen.

”Vaikka väkilukukin pysyisi samana, mutta keskusta hiljentyisi, se vaikuttaisi auttamatta mielikuvaan koko kaupungista. Minusta Huittisten olisi syytä pitää ylpeästi kiinni siitä aidosta pikkukaupunki-statuksesta, mikä täällä on.”

Markkinoinnissa Ylipihlaja korostaisi arjen helppoutta ja asumisen hinta-laatusuhdetta.

”Toisin Huittista esiin aitojen ja konkreettisten tarinoiden kautta. Ei riitä, että nämä asiat todetaan mainoslehtisessä, vaan niitä tulisi kertoa huittislaisten omilla äänillä.”

Palvelut ja sijainti, siinä ovat Ylipihlajan näkemyksen mukaan Huittisten valttikortit tulevina vuosina.

”Huittinen on vahva ja kehittyvä paikka, kun asiat tuodaan oikein esiin, ihmisiä ja yrityksiä on mahdollista houkutella tänne lisää.”

Vielä lisää huittislaista hulluutta

Ylipihlaja ihastui kuuluisaan huittislaiseen hulluuteen ja hulluja avauksia hän toivoo näkevänsä Huittisista tulevaisuudessakin.

”Tässä ajassa ei pärjää pelaamalla varman päälle. Ei kannata tehdä niin kuin on aina tehty, mutta toisaalta ei myöskään eri tavalla pelkästään siksi, että se on eri tapa. Itse olen pyrkinyt vähän sohimaan kunta-alaa leimaavaan oravanpyörään ja toivottavasti toimintatapoja ja -prosesseja tuuletetaan Huittisissa tulevaisuudessa vielä tehokkaammin.”

Mihin kannattaa panostaa, mitä voi tehdä minimillä, sitä Ylipihlaja kannustaa pohtimaan.

Sami Ylipihlajan jonkintapaisia epävirallisia läksiäisiä vietetään 12.8. kello 18-21 Rautasillan kupeessa järjestettävässä Taideakselin katujuhlassa. Päivä on sattumalta myös Ylipihlajan viimeinen työpäivä Huittisissa. Tapahtumassa ovat paikalla Taideakselin taiteilijat sekä vapaaehtoiset, musiikki soi viranhaltijan toimesta ja tarjolla on pullakahvit.

Poimintoja