”Yhteisöllisyyttä ja menneiden muistelua” – Klassikkoautot kutsuvat lauantaina Levorantaan

Aulis Ylönen on klassikkoautojen ystävä. Siksi Levorannan Autoliikkeessä järjestetään huomenna lauantaina Levoranta Classic -tapahtuma. Kuva: Jouni Juntunen.

Iso kattaus klassikkoautoja kutsuu huomenna lauantaina Levorannan Autoliikkeeseen. Näytillä on oman aikakautensa upeita yksilöitä useilta vuosikymmeniltä.

Vanhin ajopeli on vuosimallin 1925 avolava T-Model, joka on entisöity vastaamaan alkuperäistä Tampereen kaupungin kuorma-autoa. Uudempaa laitaa edustaa vuoden 1995 Ford Fiesta. Sillä on jo valmistumisvuodeltaan kytkös Levorannan Autoliikkeeseen ja toimitusjohtaja Aulis Ylöseen. Ylönen nimittäin myi kyseisen auton uutena sastamalalaiselle omistajalle ja alkuperäisen omistajan autoilun päätyttyä Fiesta ostettiin takaisin liikkeeseen.

”Aika moni muukin esillä olevista malleista on itselleni kaupateosta tuttu”, toteaa Ylönen, joka on myynyt autoja jo viidellä vuosikymmenellä.

Lauantain Levoranta Classic on toimitusjohtajan suuri haave, jonka järjestämistä hän on pohtinut jo useamman vuoden ajan. Korona ja kielto pitää yleisötapahtumia hidastivat suunnitelmia, mutta nyt ollaan vihdoin h-hetken äärellä.

”Vähän jotain erilaista kivaa, jotain muuta kuin pelkkää kaupankäyntiä”, Ylönen tuumii.

”Kehtaa katsoa”

Tapahtuman autot ovat pääasiassa levorantalaisten kokoelmista, niiden lisänä nähdään pari-kolme muuta kulkupeliä. Myös yleisö on tervetullut paikalle klassikkoautoillaan, joille on järjestetty oma klassikkoparkkinsa.

Näytillä olevista ajoneuvoista isoin henkilökohtainen merkitys Ylöselle on vuoden 1929 Ford A-Phaetonilla. Vuosi -29 on nimittäin vuosi, jolloin yritys perustettiin ensin autokorjaamona.

”Phaeton on hankittu juuri merkittävän vuosimallin vuoksi. Lisäksi niitä on varmasti korjattu liikkeessä yritystoiminnan alkuvuosina.”

Toinen Ylösen ennakkoon esiin nostama yksilö on vuosimallin 1987 Ford Sierra RS Cosworth 2.0. Toimitusjohtaja kertoo, että kyseisiä autoja on tuotu Suomeen vain seitsemäntoista kappaletta. Classic-tapahtuman Sierra on alkuperäinen Suomi-auto.

Kaikkiaan nähtävillä on hieno kattaus klassikoita. Ylönen sanoo vierailleensa hiljattain Espoossa yhdessä Suomen suurimmista automuseoista, eikä Levoranta Classic kalpene sen rinnalla.

”Voin sanoa, että kehtaa katsoa”, hän nauraa.

Kotiin oman klassikon omistajana?

Aulis Ylönen toivoo huomisen tapahtumalta ennen muuta yhteisöllisyyttä ja Ford-muistoja sekä yleisesti menneiden muistelua.

”Moni muistaa yhä, millaista oli 60- ja 70-luvuilla. Esillä on suurten ikäluokkien suosikkeja ja sellaisia malleja, jotka ovat olleet monille ensikosketus autojen maailmaan.”

Joku onnekas poistuu tapahtumasta oman klassikon omistajana. Tapahtumassa nimittäin myydään tarjouskaupalla Ford Cortina 1600 vuosimallia 1968. Se on katsastettu ja käyttökuntoinen menopeli. Ylönen uskoo, että harrastajat ymmärtävä, millaisesta helmestä on kyse.

”Hinta tuskin jää satasiin”, hän uumoilee.

Levoranta Classic lauantaina 6.8. kello 10-15 Levorannan Autoliikkeessä. Autojen lisäksi tapahtumassa on muutakin ohjelmaa: Jussi Syren & The Groundbreakers esiintyy kello 11 ja 13. Makkaragrilli on kuumana kello 10 alkaen ja lapsille on tarjolla hattaraa kello 10-13. Kävijöistä 300 ensimmäistä saa omakseen Levoranta Classic -lippalakin. 

Klassikkoautojen suurtapahtuman menopeleihin voit tutustua etukäteen täällä.

  • Juhannuskoivu

    Levoranta classic, paljon hienoja autoja jotka ovat vaatineet järjettömän määrän kotimaista työtä ollakseen tuossa kunnossa. Olisi hienoa jos tällainen olisi joka vuosi höystettynä isolla swap meetillä. Kuka ottaa koppia? Traktorimuseo?

Kommentointi ei ole käytössä.