Rymy ja Rutku ajoivat sudet pois kotipihasta perjantaiaamuna Punkalaitumella – ”Niskakarvat pystyyn saman tien”

Rymy on saksanpaimenkoira ja Rutku sekarotuinen. Kuva: Raili Virtanen.

Punkalaitumelainen Raili Virtanen koki perjantaiaamuna kauhunhetkiä avatessaan Viidanmaantiellä sijaitsevan omakotitalonsa oven ja päästäessään kahta koiraansa tarpeilleen. Tontilla sijaitsevan ulkohuussin vieressä, noin parinkymmenen metrin päässä talon ulko-ovelta seisoi kaksi kookasta sutta.

”Koirilla nousivat niskakarvat pystyyn saman tien ja ne alkoivat rähistä. Sudet eivät tuntuneet ensin reagoivan, mutta lähtivät lopulta viereiselle pellolle ja koirat tietysti perässä”, kertaa Virtanen.

Nainen kertoo seuranneensa koiriaan peltoa kohti ja pitäneensä ”jumalatonta meteliä”.

”Rähjäsin ja pompin tasajalkaa, ja sain onneksi koirat houkuteltua takaisin kotiin.”

Susien liikkeistä ei tämän jälkeen ole tietoa.

”Yritin ottaa niistä kuvaakin, mutta eihän siitä mitään tullut, kun tärisin niin.”

Virtanen on varma, että hänen tontillaan seisseet eläimet olivat susia.

”Toinen koirani on kookas saksanpaimenkoira, ja nämä eläimet olivat vielä sitä isompia. Isompia kuin olisin koskaan susista uskonut. Myös koirat olivat selvästi peloissaan. Miksi olisivat olleet, jos kyseessä ei olisi ollut petoeläin? Olen havainnostani ihan varma.”

Sisälle selvittyään nainen soitti hätäkeskukseen, josta otettiin yhteyttä Sastamalan poliisiin. Poliisi soitti Virtaselle ja kehotti tätä pysyttelemään loppupäivän sisätiloissa. Vapaana kotipihassa ulkoilemaan tottuneet koirat päätyivät tarhaan.

”Poliisi sanoi, että susi voi jäädä pitkäksikin aikaa johonkin lähettyville pyörimään.”

”Pimeällä en ainakaan liiku”

Viidanmaantie sijaitsee Talalan alueella, muutama kilometri Punkalaitumen keskustasta ja pari kilometriä Talonpoikaismuseo Yli-Kirralta kohti Urjalaa.

Raili Virtanen kertoo, etteivät susihavainnot hänen kotinsa liepeillä ole aivan tavattomia.

”Viime vuonna lopetettu kolmijalkainen susi liikkui tällä alueella. Lisäksi Ala-Jallintiellä, josta tälle Viidanmaantielle käännytään, nähtiin pari vuotta sitten susi kahden pentunsa kanssa. Koskaan ennen ne eivät kuitenkaan ole tulleet pihapiiriin.”

Virtasen talo ei ole Viidanmaantien ainoa, joten sudet ovat liikkuneet lähellä asutusta.

”Ilmoitin havainnostani heti myös naapureille. Yhdessä lähialueen taloista asuu lapsi, joka kulkee pyörällä kouluun. Tänään hän oli onneksi ehtinyt jo lähteä ennen kuin sudet tulivat pihaani.”

Virtanen sanoo petoeläinten jättäneen vierailustaan muistoksi pelon.

”Kyllä sitä nyt miettii kahdesti ennen kuin lähtee hakemaan puita liiteristä tai asioimaan ulkovessassa. Pimeällä en ainakaan liiku mihinkään.”

  • avatar Mullikuhnuri

   Koirat, jopa lehmät tappavat enemmän ihmisiä kuin sudet. Punkkikin on vaarallisempi levittäessään borreoloosia ja aivokuumetta. Mikä tämän susihysterian levittämisen taustalla on? Halu päästä metsästämään susia, jotta pääsee kertomaan kavereille tarinoita vaarallisesta ja vaikeasta eränkäynnistä?

   • avatar Jerry

    Koiran, lehmän tai punkin takia ihmiset ja kotieläimet eivät joudu linnoittautumaan koteihinsa kuten susien takia näköjään joutuvat.
    Lähiseudulla muutaman viikon aikana on nyt jo kaksi tapausta, joiden seurauksena susien takia uhrit eivät uskalla ulkoilla omilla kotikulmillaan.

   • avatar Mullikuhnuri

    Miksi levitetään sairasta hysteriaa, jonka takia herkimmät alkavat pelätä mörköjä? Tiedän monia, joita jopa hirvikärpäset ja punkit estävät lähtemästä marjaan. Onko sitten todellinen syy, tiedä häntä. Susiviha ja -pelko on monille vain hurmoksellinen puheenaihe josta voi joukolla räyhätä niin netissä kuin baareissa. Mitä rajumman kommentin keksii susista, sitä suuremman suosion saa yhä sakeammaksi käyvässä keskustelussa. Yhteinen pyhä viha on muuttunut uskonnoksi, jolla on jo mieleltään järkkyneet uhrinsa kuten muillakin ääriliikkeillä.

   • avatar Jerry

    Uskallatko käydä tarjoamassa tuota mielipidettä vaikka muutama viikko sitten syödyn koiran omistajalle. Kannattanee kuitenkin pitää reilu välimatka, kun esität asiasi : )

Jätä kommentti