Pirkanmaan hyvinvointialue yhtenäistää omaishoidon tuet – Sastamalassa joku saa vähemmän, toinen enemmän kuin ennen

Kuvituskuva: Pixabay.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti viime viikolla omaishoitajille maksettavien palkkioiden yhtenäistämisestä. Osalle omaishoitajista päätös tietää tuntuvaa leikkausta nykyisiin palkkioihin, mikä on herättänyt julkisuudessa keskustelua ja huolta.

Aluehallituksessa istuva sastamalalainen Jari Andersson (kok.) sanoo, ettei asia ole niin mustavalkoinen kuin julkisessa keskustelussa on annettu ymmärtää.

”Aluetasolla katsotaan koko Pirkanmaata. Uusi palkkiotaso merkitsee monissa kunnissa ja useiden omaishoitajien kohdalla sitä, että palkkiot nousevat”, hän sanoo.

Sastamalassa on ylimmässä palkkioluokassa, eli eniten hoivaa tarvitsevien ihmisten omaishoitajille, maksettu huomattavasti enemmän kuin useissa muissa kunnissa.

Sastamalassa omaishoitajille maksetaan nyt hoidon vaativuuden mukaan ensimmäisessä luokassa noin 423 euroa, toisessa 524 euroa, kolmannessa 931 euroa ja neljännessä 1 745 euroa kuukaudessa.

Ensi vuoden alusta vastaavat palkkiot ovat Pirkanmaalla ensimmäisessä luokassa 423 euroa, toisessa 700 euroa ja kolmannessa 1200 euroa kuukaudessa. Sastamalassa omaishoitajien kuukausipalkkio pienenee suurimmassa maksukategoriassa peräti yli 500 euroa kuukaudessa.

Andersson toteaa summan olevan suuri. Hiukan palkkion pienenemistä kompensoivat vuoden alussa tehtävät indeksikorotukset, joiden määrä tarkentuu loppuvuodesta. Korotus voisi Anderssonin mukaan olla kuusikin prosenttia.

”Toki se voi olla joillekin laiha lohtu. Yksittäisien omaishoitajien kohdalla on niin, että muutos nykyiseen on merkittävä ja ikävä”, hän miettii.

Osa joutuu pettymään

Andersson sanoo ymmärtävänsä, että Sastamalassa osa omaishoitajista on pettynyt.

”Mutta minun on pakko todeta, että Pirkanmaan tasolla omaishoitajien palkkioita ei heikennetä”, hän sanoo.

Eri kuntien palkkiotasoja verrattaessa käy ilmi, että aluehallituksen päätöksen myötä palkkiot ovat esimerkiksi eniten hoivaa tarvitsevien osalta nousemassa Akaassa, Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa ja Ruovedellä.

Itse asiassa Pirkanmaan kunnista suurimmassa palkkiokategoriassa laskua tapahtuu vain Lempäälässä, Nokialla, Sastamalassa ja Valkeakoskella. Lempäälässä tämän maksuluokan palkkio tosin pienenee vain 29 euroa, Nokialla 84 ja Valkeakoskella 275 euroa. Sastamalassa kyseisessä maksuluokassa tapahtuva noin 500 euron leikkaus on siis ylivoimaisesti suurin.

”Kaikilla Sastamalan omaishoitajilla palkkiot eivät kuitenkaan pienene. Joku nyt 524 euroa saava voi saada jatkossa 700 euroa tai 931 euroa saava 1200 euroa”, Andersson miettii.

Kuvituskuva.

”Populismia lupailla korotuksia”

Sosiaalisen median keskustelupalstoilla muutamat poliitikot ovat ottaneet aluehallituksen päätökseen kriittisen kannan. Moni omaishoitaja esimerkiksi juuri Sastamalassa tai Valkeakoskella saattaa toivoa aluevaltuuston vielä puuttuvan asiaan budjettikäsittelyn yhteydessä.

Mitä Andersson tästä ajattelee?

”Pidän epätodennäköisenä, että valtuusto päätyisi viilaamaan hallituksen päätöstä ja nostamaan palkkioita. Ne rahat pitäisi sitten osoittaa jostain muualta.”

Pirkanmaan hyvinvointialueen budjetti ensi vuodelle on noin 2,25 miljardia euroa, ja Anderssonin mukaan tekemässä ollaan jo noin 55 miljoonan euron alijäämää.

Andersson muistuttaa alueellisen ja kunnallisen päätöksenteon eroista. Kunnat voivat toimia alueita joustavammin ja tiukan paikan tullen turvautua yksittäisissä asioissa lainanottoon. Hyvinvointialueille raha tulee suoraan valtiolta ja velkakatto on sitova.

”Minusta on poliittisten irtopisteiden keräilyä ja populismia lupailla korotuksia omaishoitajien palkkioihin, kun ne ovat jo nyt nousemassa suurimmassa osassa Pirkanmaan kunnista”, hän toteaa.

Tukea kaikille kriteerit täyttäville

Viranhaltijoiden alkuperäisessä esityksessä omaishoidon palkkioihin esitettiin määrärahasidonnaisuutta. Tämä olisi toteutuessaan tarkoittanut sitä, että tuen saanti olisi vaikeutunut tai ollut mahdotonta, mikäli omaishoidon tarve olisi ollut arvioitua suurempaa.
Andersson pitää aluehallituksen sorvaamaa päätöstä omaishoitajien ja hoidettavien kannalta tärkeänä.

”Aluehallitus oli lopulta yksimielinen siitä, että omaishoidon tuki myönnetään kaikille kriteerit täyttäville, eli tuen myöntäminen ei ole sidottu ennalta määrättyyn vuotuiseen rahasummaan”, hän toteaa.

Omaishoitajien palkkiot yhtenäistetään Pirkanmaalla ensi vuonna. Anderssonin mukaan jokaiselle omaishoitajalle tehdään henkilökohtainen arviointi ja maksuluokka määräytyy arvioinnin perusteella.

”Mahdollinen muutos palkkionmaksussa tapahtuu vasta arvioinnin ja sen pohjalta tehdyn päätöksen jälkeen. Jossakin tapauksessa vuosi on voinut edetä pitkällekin ennen kuin asia konkretisoituu.”

Kommentointi ei ole käytössä.