”Selvää oli, että hankitaan tavalla tai toisella” – Ei vain yksi, vaan peräti kolme joulupuuta saapui maanantaina Vammalan torille

Joulukuuset saapuivat Vammalan torille maanantaina peräkärrykuljetuksella. Puut soviteltiin alustavasti jalkoihin jo kaupungin korjaamolla, perillä ne vielä suoristettiin ja kiinnitettiin tiukemmin.

Ei vain yksi, vaan peräti kolme joulupuuta saapui maanantaina Vammalan torille tuomaan valoa loppuvuoden hämärään ja tunnelmaa joulunodotukseen. Vaikka tori on remontissa, oli kaupunginpuutarhuri Suvi Isosäville selvää, että joulukuusi alueelle hankitaan, tavalla tai toisella.

”Ei tuntunut mielekkäältä lähteä metsään valikoimaan sopivia puita, joten otin yhteyttä paikalliseen kuusikasvattaja Jukka Ruohoseen, joka toimitti meille kolme kuusta”, Isosävi kertoo.

Kuusia varten tehtiin mittatilaustyönä komea ”kolmijalka”, eli iso teline, jossa on paikkansa kaikille kolmelle joulupuulle. Teline on kaupungilla työskentelevän Mika Kulonpään käsialaa. Samaten Kulonpää valmisti vielä betoniset painot, jotka pitävät telineen paikoillaan tuulessa ja tuiskussa.

”Painot ovat tietenkin lahjapakettien näköisiä, ja ne on maalattu huomiospraylla. Vitsailin Mikalle, että kyllä paketteihin narut pitäisi saada, joten hän sitten taivutteli ne harjateräksestä”, Isosävi esittelee.

Luonnollisesti kuuset on myös valaistu. Puiden ympärille kiedotut valonauhat palavat Isosävin mukaan yötä päivää näillä näkymin loppiaisen tienoille saakka.

”En koe, että se olisi niin iso kustannus valojen tunnelmallisuuteen nähden”, hän tuumii.

Tukeva ”kolmijalkainen” teline on Mika Kulonpään käsialaa.

Kuuset ovat kotoisin Sastamalan Nohkuasta, missä Ruohonen on kasvattanut kuusia jo 24 vuotta. Torin yksilöt ovat kotimaisia metsäkuusia, ja kooltaan muutaman metrin luokkaa.

”Tuohon mittaansa ne ovat kasvaneet arviolta viisitoista vuotta”, Ruohonen sanoo.

Nohkualaiset metsäkuuset eivät ole ensi kertaa kansalaisten ihailtavina julkisella paikalla, sillä aiempina vuosina Jukka Ruohonen on toimittanut puita esimerkiksi Tampereen itäisten seurakuntien sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan iloksi.

Vammalan torin joulukuuset löysivät paikkansa torimökkien vierestä torin Puistokadun puoleiselta laidalta. Torikeskuksen puoleiselle reunalle kaupunki siirsi jo aiemmin Torikadun päästä ison kukkaruukun, jossa on isohko, valonauhoin koristeltu tuija.

”Joulupuut toimivat tänäkin vuonna heijastinpuina. Tästä saa kuka tahansa napata matkaansa heijastimen, tai jos kotoa löytyy ylimääräisiä, ne voi tulla ripustamaan tähän muiden otettaviksi”, vinkkaa Isosävi Sastamala-aiheisia heijastimia kuusen oksille kiinnittäen.

Kaupunginpuutarhuri tietää jo kertoa, että tämänvuotinen kolmen joulukuusen ratkaisu ei ole pysyvä. Vammalan torin remontin edetessä toripuistoon istutetaan ensi keväänä pysyvä joulupuu.

”Se on siperianpihta, joka on istutushetkellä noin viisimetrinen. Sen myötä iso työ, joka puun hankkimiseen, kaatamiseen ja kuljettamiseen kustannuksineen on liittynyt, jää pois. Pysyvä kuusikin luonnollisesti valaistaan.”

Kuuset kasvattanut Jukka Ruohonen tarkistaa, että puut asettuvat suoraan.
Suvi Isosävi ripusti kuuset täyteen heijastimia. Jokainen voi halutessaan napata itselleen heijastimen näkyvyyttä parantamaan. Jukka Ruohonen seuraa.
Siinä ne nyt komeilevat: joulukuuset vuosimallia 2022.
Koska puut ovat metsäkuusia, ne myös tuoksuvat ihan joululle. Kannattaa vaikka käydä nuuhkaisemassa!
Mika Kulonpään idea lahjapaketin näköisistä betoniporsaista on kekseliäs.