”Tosi kivaa, kun tuli erilainen lauantai” – Lankku tarjosi mielekästä tekemistä monelle lapselle ja nuorelle

Sastamalan Sanataiturit vuosimallia 2022: Peppi Kurkioja ja Oscar Lindroos. ”Mulla on vilkas mielikuvitus”, totesi Peppi kisan ratkettua. Voitokasta tarinaa tuomaristo kiitteli mieleenpainuvaksi. Yläkoulusarjan voittanut Oscar kertoi lukevansa paljon kaikenlaista kirjallisuutta, millä on varmasti ollut vaikutusta myös mestarillisen tekstin syntyyn.

Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma Lankku veti lauantaina mukavasti väkeä Sylvään koululle Sastamalaan.

Tänä vuonna tapahtumassa esiintyi muun muassa suosittu tubettajakaksikko Ella & Helmi, perheen pienimpiä tanssitti Aarne Alligaattori ja improvisaation iloa toi tamperelainen teatteriryhmä Snorkkelit.

Tapahtumassa oli tottakai myös paljon paikallista kulttuuria ja sen tekijöitä. Yleisön mieleen oli niin Tatu & Patu -kirjoistaan tunnettujen kirjailijoiden Aino Havukaisen ja Sami Toivosen piirrostuokio kuin Sastamalan musiikkiopiston Häiriö-bändin räväkkä esiintyminen – ihan vain muutamia ohjelman osasia mainitakseni.

Tapahtumassa päästiin jännittämään valtakunnallisen kirjoituskilpailun, Sastamalan Sanataituri 2022, finaalia. Sastamalan Opiston suunnittelijaopettaja Miikka Mäkelän mukaan kilpailun taso oli korkea ja kolmihenkisen tuomariston tehtävä näin ollen vaikea.

Sanataiturin titteliä tavoitteli tänä vuonna 61 kirjoittajaa, ja osallistujia oli ympäri Suomen. Tuomarit eivät tekstejä arvioidessaan tienneet tekstien kirjoittajien nimiä tai kotipaikkaa.

Tänä vuonna molemmat kisan voittajat, eli sanataiturit, ovat sastamalalaisia, alakoulusarjan voitti Peppi Kurkioja ja yläkoulusarjan Oscar Lindroos.

Iida Kytövuori viihtyi Sastamalan seudun museon esihistoria-aiheisessa työpajassa.

”Tosi kivaa, kun tuli erilainen lauantai”

Lankussa riitti monenlaista ajanvietettä. Sylvään koulussa yhdeksättä luokkaa käyvä Iida Kytövuori oli houkutellut myös kaksi vuotta nuoremman serkkunsa mukaan tapahtumaan.

”Ei nuorille liian usein järjestetä tekemistä. Kävimme jo Sastamalan seudun museon historia-pajassa ja varmasti kierrämme kaikki muutkin kohteet”, Kytövuori jutteli.

13-vuotiaat Pihla Järvinen ja Jippu Kaasalainen viihtyivät opiston järjestämässä käsityöpajassa.

”Tosi kivaa, kun tuli tällainen erilainen lauantai. Onhan tämä vaihtelua normiviikonloppuun”, he tuumasivat.

Samaa mietti Vikke Räisänen, joka innostui erityisesti mahdollisuudesta sukeltaa pelimaailmaan virtuaalilasien avulla. Hämeenkyröstä tapahtumaan saapuneen perheen äiti Tea Tuomisen mukaan mieluinen oli myös rytmirekka, jossa tekemänsä biisin sai tallenteena mukaan.

Nuorisopalveluiden omistamat virtuaalilasit olivat hitti, sillä varauskalenteri oli niiden osalta täynnä jo puolen päivän aikaan.

”Laseja pääsee todennäköisesti koittamaan myös nuorisotiloissa. Kannattaa seurata meitä somessa”, vinkkasi nuorisotyöntekijä Amanda Paasikko.

Vikke Räisänen innostui virtuaalilaiseista. ”Kokeilin tällaisia ensimmäistä kertaa ikinä.  Tosi mahtava juttu”, hän sanoi.
Jippu Kaasalainen ja Pihla Järvinen valmistivat Sastamalan Opiston Petra Hopian (keskellä) opastuksella Lankussa heijastimia. Yhteensä erilaisissa työpajoissa oli noin 1250 osallistujaa. 

Jätä kommentti