Kokeneet voimanaiset piikkipaikoille? – Äänikuningattaret lupaavat kehittää seurakunnan toimintaa ihmiset edellä

Maritta Laiholle ja Salme Kuukalle on tärkeää kuunnella sekä seurakuntalaisia että seurakunnan työntekijöitä. Äänikuningattaret saivat ainoina Sastamalassa yli sata ääntä kumpainenkin.

Lämmin halaus Puistokadulla.

”Mitäs me vanhat kamut”, tuumaa Sastamalan seurakuntavaaleissa toiseksi suurimman äänimäärän saanut Maritta Laiho eniten ääniä keränneelle Salme Kuukalle.

Paikkakunnan vaalitulosta saatiin odottaa iltamyöhään. Laiho tunnustaa, ettei jaksanut valvoa.

”Aamulla kun katsoin tuloksen, se oli kuin lämmin henkäys talvisäässä”, hän sanoo.

Kuukalle ei uni maittanut.

”Valvoin ja jännitin. Ajattelin, että pääsen läpi, koska olen seurakuntatyöstä monelle ihmiselle tuttu, mutta tällaista en osannut odottaa. Mykistävää. Vetää mielen nöyräksi”, hän kuvailee.

Laiho toteaa, että polte ja halu jatkaa kirkkovaltuutettuna oli hänellä suuri. Kun Laiho neljä vuotta sitten tuli valituksi, oli hän juuri muuttanut Sastamalaan. Silloin valinta oli iso yllätys.

”Nyt ajattelen, että minua äänestettiin, koska olen ollut aloitteellinen ja läsnä seurakuntalaisille. Olen kohdannut paljon ihmisiä ja kuunnellut heitä, ollut heidän äänensä”, Laiho miettii.

Aikaansaava kaksikko johtopaikoille

Yhdessä pidämme huolta – Keskustan ehdokaslistalla ehdolla ollut Salme Kuukka keräsi 174 ääntä, Kokoomuslaisen seurakuntaväen listan Maritta Laihon äänimäärä oli 132.

Hiljattain eläköityneellä Kuukalla on takanaan pitkä työhistoria seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä. Lisäksi hän on yhdistysaktiivi ja myös kuntapolitiikassa mukana.

Laiho on eläkeläinen, sairaanhoitaja-diakonissa, ja niin ikään monissa luottamustehtävissä kokemusta kartuttanut aikaansaava persoona.

Taidamme saada seurakunnan piikkipaikoille jälleen kaksi viisasta voimanaista?

”Mandaattineuvottelut alkavat pian suurimman ryhmän, eli keskustan, kutsumana. Kaikki selviää sitten aikanaan”, sanoo Kuukka.

Aiemmin kirkkovaltuuston puheenjohtajuus ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtajuus on määrittynyt pitkälti vaalituloksen mukaan. Mutta ei spekuloida enempää, koska Kuukka ja Laiho haluavat vartoa asioiden virallistumista. Uusi kirkkovaltuusto aloittaa työnsä tammikuussa.

Salme Kuukka ja Maritta Laiho ovat molemmat yhdistysaktiiveja ja kokeneita päätöksentekijöitä. He ovat toisilleen tuttuja muun muassa Sastamalan seurakunnan Via Dolorosa -pääsiäisvaelluksesta. ”Aina olen lähtenyt mukaan, kun Salme on soittanut, että apua tarvitaan”, Maritta kertoo.

Ihmiset ja toiminta edellä

Tulevia puheenjohtajia tai ei, Kuukalla ja Laiholla on melko yhteneväinen näkemys siitä, mikä seuraavien neljän vuoden aikana on tärkeää.

Seurakunnat ovat suurien haasteiden edessä. Kiinteistökanta rapistuu, väki vähenee ja sen myötä toimintaa pitää kehittää vastaamaan nykytilannetta ja seurakuntalaisten tarpeita.

”Mitä teemme tyhjillä seinillä, jos meillä ei ole siellä toimintaa? Ykkösjuttuna pidän sitä, että seurakunnan pitää tarjota sisältöä niin lapsiperheille, nuorille kuin vanhuksillekin. Ja siihen täytyy löytyä rahaa”, Kuukka sanoo.

Kuukka toteaa, että vain toiminnan kautta seurakunta tavoittaa ihmisiä. Tavoitteena on, että seurakunta koetaan merkitykselliseksi muutenkin kuin vain hautajaisissa ja joulukirkossa.

”Miksi maksaa enää kirkollisveroa, jos sille rahalle ei saa vastinetta? On kyse arvoista: ihmiset ja toiminta edellä, ja sitten yhdessä mietitään, mistä ne rahat otetaan.”

Laiho korostaa diakonian merkitystä ja toivoo seurakunnan lisäävän niin sanottua etsivää työtä.

”Meidän täytyy löytää ne ihmiset, jotka eniten meitä tarvitsevat.”

Kuukan ja Laihon missiona on madaltaa kirkon kynnystä ja kutsua kaikki mukaan tekemään yhdessä.

”Kaikki ovat uskottuja, toivottuja ja rakastettuja”, Laiho sanoo.

”Aivan ensimmäiseksi pitää kuunnella työntekijöitä. Katsotaan tulevaisuuteen yhdessä.”

Jätä kommentti