Espanjalainen polkupyöräilijä hämmensi Syrjäset kahdesti – ”Perämaan englanniksi” käyty keskustelu huipentui keskiviikkona yllätyslähetykseen

”Paidat päälle ensi kesänä tapahtuman aikaan, jos joku sattuu taas soittamaan ovikelloa”, nauravat Häijään Perämaassa asuvat Marjatta ja Jukka Syrjänen. Torstaina he kävivät esittelemässä paitojaan Alueviestin toimistolla.

Rauhallinen aamuhetki muuttui kansainväliseksi juttutuokioksi, kun Sastamalan Häijäässä asuvien Jukka ja Marjatta Syrjäsen ovikello eräänä loppukesän päivänä soi. Ketään ei odotettu kylään niin varhain, joten Jukka avasi oven hieman hämmentyneenä.

”Oven takana seisoi ihan vieras tumma mies. Huomasin, että hän oli parkkeerannut polkupyöränsä postilaatikon viereen, joten ajattelin, että pyörässä on jotakin vikaa”, Syrjänen muistelee.

Tuntemattoman ovikellon soittajan vierailun syy ei kuitenkaan ollut polkupyörässä, vaan kurnivassa vatsassa. Mies nimittäin kysyi tietä lähimpään kauppaan – englanniksi. Koska kauppaan oli muutaman kilometrin matka, päätti pariskunta kutsua herran peremmälle.

”Kahvinkeitin laitettiin porisemaan ja katettiin miehelle pöytään sämpylät ja kirsikkapiiraat. Vieras kyseli, onko piirakka itse tehtyä ja me nyökyttelimme, että yes, yes”, Syrjäset nauravat.

Jukka Syrjänen kuvailee kielitaitoaan ”Perämaan englanniksi”. Yhteisen kielen puutteesta huolimatta kävi ilmi, että Häijääseen tupsahtanut vieras oli espanjalainen Jordi. Hän otti osaa NorthCape4000-pyöräseikkailuun, joka starttasi Torinosta ja päättyi Norjan Nordkappiin. Kymmenen maan läpi kulkenut reitti käsitti yhteensä 4200 kilometriä myös Sastamalan teillä.

”Kävi ilmi, että mies oli tullut illalla laivalla Turkuun ja ajanut läpi yön saavuttaen aamulla Sastamalan. Kauppaan asti eivät voimat enää riittäneet.”

Pöydän antimet, erityisesti suklaakeksit, saivat Jordin huulille tyytyväisen hymyn. Ennen kuin espanjalainen jatkoi matkaansa, täyttivät Syrjäset vielä hänen vesipullonsa ja antoivat tämän mukaan virvoitusjuomaa. Erikoinen vierailu päättyi iloisissa tunnelmissa.

”Vaihdoimme osoitteet ja ajattelimme, että lähetämme miehelle joulukortin Suomesta”, kertoo Marjatta Syrjänen.

Kirjeen mukana oli valokuva Jordista perheensä kanssa perillä Nordkapissa. Sosiaalisesta mediasta Syrjästen on onnistunut yhdessä jälkikasvunsa kanssa selvittää, että mies on yliopiston professori ja toimittaja. Kirjeessä hän kertoi myös, että on saanut vuonna 2014 aivohalvauksen. Omalla pyöräseikkailullaan hän keräsi rahaa neurologisten sairauksien hoitoon.

Kohtaamista on muisteltu Syrjästen lähipiirissä syksyn kuluessa silloin tällöin. Odottamatonta jatkoa tarina sai yhtäkkiä tämän viikon keskiviikkona, jälleen aamutuimaan, kun jakeluyhtiö UPS:n auto kurvasi yhtäkkiä pihaan.

”Ihmettelimme, että mitäs nyt tapahtuu.”

Kuljettaja ojensi Syrjäsille pienen pahvilaatikon, jonka sisältö osoittautui terveisiksi maailman toiselta laidalta.

”Paketissa oli kaksi NorthCape-pyöräilytapahtuman paitaa sekä kirje Jordilta. Se oli kirjoitettu espanjaksi, englanniksi ja vielä suomeksi, ilmeisesti kääntäjän avulla.”

Kirjeessä Jordi kiittelee, kuinka Syrjäset eräänä elokuisena aamuna auttoivat häntä paljon. Hän kuvailee, kuinka tuosta vierailuaamusta lähtien tiesi pääsivänsä perille Nordkappiin.

”Lähdin talostasi rohkaisevana. Tunsin itseni vahvaksi. NorthCape 4000:n järjestäjät puhuvat aina Nordkapin hengestä. Poistuessani talostasi sanoin itselleni, että jos tämä Nordkapin henki oli olemassa, olin löytänyt sen”, kirjeessä todetaan.

Mies kirjoittaa päässeensä perille Nordkappiin 6. elokuuta. Jordi kirjoittaa myös, että halusi lähettää osana projektia painatetut paidat kiitokseksi sastamalalaisille.

Syrjäset yllättävä lähetys hämmensi, jopa herkisti.

”Koronan jälkeen ihmiset ovat olleet niin eristäytyneitä, että yllätysvierailut ovat olleet harvassa. Olemme kovin puheliaita ihmisiä ja tykkäämme jutella, joten siinä mielessä vieras tupsahti kyllä ihan oikeaan taloon”, he tuumivat.

Joulun alla Jordi tulee saamaan vastalähetyksen Häijäästä: joulukortin ja suomalaista suklaata.

NorthCape-pyöräily järjestetään vuosittain. Se tietää sitä, että Perämaassa nähdään pyöräilijöitä myös ensi kesänä.

”Saas nähdä, soittaako joku silloin ovikelloa”, nauravat Syrjäset.

Kirjeen sisältänyt kuori oli kirjoitettu käsin.

Jätä kommentti