Satakunnan teollisuudella valtava potentiaali – ”Vihreä vetytalous ottamassa ensimmäisiä harppauksia”

Sucros, sokeritehdas, Säkylä
Kuvituskuvassa Sucroksen juurikassokeritehdas Säkylässä.

Satakunta on parhaillaan keskellä valtavia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Harjavaltaan rakennettava vihreän vedyn tuotantolaitos on vasta alkupiste maakunnan potentiaalille. Satakunnan sijainti Pohjanlahden rannikolla tarjoaa mainiot olosuhteet tuulivoiman merkittävälle lisäämiselle. Onhan Pohjanlahti houkutteleva investointikohde tuuliolosuhteiden, erinomaisen sähkön kantaverkon sekä kasvavan fossiilivapaasti tuotetun vedyn tarpeen vuoksi.

Vihreä vetytalous ottaa parhaillaan ensimmäisiä suuria harppauksiaan, sillä vedyn avulla voidaan varastoida tuulella tuotettua energiaa myöhemmin käytettäväksi, valmistaa terästä, synteettisiä polttoaineita ja lannoitteita sekä siirtää energiaa muualla käytettäväksi. Vihreä vety vaatii paljon sähköä ja sitä on runsaasti tuuliselta Pohjanlahdelta saatavilla. Siksi Satakunnan teollisuuden tulevaisuudella on isot mahdollisuudet.

Jotta vetytalouden ja Satakunnan potentiaali saadaan lunastettua, on uuteen eduskuntaan valittavien kansanedustajien ymmärrettävä merkittävä roolinsa energia-alan uudistamisessa. Kansanedustajat voivat edistää muun muassa vedyn siirtämiseen tarvittavaa järjestelmää, kohdentaa kehitysresursseja ja luoda lainsäädäntöä, joka tukee teollisuuden toimintaedellytyksiä. Vähäisimpiä näistä lainsäädännön uudistustarpeista eivät ole lupajärjestelmän kehittäminen, jotta yritykset pystyvät tekemään investointipäätöksiään nykyistä nopeammin.

Samoin eduskunta voi kehittää muun muassa ydinvoimalainsäädäntöä pienreaktoreiden käyttöönoton edistämiseksi. Myös tämä tukee vetyteollisuuden kehittymistä, jotta päästötöntä energiaa on teollisuuden saatavilla.

Koulutusalan ammattilaisena pidän myös tärkeänä, että teollisuus saa tarvisemansa tekijät. Satakunnan tulee olla aktiivisesti edistämässä valtakunnallisen korkeakoulutuksen kehittämistä, jotta maakunnasta löytyy tarvittava määrä osaajia yritysten käyttöön.

Kehittyvä maakunta tarvitsee elinvoimaisen korkeakoulutuksen niin Porissa kuin Raumalla. Nykyisestä oppilaitosverkosta on pidettävä kiinni ja hankittava tarvittavia uusia koulutuslinjoja muun muassa energia- ja automaatioaloille, joissa tulevaisuuden teollisuuden tarpeet ovat ilmeisiä.

Teollisuuden toimintaedellytysten kannalta myös logistiikka on avainasemassa. Teollisuus ja maakunnan ihmiset tarvitsevat nopeat ja toimivat tie- ja raideliikenneyhteydet. Kansainvälisen kaupan kannalta myös meriliikenteen edellytyksistä pitää huolehtia ja tulevaisuuden kannalta taata sähkön kantaverkkojen kantokyky. Uutena logistisena yhteytenä vedyn kuljettamista varten suunniteltu putki jopa Keski-Eurooppaan asti voi avata aivan uusia mahdollisuuksia työllistää satakuntalaisia ja saada tarvittavia verotuloja yhteiskunnan peruspalveluiden rahoittamiseksi.

Satakunnalla on nyt – ei tuhannen taalan – vaan kymmenien miljardien paikka luoda menestystä tulevaisuuteen. Tulevaisuuden voittajia ratkotaan maailmalla nyt ja siinä kisassa Satakunta on mukana.

Ari Reunanen (sd.),
opettaja, Euran kunnanhallituksen jäsen, kansanedustajaehdokas

Jätä kommentti