Tarjolla ehkäisypillerit, -renkaat ja -laastarit seksisuojia unohtamatta – Maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille Pirkanmaalla

Kuvituskuva: Pixabay.

Nuorten oikeus maksuttomaan raskauden ehkäisyyn laajenee koko Pirkanmaalle tammikuun 23. päivä.

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) tarjoaa, Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskushankkeen tuella, alle 25-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn, johon sisältyvät kaikki ehkäisymenetelmät: kierukat, kapselit, ehkäisypillerit, ehkäisyrenkaat, ehkäisylaastarit, kondomit ja suuseksisuojat.

Raskauden ehkäisypalveluita tuotetaan useissa eri yksiköissä, kuten äitiysneuvolassa, ehkäisyneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, nuorisoneuvolassa sekä terveysasemilla. Kokeilu sisältää myös seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.

Pirhan toimialuejohtaja Tuire Sanniston mukaan hankkeen aikana toimintaa on tarkoitus vielä arvioida.  Toiveena on, että toiminnasta tulee lakisääteistä ja pysyvästi rahoitettua.

Sannisto korostaa, että mitä nuoremmista on kyse, sitä kustannusvaikuttavampaa maksuton ehkäisy on. Tätä tukee tähänastinen tutkimusnäyttö.

”Lähtökohtaisesti maksuton ehkäisy voidaan nähdä osana peruspalveluita ja nuorten seksuaalioikeuksien toteutumisen tukemista”, Sannisto sanoo.

Ehkäisypalvelujen yhtenäistäminen Pirkanmaalla on palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden ja saavutettavuuden näkökulmasta tärkeää.

Kunnissa eri käytäntöjä

Tähän saakka alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn käytännöt ovat olleet Pirkanmaan kunnissa vaihtelevia. Esimerkiksi Ikaalisissa, Kihniössä, Lempäälässä ja Parkanossa ei ole maksutonta ehkäisyä nuorille.

Punkalaidun ja Sastamala kuuluvat siihen Pirkanmaan kuntien enemmistöön, jossa on ollut käytössä osittainen maksuton ehkäisy. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei ehkäisymenetelmien valikoima ole ollut yhtä laaja kuin nyt uudistuksen myötä.

Sastamalan ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Heli Heiskala sekä osastonhoitaja Erja Mäkelä kertovat, että Sastamalassa ja Punkalaitumella on ollut maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille vain tietyillä ehkäisypillerivalmisteilla. Tässä muodossa palvelua on ollut näillä paikkakunnilla tarjolla kesäkuusta 2017 alkaen.

Heiskala ja Mäkelä pitävät Pirhan kokeilua hyvänä. Punkalaitumella ja Sastamalassa kokemukset ovat olleet myönteisiä. Ehkäisyn maksuttomuudella on vaikutusta nuorten hyvinvointiin ja terveyteen.

”Se on vähentänyt taloudellisen eriarvoisuuden vaikutuksia tehokkaan ehkäisyn saatavuuteen. Täten myös raskauden keskeytykset vähenevät.”

Heiskala ja Mäkelä korostavat, että ehkäisyneuvolan käynneillä asiakas kohdataan kokonaisvaltaisesti, ja käynnillä on mahdollisuus vaikuttaa asiakkaan seksuaaliseen hyvinvointiin laaja-alaisesti.

Jos nuorta mietityttävät ehkäisy- ja parisuhdeasiat, voi hän olla yhteydessä oman oppilaitoksen tai koulun terveydenhoitajaan tai suoraan ehkäisyneuvolan terveydenhoitajaan.

Sastamalan ja Punkalaitumen ehkäisyneuvolan ajanvaraus ja puhelinneuvonta maanantaista perjantaihin klo 11.30 -12.30 puh. 040 138 2520 terveydenhoitaja Heli Heiskala. Toimipaikka sijaitsee Vammalan neuvolassa osoitteessa Itsenäisyydentie 2 C, H-rakennus 0 krs, Sastamala.

Jätä kommentti