Osuvatko sähkötuet oikeaan? – ”On muistettava, että sähkön sikamaisen kallis hinta kurittaa vain osaa suomalaisista”

Kuvituskuva: Pixabay.

Lauha tammikuu on siirtänyt pelättyjä sähkökatkoja ja hintapiikkejä. Helmikuun pakkasjaksolta tuskin Suomessa säästytään. Joudutaanko sähköpulaan ja syksyn tapaa ”sairaisiin” sähkön hintoihin? Sähköpula vaikuttaisi eduskuntavaalikampanjointiinkin. Hallituspuolueilla olisi tietysti sähkökriisitilanteessa tarve auttaa ahdinkoon joutuneita suomalaisia. Avun toteutus siirtyisi kuitenkin vaalienjälkeiseen hallituksen aikaan. Saadaanko helmikuussa tästä vielä yksi hallituskriisi?

On muistettava, että sähkön sikamaisen kallis hinta kurittaa vain osaa suomalaisista. Hallituksen tukitoimet ovat ”roiskaisuja”, jotka eivät välttämättä osu vain siihen todelliseen ahdinkoon joutuneeseen kansalaiseen. Sähköllä mökkiään tai rivitalohuoneistoa lämmittävä yksinäinen ikäihminen on pienen eläkkeensä kanssa hädässä. Hallituksen roiskeista ensimmäinen oli sähkön arvonlisäveron laskeminen. Alennus kyllä osuu vähävaraiseen, mutta tulee turhaan kaikille sähkölaskussa. Omassa laskussani se oli noin 1,5 senttiä kilowattitunnilta.

Toisena hallitus päätti väliaikaisesta sähkötuesta, jota haetaan kotitalousvähennyksen tapaan verottajalta. Mökinmummo, jonka tulot eivät yllä tasolle, josta menee valtionveroa, ei tätä sähkövähennystä saa. Hän voi silloin hakea sähkötukea Kelalta. Monelta, joka tukia todella tarvitsisi, jäävät nämä digitaitoja vaativat hakemukset tekemättä.

Kolmanneksi hallitus päätti neljälle talvikuukaudelle annettavasta könttätuesta. Siinä laskennallinen kuukausittainen tukikatto on 700 euroa. Kuukausittainen omavastuu on 100 euroa. Tämä tuki näkyy kevätkuukausina hyvityksinä sähköyhtiöiden laskuissa. Tuki kyllä osuu todellisessa ahdingossa oleviin, mutta jakaa turhaan tukea muillekin, jotka eivät sitä tarvitse.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä johtuvat vastatoimet heijastuivat meille muun muassa tänä sähkön hinnan nousuna. Nopeasti syntynyttä tilannetta Suomessa oli ymmärrettävästi vaikea hallita. Valtiovallan reagointiin meni monta kuukautta. Yllättävintä oli se, että vuosikaudet tv-asiantuntijoina esiintyneet itsevarmat energia-alan yliopistoprofessorit ja panelistit hävisivät studioista. Heillä ei nyt ollut neuvoja! Jäljelle jäivät poliitikot, jotka joutuivat kiemurrellen vastaamaan kysymyksiin, joihin he eivät tienneet vastauksia. Mielestäni parhaiten pärjäsi elinkeinoministeri Mika Lintilä, kyllä hänkin välillä puhui pehmeitä, kun väitti ministeriönsä virkamiehillä olevan kiireitä.

Suomalainen yhteiskunta kyllä tästä talvesta selviää. Joillekin kansalaisille ja perheille tämä sähkökriisi on ollut kohtuuton, johon he eivät itse ole syyllisiä! Siksi yhteiskunnan tulee auttaa.

Jukka Tuori
maakuntaneuvos
Huittinen

 • Tapani Huhdanmäki

  Eikö olekin hienoa, että tuulivoima on pystynyt paikkaamaan OL3 ydinvoimalan puuttuvan tuotannon? Tammikuun keskimääräinen sähköpörssihinta on pysytellyt alle 10 snt/kWh. Jatkossa se vain laskee, kiitos OL3:n ja sen kapasiteetin aina vain reilummin ylittävän tuulivoiman. Tämän vuoden jälkeen sähköä on vietäväksi asti. Turvesuot voi ennallistaa, niitä ei enää tarvita.

  • Tuntematon

   Huoltovarmuuden kannalta turve on olennaisen tärkeä lämpövoimaloille.
   Ruotsi on ymmärtänyt tämän ja siellä turve luokitellaan uusiutuvaksi. Suomessa äänestettiin onko turve uusiutuvaa vai ei. Äänet menivät tasan ja puheenjohtajan äöni ratkaisi ja teki turpeesta uusiutumatonta.
   Ikävää että kokoomuksen huhdanmäki on näin voimakkaasti vastaan kotimaista polttoainetta ja työtä samassa rintamassa vihervasemmiston kanssa. Voipi olla että edestään löytää minkä taakseen jättää.
   Eurooppa ja eu ovat aivan sekasorron tilassa. Voi tulla vielä kovinkin yllättäviä käänteitä eteen . Sekin päivä tulee että turpeesta puristellaan polttoainetta. Ai niin mutta kokoomus haluaa ennallistaa turvesuot.

 • Tapani Huhdanmäki

  Herra/rouva Tuntematon, maailma muuttuu. Tuulivoimaa on pian varastoitavaksi asti. Tampereella rakennetaan jo sähkökattilaa kaukolämpöverkkoon, useissa paikoissa lämpöä varataan hiekkaan. Näin saadaan sähköä talteen lämmöksi ja sähköverkon kuormitusvaihteluita tasattua. Pian tulee pienydinvoimaloita kaukolämmön tuotantoon. Paljon muitakin hankkeita on: kesäisestä kaukoviilennyksestä otetaan lämpö talteen kallioluolien veteen, josta se saadaan taas talvella kaukolämmitykseen. Uusissa ja saneeratuissa taloissa on poistoilmalämpöpumput. Turve kelpaa pian vain ulkohuussin kuivikkeeksi.

Jätä kommentti