Huikea kysyntä yllätti! Sastamalan Kumurin pesisauto halutaan nyt kaikkialle – Mutta missä lajin ilosanomaa levitetään ensimmäisenä?

Laura Koivunen ja Lauri Myllymäki ovat Sastamalan Kumurin uudet pesisohjaajat. Seuran puheenjohtaja Sami Ristimäki povaa heille kiireisiä aikoja.

Sastamalan Kumurin Levorannan Autoliikkeestä vuokraama pakettiauto on vielä teippauksia vailla, mutta suunnitelmat sen varalle ovat jo valmiit. Mikä tahansa menopeli seuran hallussa oleva auto ei ole, vaan kyseessä on paikkakunnan kautta aikain ensimmäinen pesisauto.

Lajivälineet – kuten mailat, pallot, räpylät, syöttölautaset ja lyöntitutka – kulkevat ”kotipesästä” toiseen huhtikuun 24. päivä alkaen.

Välineiden lisäksi ympäri Sastamalaa matkaavat seuran uunituoreet pesisohjaajat Laura Koivunen ja Lauri Myllymäki. Kumurin puheenjohtaja Sami Ristimäki toteaa ohjaajien olevan täystyöllistettyjä ainakin juhannukseen saakka. Perusopetuksessa uudenlainen toiminta on herättänyt innostusta. Lukukauden päättymisen jälkeen pyörähtävät käyntiin Kumurin omat pesiskoulut.

”Meille on tulossa valtavan kiireinen huhti-toukokuu. Pesisauton kysyntä tuli yllätyksenä, se on huikean haluttu”, Ristimäki kertoo.

Lähes kaikki koulut mukana

Ensimmäiseksi pesäpallon ilosanomaa viedään Keikyään Pehulan koululle. Sen jälkeen vuorossa ovat Stormin koulu, Mouhijärven yhteiskoulu, Kiikan koulu, Muistolan koulu, Häijään koulu, Karkku ja Tyrväänkylä. Ristimäen mukaan kaikki Sastamalan koulut yhtä poikkeusta lukuunottamatta ovat jo varanneet ohjattua pesistoimintaa. Myös esiopetukseen ja päiväkoteihin on tehty varauksia.

Ristimäen mukaan vastaavanlaisia pesisautoja on ollut joitakin liikkeellä myös muissa kunnissa. Sastamalassa toimintaa puoltaa kaupungin maantieteellinen laajuus.

”Haluamme tarjota matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuden myös keskusta-alueen ulkopuolella”, hän perustelee.

Pesäpalloa tehdään keväällä tutuksi erityisesti lapsille ja nuorille. Uutena toimintamuotona järjestetään perhepesistä, johon ovat tervetulleita kaikki, vaikka isovanhemmatkin.

Pesäpalloliiton seurakehittäjä ja Kumuri-aktiivi Mika Mikolan mukaan pesisauto hyödyttää suuresti myös Kumurin seurajoukkueiden toimintaa. Esimerkiksi lady-pesis on Sastamalassa niin suosittua, ei seura on joutunut myymään ”ei oota”. Jatkossa naisten pesistreenejä on helpompi järjestää myös Häijäässä ja Kiikoisissa.

”Autoa voi tilata myös yhdistysten järjestämiin tapahtumiin, kyläiltoihin tai työpaikkojen tyky-päiviin. Tai miksei isomman kaveriporukan yhteiseksi ajanvietteeksi”, Mikola vinkkaa.

Superpesis-otteluun lisäkatsomoita

Toinen kevään suuri pesäpallouutinen on ollut kovan luokan pelimittelön saaminen Sastamalaan. Manse PP:n naiset Tampereelta ja Hyvinkään Tahkon leidit kohtaavat Supervappuetkoilla lauantaina 29. huhtikuuta kello 15 alkavassa ottelussa Varilan uudella pesäpallokentällä.

”Superpesiksen huippuharjoituspeli juuri sarjakauden kynnyksellä Sastamalassa on mahdollista, koska täällä on haluttu satsata lajin mahdollisuuksiin”, Mikola sanoo.

Varilan pesäpallokentällä on kaksi pientä katsomoa, joihin mahtuu istumaan noin 70 ihmistä. Superpesisotteluun odotetaan 500 osallistujaa. Katsomoita siirretään väliaikaisesti Varilaan muun muassa Mouhijärven yleisurheilukentältä, Nokialta sekä Ulvilasta. Mikolan mukaan istumapaikkoja tarvitaan kuitenkin vielä lisää.

Tapahtuman onnistumisen kannalta tärkeää on myös kevään aikana toteutettava pysäköintialueen laajennus.

Sastamalan pesäpalloihme

Pesäpallo on lajina saavuttanut Sastamalassa nopeasti suosiota. Vielä viisi vuotta sitten tilanne oli se, että Vammalan Kumuri oli poistettu yhdistysrekisteristä. Kun toimintaa lähdettiin toteuttamaan, pelattiin lady-pesistä ja järjestettin pesiskoulua Manse PP:n alla. Sastamalan Kumuri perustettiin kaupungin omaksi pesäpallon erikoisseuraksi syyskuussa 2018.

”Lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon. Nyt joukkueita on useita niin eri sarjoissa, leireillä kuin harrastepuolella ja lisenssejä liki 130”, Mika Mikola sanoo.

Sami Ristimäen mukaan moni taho hämmästelee, miten pesäpallon harrastaminen on saatu muutamassa vuodessa nykyisiin mittoihin.

”Kai tätä voi pesäpalloihmeeksi sanoa. Toiminnan laajuus hämmästyttää, koska ei meillä ole mitään liigajoukkuetta, joka toisi näkyvyyttä. Silti Kumuri kiinnostaa myös yhteistyökumppaneita”, hän kiittelee.

Kumurin tulevia tapahtumia: 29.4. Naisten Superpesisjoukkueiden vappuottelu klo 15, 30.4. Koko perheen vappurieha klo 12-15, 17.5. Lyöntitalkoot klo 17.30 ja 1.7. 24 tuntia pesäpalloa.

Jätä kommentti