Warelia Kustannuksen kesätyöntekijät saivat suuren ja tärkeän kokemuksen kirjapäivillä – ”Mahdollisuus haastatella Jenni Haukiota oli suuri kunnia”

Perjantain vetonaulana Vanhan kirjallisuuden päivillä toimi tasavallan presidentin puolison, tohtori Jenni Haukion haastattelu. Haukiota haastattelivat Warelia Kustannuksen kesätyöntekijät, Vammalan lukion opiskelijat Maria Rautanen ja Peppi Salonen. Haukion haastattelu oli yksi monista kirjapäivien ohjelmaan kuuluneista kirjailijahaastatteluista.

Muut Warelian tuottamat kirjailijahaastattelut toteutettiin perjantaina ammattikoulun pihaan nousseessa Kirjateltassa, mutta Haukion haastattelu siirrettiin Vexve Areenalle suuren kiinnostuksen vuoksi.

Vanhan kirjallisuuden päivien puheenjohtaja Leena Majander arvioi jälkikäteen Facebook-seinällään, että Haukion haastattelu sai aikaan kirjapäivien kaikkien aikojen yleisöennätyksen. Vexve Areena täyttyikin äärimmilleen. Katsojia oli toista tuhatta, ehkä jopa lähes 1 200.

Rautanen ja Salonen haastattelivat Haukiota hänen vähän yli kuukausi sitten julkaistusta kirjastaan Sinun tähtesi täällä (WSOY). Kirja käsittelee Haukion elämää kuluneina vuosina tasavallan presidentin puolisona.

Suomen tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio, kertoi olevansa kirjapäivien vakiokävijä. Kuva: Riikka Riutta.

Haukion haastattelun alussa nousi esille Vanhan kirjallisuuden päivät tapahtumana ja sen merkitys muiden kirjallisuustapahtumien joukossa. Haukio onkin kirjapäivien vakiokävijä. Hän totesi hienoa olevan se, että Sastamalassa pidetään näin ainutlaatuista kirjallisuustapahtumaa. Tämä lämmitti varmasti monen paikallisen sydäntä.

Kirjassaan ja eräässä vastauksessaan Haukio painotti, ettei presidentin puolisona oleminen ole virkatyö. Usein luullaan toisin.

Haastattelun jälkeen tuli kommentteja, joissa kehuttiin rentoa, sydämellistä ja lämminhenkistä haastattelua. Tärkeää tämän kannalta olivat juuri nuoret haastattelijat, joita jännitti suurelle lavalle nouseminen Jenni Haukion kanssa. Monet tulivat kiittelemään ja kehumaan haastattelun jälkeen ja vielä seuraavanakin päivänä.

Talvella kesätyöhön hakiessa ei ollut vielä tietoakaan, miten suuri ja tärkeä kokemus tulisi olemaan edessä. Tiedossa oli, että Vanhan kirjallisuuden päivillä tulee olemaan kirjalilijahastatteluita. Ne jännittävät aina, mutta tieto Jenni Haukion haastattelusta sai aikaan ihan erilaisen jännityksen, mutta myös suuren kunnian sekä innostuksen.

Haukion haastattelua valmisteltiin paljon. Noin kuukautta ennen kirjapäiviä Haukion kirja saatiin luettavaksi ja samalla alkoi kysymysten valmistelu. Niitä hiottiin pitkään, mutta lopulta kysymyspatteristosta tuli sopiva.

Kun haastatteluun oli enää vain muutama minuutti, Jenni Haukio pyysi haastattelijoilta rentoa tunnelmaa ja sinuttelua. Paperilla olleet teitittelymuotoon kirjoitetut kysymykset piti lennosta vaihtaa eri muotoon lavalla. Hyvin sujuneen haastattelun päätyttyä yleisö ryntäsi Haukion luokse pyytämään signeerauksia kirjoihin.

Hyvin sujuneen haastattelun jälkeen yleisö ryntäsi Haukion luokse pyytämään signeerauksia kirjoihin. Kuva: Riikka Riutta.

Usein sää kirjapäivien aikaan on helteinen, eikä tämäkään vuosi ollut poikkeus. Perjantaina hiki virtasi useimmilla, mutta onneksi Vexve Areenan hyvä ilmastointi kesti jopa yli tuhannen ihmisen yleisön Haukion haastattelussa. Lauantai oli hieman sateinen, mutta se ei haitannut kävijöitä. Ihmiset olivat iloisia ja olikin ihanaa tavata uusia ihmisiä sekä vanhoja tuttuja.

Kirjapäivillä ohjelma ei lopu kesken. Molempina päivinä Kirjateltan Kirjailijalavalla oli useita haastatteluita, joita vetivät perjantaina Warelian kesätyöntekijät Rautanen ja Salonen ja lauantaina kolme muuta Vammalan lukion opiskelijaa.

Jenni Haukion haastattelu oli perjantain vetonaula, mutta viikonlopun ohjelmaan kuuluivat myös muun muassa Seela Sellan ja Jorma Uotisen haastattelut. Lauantaina paikalla oli myös lukukoiria, joiden silittämisestä ja joille lukemisesta erityisesti perheen pienimmät pitivät Lasten omien kirjapäivien lisäksi.

Peppi Salonen

Kirjoittaja on Warelian kesätyöntekijä ja Vammalan lukion opiskelija

Warelia Kustannuksen kesätyöntekijät Peppi Salonen ja Maria Rautanen
haastattelivat tohtori Jenni Haukiota Vanhan kirjallisuuden päivillä
Vexve Areenalla. Kuva: Riikka Riutta.