Jäikö ruotsalainen murhaaja kiinni Tyrväällä? – Hannu Moilanen seurasi, miten tulenlieskat leimahtivat ja laukauksia kuului

Hollywood-tuotantoa kiinnostivat Sastamalan Tyrvään Pyhän Olavin kirkon eksoottiset maisemat elokuvanteossa, eikä ihme.

Vanhankirkontie Vammalan Kallialassa Sastamalassa pullistelee autopaljouden kanssa, on pullistellut jo useina päivinä viime viikkoina. Tuttu hiljainen Vanhankirkontien kylänraitti ja kirkon paikoitusalue on täynnä isoa ja pienempää autoa ja pääsy alueelle loppumetreillä estetään.

Käynnissä on kuvaukset, sen kylttikin soratiellä kertoo. Vuokrapakettiauto tien sivussa odottelee purkamista, sen kyydissä on kaksi uutta puuarkkua, jotka lienevät tulossa elokuvan loppukohtauksiin.

Niukalti tihkuneiden ennakkotietojen mukaan Tampere-Tyrvää seudulla kuvataan Hollywood-tuotantoa,  Svalta-nimistä elokuvatrilleriä, jota tähdittävät kuulut amerikkalaiset näyttelijät.

Hollywood-elokuvan karisma loistaa poissaolollaan ainakin maanantaina 11. syyskuuta illan harmaudessa ja keinosumussa. Henkilökuntaa ja avustajia käyskentelee kirkon pihamaalla, kirkon laiturilla kuvataan ahkerasti nostopuomien avulla, kauempana järvellä on myös kuvausveneeltä näyttävä suurempi vene.

Paikoin tihkuttaa hiljalleen vetää. Eikä luonnon valoakaan maisemassa runsaasti ole, paitsi Pyhän Olavin kirkon rannalla, josta kirkkaat valonheittimet näkyvät Sylvään vastarannalle asti.

Käynnissä lienee huhutun miljoonaluokan Svalta-suurelokuva viime kohtaukset. Kaupungin puoleisen Sylvään venerannalla Ruotsin lipun alla Politi-vene odottelee lähtöä, usean poliisin voimin. Illan tullen se kaasuttaa laiturista vauhdikkaasti kohti Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa, josta hieman aikaisemmin kuului usean laukauksen sarja ja tulen lieskatkin hetken loimusivat keinousvamaisessa syystunnelmassa.

Kuvaukset Tyrväällä lienevät siirtyneen parilla-kolmella päivällä eteen päin liian aurinkoisten säiden vuoksi, kun kuvausten piti tiedotteen mukaan päättyä jo 9. syyskuuta. Tekijät taisivat odotella sopivan pilvisiä ja harmaita päiviä, kun Rautaveden rannoilta haettiin Ruotsin kallioisen merirannikon mukaista pelottavaakin syystunnelmaa.

Taisinpa nähdä oletetun murhaajankin kiinniotettuna talsivan rakkaan kirkkomme pihamaalla ja tutulla kallioilla makaavan pari henkilöä. Aurinkoa he eivät ainakaan ottaneet. Enempää ei taida rohjeta kertoa, kuin että kaljulta olettu tekijä kaukaa katsottuna näytti.

Teksti ja kuvat: Hannu Moilanen

Reksivittaa tuodaan kuvauspaikoille vuokra-autolla.
Kuvaus kirkon seudulla on käynnissä maanantaina 11.9.2023.
Pelottaako? No hieman ainakin. Nyt ei sauhut nouse raunioilta vaan tuotantoyhtiön savukoneista.
Tuttu kirkon laituri on saanut tehdä tilaa elokuvaväelle syksyllä 2023. Metallikaiteet ja veneponttoonit metallivarsineen on purettu pois, tilalle tuotu puukaiteet. Näin on saatu vanhempaa tunnelmaa.
Näytääkö ruotsin merialueelta? Vähän ainakin, vaikka rantakalliot eivät niin muhkeita olekkaan. Itse elokuvassa ei varmaankaan laajoja näkymiä paikalta näy. Yksityiskohdat puhuttelevat, eikä Tyrvään Pyhän Olavin kirkko itsessään ole kuvauskohde.
Ruotsin lipuin varustettu Politi-vene kiihdyttää Sylvään venerannalta kohti kuvauspaikkaa, kirkolla lienee tapahtunut veriteko.