Koski oli koitua Konstan kohtaloksi – Virtaava vesi on haurastuttanut Huittisten Vanhankosken padon betonin vaarallisen haperaksi

Konsta Kekki halusi kertoa onnettomuudestaan, jotta voisi varoittaa muita Vanhankosken alueella liikkuvia.

Lauantai-iltana Facebookin Huittisten ilmoitustaululle ilmestyi video, jossa pelästyneen oloinen mies haukkoo henkeä vettä valuen.

Saatetekstistä selviää, että Konsta Kekki on muutamaa tuntia aiemmin pudonnut kuohujen vietäväksi Vanhankosken lehtojensuojelualueella ja kuin ihmeen kaupalla selvinnyt vaaratilanteesta pelkillä ruhjeilla.

Videon Kekki on julkaissut varoittaakseen muita padon hauraasta betonista, joka oli koitua hänen kohtalokseen.

Paljon luonnossa liikkuvalle ja vaeltavalle Kekille Vanhakoski on tuttua aluetta, jossa hänellä on tapana vierailla usein.

Korkealla oleva vesi ja kosken kuohunta saivat miehen liikkeelle viime lauantainakin. Tarkoitus oli mennä kuvaamaan veden virtausta.

”Tämä on hyvä paikka seurata jäidenlähtöä ja tulvaa. Käyn siellä usein kuuntelemassa veden solinaa, joten ympäristö on minulle todella tuttu. Jonkin aikaa ennätin siinä katsella ja kuunnella kosken kuohumista vähän korkeammalta, mutta sitten päätin mennä kuvaamaan sitä lähempää. Monesti ennenkin olen siinä padolla kulkenut”, Kekki kertaa lauantain tapahtumia.

Virta vei miehen mennessään

Kekki ennätti kuvata vedenvirtausta jalkojensa vierestä hetken ennen kuin alla oleva betoni lohkesi ja petti miehen jalan alta.

”Yritin vaistomaisesti hypätä taaksepäin, mutta tilanteessa ei ollut mitään tehtävissä. Ehdin ajatella vain sen, että nyt täytyy koittaa pitää jalat edellä.”

Virta veti Kekin pinnan alle ja nenä ja suu täyttyivät vedellä.

”Sain jostain pinnan alta kovan iskun lantion kohdalle ja sen jälkeen pääsin hetkeksi pinnalle. Onnistuin tarttumaan jostain oksasta, mutta menetin otteen heti ja virta veti minut takaisin pinnan alle”, Kekki muistelee.

Välillä Kekki kävi hetkellisesti pinnalla ja joutui taas uudelleen veden alle. Ranne kolahti kiveen ja kipu viilsi koko vartaloa.

”Siinä kohtaa ehdin jo vähän menettää toivoni. Virta vei minua hirvittävää vauhtia kivikon ja jäälauttojen keskellä.”

Noin 30–40 metrin jälkeen virta vei Kekin yllättäen vähän lähemmäs rantaa.

”Jostain tuli joku adrenaliinipiikki, josta sain valtavat voimat taistella virtaa vastaan. Onnistuin ottamaan kiinni oksasta tai jostain muusta ja sain vedettyä itseni siitä rantaan.”

Kekki halusi palata onnettomuuspaikalle mahdollisimman pian, ettei tapahtuneesta jäisi turhia kauhukuvia. Kekin Hätäkeskukseen tekemän ilmoituksen jälkeen paikalle on laitettu varoitusnauhat.

Keho on mustelmilla, mutta huonomminkin olisi voinut käydä

Hyytävä kylmyys valtasi koko kehon heti rannalla, Kekki oli saanut iskuja ympäri vartaloaan. Hän nauhoitti lyhyen videon ja päätti soittaa Hälytyskeskuksesta apua. Silloin puhelin pimeni.

”Puhelin oli saanut liian kovan kolauksen ja kastunut koskessa. Olin liikkeellä yksin ja pyörällä, joten minulla ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin ajaa koko keskusta läpi kotiin.”

Jälkikäteen Kekki on miettinyt, millainen operaatio olisi seurannut, jos hän ei olisi päässyt nousemaan koskesta.

”Kukaan ei tiennyt, missä olin. Virran viedessä ehdin jo miettiä, miten pitkälle se mahtaisi ruumiini kuljettaa.”

Kekki on käynyt lääkärissä tarkistuttamassa ruhjeensa. Keho on mustelmilla, mutta mies selvisi ilman murtumia.

”Olo on kiitollinen siitä, että selvisin näin vähällä. Pahin taitaa lopulta olla se, että nielin paljon likaista vettä ja sitä joutui myös keuhkoihin. Keuhkotkin on kuitenkin kuvattu ja vakavin seuraus on luultavasti vain vilustuminen. Minulle olisi voinut käydä todella paljon pahemmin.”

Varoittava esimerkki, miten koskella voi käydä

Kekki halusi tuoda onnettomuutensa julki, sillä Vanhankosken alueella liikkuu paljon ihmisiä, myös lapsia.

”Olen varoittava esimerkki siitä, miten koskella voi käydä. Vaikka itsekin ymmärsin veden valtavan voiman, en ollut ymmärtänyt, että se on haurastuttanut padon noin pahasti.”

Kekki on fyysisesti hyvässä kunnossa ja käy aktiivisesti avannossa, hän uskoo, että se auttoi häntä selviytymisessä.

”Mutta Vanhakoski on sellainen paikka, missä käy myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole niin tottuneita luonnossa liikkumiseen tai ole niin hyvässä kunnossa. Toivon, että tieto hauraasta padosta menee myös heille.”

Kotiin päästyään Kekki ilmoitti tapahtuneesta Hätäkeskukseen, sen jälkeen pelastuslaiton on käynyt laittamassa varoitusnauhat rannalle.