Sastamalan runomuraalit tehdään porukalla koulun seiniin – Tunnettu taiteilijakin jättää kädenjälkensä Kiikkaan

Eelis Ahjo viihtyi kavereidensa kanssa katutaidetyöpajassa Äetsän koululla.

Suurten koivujen väliin kiinnitetty muovipinta elävöityy värisuihkuilla. Suihkaukset ovat spraymaalia ja niistä vastaa vuorollaan Eelis Ahjo.

”Tämä on tosi kivaa. Olisi hienoa saada tällainen maalattava kalvo kotipihaankin”, Eelis sanoo.

Äetsän koululla on keskiviikkoiltana paikalla toistakymmentä lasta ja nuorta, joilla on samansuuntaisia ajatuksia.

Kulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPumin vetämän työpajan ohjaaja Piritta Suominen kertoo, että käsikiristekalvoa, eli eräänlaista jättikokoista ”elmukelmua” saa useimmista rautakaupoista, tarkoitukseen sopivia maaleja erikoisliikkeistä. Suojavaatteet kannattaa myös muistaa.

Kiristekalvo on harjoittelua varten. Varsinainen kohde on koulun seinä. Jutuntekohetkellä hahmollaan on violetti teksti ”Äetsän koulu” sekä valkoinen auto. Suominen kertoo, että ideoita seinän kuvittamiseksi on kysytty koulun oppilailta.

”Tulossa on mopoja, kukkia, auringonlasku ja runoutta”, Suominen kertoo.

Lyriikanpätkät ovat tietysti Kaarlo Sarkiaa – ollaanhan runoilijan lapsuuden ja nuoruuden maisemissa Kiikassa.

Nuutti Parikka harrastaa graffitien tekemistä ja piirtämistä. Kotona hän on taiteillut pyörävaraston seinää.

Graffiti-työpajoista teatterilavasteisiin

Yksi koulun seinän suhteen paljon vastuuta saaneista nuorista on 14-vuotias Nuutti Parikka. Hän ei ole Sastamalassa järjestetyssä katutaidetyöpajassa mukana ensimmäistä kertaa.

”Olen ollut maalaamassa Kiikan urheilukentän huoltorakennuksen graffitia. Silloin meitä oli viisi, tämä projekti kiinnostaa selvästi enemmän”, Nuutti tuumaa.

Hänestä SirkusRakkausPumPumin ohjauksessa on hyvä tutustua katutaiteen tekemiseen. Työpajoissa korostetaan huolellisuutta ja vastuullisuutta.

”Ohjaajalta voi kysyä kaikenlaista aiheesta ja oppia tekniikasta. Parhaiten oppii kuitenkin tekemällä.”

Nuutin kipinä graffitien tekoon syttyi jo ennen kaupungin tarjoamia työpajoja, mutta hän kokee saaneensa niistä lisäpontta harrastukseensa.

”Olen tehnyt teatteriin hommia, Tyrvään Shown lavasteita. Ja nyt mua on pyydetty avuksi yhteen kesäteatteriin”, hän kertoo.

Piritta Suomisen vinkit kiinnostivat. Ja mikä parasta – oppeja pääsi heti testaamaan käytännössä.

Tunnettu muraalitaiteilijakin asialla

Koulukiinteistöön jättävät kädenjälkensä myös ammattitaiteilijat. Paikoitusalueelta katsottuna rakennuksen vasempaan päätyyn syntyy kuvitusta tunnetulta muraalitaiteilija Salla Ikoselta.

”Tämä kokonaisuus on nimeltään Sastamalan runomuraalit ja valmista on viimeistään juhannukseen mennessä, työ etenee sään salliessa nopeamminkin”, Suominen toteaa.

7000 euron rahasumma Äetsän koulun seinien kuvittamiseen tuli Sastamalan kaupungin osallistuvan budjetoinnin kautta.

”Monissa kunnissa haaveillaan katutaiteen tekemisestä purkutuomion saaneisiin rakennuksiin, mutta esteenä ovat usein sisäilmaongelmat. Kiikan nuorisoseurassa keksittiin, että miksei taidetta voisi tehdä ulkoseiniinkin”, Päivi Mäki-Kerttula kertoo.

Seinien ehostumisen näkökulmasta tosin soisi, että rakennusta ei pureta, niin hieno kokonaisuudesta varmasti tulee. Näin on, mikäli asiasta innostuneita pieniä ja vähän suurempiakin katutaiteen tekijöitä on uskominen.

Äetsän koulun seinille ilmestyy katutaidetta kuluvan ja ensi viikon aikana. Valmista tullee juhannukseksi. Idea on lähtöisin Kiikan nuorisoseuralta ja toteutuksen mahdollistaa Sastamalan kaupungin osallistuva budjetointi, jonka hankkeet puolestaan siunasi kaupunginhallitus.

Graffiteja voi tehdä vaikka kiristemuoviin, jos kotipihalta löytyy sopivat tolpat tai puut, joiden väliin sitä voi viritellä.
Tähän koulurakennuksen päätyyn tulee Salla Ikosen tekemä taideteos. Jos Ikosen kädenjälki ja tyyli kiinnostaa, kannattaa pistää googlaten. Netistä löytyy kuvia hänen teoksistaan.

Jätä kommentti