”Kepeää ja häpeämättömän syvällistä” – Kirjakorttelin Yö kutsuu elokuussa kulttuurin pariin ja viihtymään Sastamalan Marttilankadulle

Antikvariaatti Tyrwää on yksi Kirjakorttelin Yön tapahtumapaikoista. ”En tiedä kuinka pitkään jaksan olla hereillä, mutta lupaan yrittää ainakin kello 23:een”, yrittäjä Jokke Mäkinen tuumailee. Hän palvelee kirjanystäviä Marttilankadulla myös Vanhan kirjallisuuden päivien aikaan.

Elokuun hämärässä kirjallisuus yhdistää ihmiset. Kohtaamisten näyttämö on Sastamalan Kirjakortteli – ainutlaatuinen kirjakulttuurin keskittymä Suomessa. Mikäli tapahtumajärjestäjien porukkaa on uskominen, Kirjakorttelin Yö suorastaan vaati tulla perustetuksi.

”Missään muualla ei ole tällaista paikkaa, jossa alle 200 metrin matkalla on kuusi kirjamyymälää ja kirjamuseo”, kustantaja Marko Vesterbacka toteaa.

”Puitteet meillä oli valmiina, lisäksi tarvittiin hyväntuulista ja ajatuksia herättävää sisältöä”, hän lisää.

Elokuun 9. päivä perjantaina Marttilankadun molemmin puolin tapahtuu – mutta mitä?

”Kaikkea kepeää ja häpeämättömän syvällistä”, filosofiaa Turun yliopistossa opiskeleva Santeri Skofelt naurahtaa.

On aikuisten ajelut Herra Hakkaraisen talon Autopihalla, filosofista keskustelua ja kirjailijahaastatteluita Funkkistalossa ja Pukstaavissa, kirjajulkkareita, runoilija Tommi Parkko Antikvariaatti Tyrväässä ja ”Länsi-Suomen Orfeukseksi” tituleerattu Juha Jyrkäs Tyrvään Kirjakaupassa sekä kirjallista löytöretkeilyä Tyrvään kirjakaupan Kirjakellarissa ja Lähetyksen Löytötuvalla. Kirjallisista aarteistaan kertovat toimittajalegenda Matti Kuusela ja kirjankeräilijä Mikko Lahtinen. Museoiden pihalla esiintyy paikallisten nuorten bändi PahaUni.

”Illalla kello kuudesta yhdeksään tapahtuu vimmatusti ja osin samanaikaisesti. Marttilankadulla on liikettä paikasta toiseen. Warelian liiketila Pryki on auki vielä puolen yön jälkeenkin”, Vesterbacka kertoo.

Tapahtuman etkoja ja jatkoja vietetään Rautaveden rannassa Bistro Laiturilla.

Santeri Skofelt uskoo uuden Marttilankadulle, Sastamalan Kirjakortteliin sijoittuvan tapahtuman herättävän kiinnostusta.

Maailmankuvan avartaminen tekee hyvää

Miten valita itselleen sopivimmat ohjelmaosuudet?

Santeri Skofelt myöntää, että siinä on haasteensa. ”Luotan arvaamattoman suureen hyväenteisyyteen. On yllättäviä kohtaamista tuttujen ja tuntemattomien kanssa, se vaikuttanee illan kulkuun.”

Skofelt kannustaa kokeilemaan jotain uutta. Aina ei tarvitse mennä sen ohjelman pariin, mikä tuntuu itselle luontaisesti houkuttelevimmalta.

”Tekee hyvää avartaa maailmankuvaansa ja kirjallisuuskäsitystään. Tapahtumassamme siihen on matala kynnys.”

Skofeltin mukaan Kirjakorttelin Yö ei välttämättä tavoittelee messukansaa, vaan olennaista on kulttuuri-iloittelu ja kirjoihin linkittyvät kohtaamiset.

”Epämääräinen haaveuni, josta tulee totta”

Skofelt ja Vesterbacka ovat kiertäneet paljon kirjallisuustapahtumissa ympäri maan. Se mitä Sastamalalla on Suomen kulttuurikentälle tarjota, on jotain uniikkia.

”Kirjakorttelin ja Vanhan kirjallisuuden päivien lisäksi eloon herää tämä uusi, aikuiseen makuun suunniteltu tapahtuma. Kiitos siitä kuuluu useille innokkaille ihmisille, joita rakkaus kirjoihin ja kulttuuriin yhdistää”, Vesterbcaka sanoo.

Ensimmäinen kerta järjestetään Kirjakorttelin eri toimijoiden yhteistyöllä sekä talkoovoimin, lähestulkoon nollabudjetilla.

Kustantaja kertoo miettineensä mahdollisuutta tapahtuman perustamiseen pitkään, mutta kipinää idea otti yksissä illanistujaisissa, joissa oli sattumoisin asian kannalta sopivaa sakkia koolla.

”Kirjakorttelin Yö oli epämääräinen haaveuni, josta tulee totta.”

Tapahtuman ohjelma tarkentuu myöhemmin, kannattaa seurata Kirjakorttelin Yötä Facebookissa.

Jätä kommentti