Rakentamisen alkamista saadaan vielä odotella – Huittisiin puuhataan yhtä aikaa kahta aurinko- ja kahta tuulivoimalahanketta

Huittisiin suunnitelluista energiahankkeista pisimmälle on edennyt Taraskallion tuulivoimalahanke. Kuvituskuva.

Huittisissa puuhataan tällä hetkellä monen energiahankkeen parissa. Kun hankkeiden etenemistä yrittää seurata kaupunginhallituksen esityslistoilta ja pöytäkirjoista, maallikon pää on kaikkien ympäristövaikutusten arviointiselostuksien ja -ohjelmien jälkeen sekaisin. Mitä mihinkin suunnitellaan ja missä vaiheessa mikäkin hanke on?

Huittisten kaupungin tekninen johtaja Seija Holmi kertaa, että käynnissä on peräti neljä voimalahanketta: kaksi tuulivoima- ja kaksi aurinkovoimahanketta.

”Pisimmälle on edennyt Taraskallion tuulivoimalahanke valtatie 2:n varrella, jonka kaavaehdotus tulee nähtäville syksyllä. Sen jälkeen ehdotus etenee saatujen palautteiden kanssa hallituksen käsittelyy ja lopullisen päätöksen asiasta tekee valtuusto”, Holmi sanoo.

Aivan nopeasti hankkeiden kanssa ei ole tulossa näkyvää. Holmi arvioi, että mikäli valituskierroksilta vältytään, Taraskallion kohdalla rakentamispuuhiin voitaisiin päästä ensi vuonna. Muiden hankkeiden kohdalla aikatauluarvioita ei tässä vaiheessa pysty vielä ennustamaan.

Kaupunki pitää Suomen energiahuollon uusiutumiskykyä vähähiilisemmäksi tärkeänä

Toiseksi pisimmälle on menossa Sun 2 Oy:n suuri aurinkovoimalahanke Raijalassa, jonka ympäristövaikutusten arviointiselostuksen hallitus pääsi käsittelemään kesäkuun alussa.

Kaupunginhallitus totesi ELY-keskukselle toimitetussa lausunnossa, että YVA-selostukseen liittyy itse selostuksen lisäksi useita taustaselvityksiä, joten hanketta on tutkittu ja selvitetty melko perusteellisesti.

Kaupunki pitää tärkeänä Suomen energiahuollon uusiutumiskykyä vähähiilisemmäksi ja energiaomavaraisuuden lisääntymistä.

Punkalaitumen rajalle suunnitellun Lintukankaan tuulivoimalahankkeen osalta hallitus on antanut lausunnon ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Tämä tarkoittaa, että seuraavana on vuorossa ympäristövaikutusten arviointiselostus.

Hallituksen lausunnon mukaan pohjatyö arviointiselostusta varten on tehty hyvin, sillä arviointiohjelmassa on esitetty laaja suunnitelma siitä, mitä vaikutuksia YVA-menettelyn aikana arvioidaan ja miten arvioinnit tehdään.

Uusimpana vireille on tullut Härkälän yhteismetsään suunniteltu Huittisten Karsittu Green Energy Oy:n aurinkovoimalahanke. Sen osalta hallitus on hyväksynyt kaupungin ja Karsittu Green Energyn välisen sopimuksen kaavoituksen käynnistämisestä ja yhteistyöstä sopimusluonnoksen mukaisesti.

Lopulliset päätökset jäävät valtuustolle

Holmin mukaan kaikki hankkeet ovat ainakin toistaiseksi edenneet sopivassa myötätuulessa.

”Joitakin mielipiteitä, muistutuksia ja viranomaislausuntoja kaikkiin on tullut ja ne käsitellään asianmukaisesti ja kirjataan vastineraporttiin.”

Kaikkien hankkeiden osalta kuntalaisia on pyritty informoimaan mahdollisimman kattavasti.

”Lintukankaan ja Sun 2 hankkeiden osalta järjestetyt yleisötilaisuudet saivat paikalle kolmisenkymmentä henkilöä kumpikin, hankkeisiin liittyviä asiakirjoja on käyty katsomassa kaupungintalolla vain harvakseltaan”, Holmi kertoo.

Lopulliset osayleiskaava päätökset jokaisen hankkeen osalta tekee aikanaan kaupunginvaltuusto.

”Kaupungin verotulojen ja työllisyyden kannalta olisi tietenkin tärkeää, että hankkeet toteutuisivat”, Holmi pohtii.

Jätä kommentti