Kämmäkän uimarannalla Sastamalassa havaittu tappavan myrkyllistä kasvia – ”Ei saa koskea”, kaupunki muistuttaa


Myrkkykeiso muistuttaa koiranputkea.

Kämmäkän uimarannalla (Uimarannantie 51) on havaittu myrkkykeisoa, Sastamalan kaupunki tiedottaa. Havaintoalueet on rajattu huomionauhalla.

Myrkkykeiso on myrkyllinen kasvi, mutta se ei automaattisesti aiheuta uimavedelle vaaraa. Uiminen on turvallista, kunhan pysyttelee kasvin kasvupaikalta kauempana. Kasvupaikoilla ei tule uida ja kasviin ei saa koskea, kaupunki muistuttaa. Kämmäkän rannalla on esimerkiksi uimalaituri, jolta voi hyvin pulahtaa veteen.

Myrkkykeiso on monivuotinen, märillä paikoilla esiintyvä kasvi, joka on syötynä tappavan myrkyllinen. Myrkkykeisolla on karvaton, sileä ja ontto varsi. Ulkonäöltään se muistuttaa koiranputkea.

Tieto mahdollisesta myrkkykeison kasvupaikasta tuli kuntalaishavaintona. Kaupungin ympäristötarkastaja Heidi Leppisen mukaan kasvia saattaa esiintyä muuallakin, eikä kuluva kesä välttämättä ole ensimmäinen, jolloin myrkkykeisoa Sastamalassa on.

”Tänä kesänä myrkkykeisoa on havaittu useissa kunnissa ja havainnoista on uutisoitu. Tämä helpottaa tietysti kasvin tunnistamista ja lisää havaintoja”, Leppinen sanoo.

Myrkkykeiso sisältää kikutoksiinia ja kasvin kaikki osat ovat useimmille nisäkkäille myrkyllisiä.

Myrkkykeisoa hävitettäessä kasvi saattaa silppuuntua ja hetkellisesti myrkyttää myös veden.

”Sen vuoksi myrkkykeisoa poistetaan Kämmäkän uimarannalta vasta uimakauden päätyttyä”, Leppinen kertoo.

Hän toteaa keison olevan sitkeä leviämään, pienikin juuren pala takaa kasvun.

Mikäli kasvia on syöty tai joku on juonut vettä, jossa kasvi- tai kasvinosia on lionnut, kannattaa ottaa yhteys Myrkytystietokeskukseen numeroon 0800 147 111.

Lisätty ympäristötarkastajan kommentit kello 15.20.