Uusi kevyen liikenteen väylä Arintaival tehtiin Stormiin talkoilla – ”Olen kiitollinen, että tie saatiin toteutettua”

Antero Saikka ja Olavi Rantanen ovat syystäkin tyytyväisiä uuteen tiehen. Kuva: Anne Heikkilä

Sitä saattaa syntyä vaikka mitä, kun yhdistetään tahto, taidot ja voimat yhteisen päämäärän saavuttamiseksi – jopa kunnon pätkä tietä.

Näin kävi Sastamalan Stormissa, jossa esimerkillistä yhteishenkeä osoittaa paikallisin talkoovoimin toteutettu Lopentien ja Satimuksentien yhdistävä uusi kevyen liikenteen väylä.

”Maanomistaja Ari Timonen luovutti kyseisen alueen käytettäväksi tien tekemiseen. Siitä jää hänelle pysyvä maamerkki tänne kotipaikalle”, kertoo idean isä Antero Saikka.

Tie saikin anteliaan isännän kunniaksi nimeksi Arintaival. Kyltti pystytettiin paikalleen viime lauantaina juhlallisin menoin, kun tie vihittiin käyttöön.

Avajaisjuhlissa Arintaival myös siunattiin eläkkeellä olevan pastori Hannu Heikkilän toimesta.

”Talkoohenki on ollut vahva, ja porukat myötämielisiä tälle hankkeelle. Tien ansiosta koululaiset ja kaikki muutkin alueella kulkevat voivat turvallisemmin kävellä, juosta, pyöräillä tai vaikkapa pomppia ulkoillessaan”, kiittelee Saikka.

Väylää käyttävät paljon myös Kalaneuvoksella työskentelevät työntekijät, jotka kulkevat sinne kävellen tai pyöräillen.

”Valtatie 12 ylitys on nyt paljon turvallisempaa, ja näkyvyys risteysalueella parempi.”

Maata piti myllätä, että tie saatiin tehtyä. Kaivinkoneille oli käyttöä, ja useampikin ahkera mies koneineen oli mukana maanrakennustöissä.

”Pyysin mukaan Olavi Rantasen, Mauno Hiedanmäen ja Seppo Maijalan tekemään kaivuuhommia ja tasausta. Ja he lupautuivat”, Antero Saikka kertoo.

”Tein itsekin konetöitä, lastasin soraa ja maata, jota Janne Koivisto lahjoitti sopivan määrän.”

Nauhan leikkasivat maanomistaja Ari Timonen ja Stormin koulun johtaja Leena Iso-Ketola-Ryyppä. Mukana avajaisjuhlissa oli lähes kolmekymmentä kyläläistä. Kuva: Pirjo Saikka

Tien linjaus tehtiin metsäkoneuraa noudattaen, ja osin uuttakin kohtaa käyttöön ottaen. Alue oli päätehakattu, joten puita ei tarvinnut kaataa.

”Luontoa ei raiskattu ja on hienoa todeta, että tien linjaus on onnistunut. Sitä on kovasti kehuttu”, iloitsee Saikka.

Hankkeeseen oman panoksensa antoivat myös Lauri Keihänen, Sampo Satimus, Kari-Matti Järvinen, Veijo Hukkanen, Jarmo Nieminen ja Ari Haapaniemi.

”Nämä miehet ovat hyvin avokätisesti avustaneet tiealueen mursketoimitusten kustannuksia, ja Ari Haapaniemi hoiteli myös alueelle johtavan Lopentien lanauksen talkootyönä”, selvittää Saikka.

”Olen erittäin kiitollinen tälle porukalle siitä, että tie saatiin toteutettua. Tulevaisuudessa odottelen Sastamalan päättäjien panosta tähän merkittävään päänavaukseen, että saataisiin tälle jatkumoa”, sanoo Saikka ja heittää idean päättäjien suuntaan.

”Haaveilen siitä, että tulevaisuudessa tehtäisiin Rautaveden ympäri kiertävä reitti. Siitä tulisi meidän alueemme kaunein ja paras reitti”, pohtii Saikka.

”Reitti kulkisi Ellivuoren alueilla, jatkuisi sieltä Palvialaan, josta edelleen tiet ja pyöräväylät kulkisivat Vihattulan kautta kaupungin keskustaan”, maalailee Saikka.

Hän uskoo, että maisemareitti toisi myös matkailijoita paikkakunnalle, ja toivoo, että talkootyönä toteutettu 250 metrin pituinen kevyenliikenteen väylä voisi toimia alkusysäyksenä tällaiselle hankkeelle.

”Pyöräily ja erityisesti iäkkäämmillekin sopiva sähköpyöräily on lisääntynyt, ja tarvittaisiin lisää hyviä ja turvallisia reittejä”, Saikka toteaa.

”Niin, ja sitten tarvittaisiin vielä se uusi silta, josta tulisi keskikaupungin helmi ja upea matkailunähtävyys. Nimen olenkin jo ministeri Arto Satoselle esittänyt – siitä pitäisi tehdä Toivonsilta.”

Tiehanke on ollut paikallisille asukkaille tärkeä. Kuva: Pirjo Saikka
Kylttikin saatiin paikalleen. Kuva: Pirjo Saikka
  • Unski

    Hienoa ja harvinaista, että tällaista talkoohenkeä vielä löytyy.
    Vielä kun saataisiin lupa ajaa pyörällä Lopentietä pitkin tälle uudelle väylälle, ettei tarvitsisi mennä valtatielle lainkaan. Nyt on liikennemerkillä osoitettu, että Lopentiellä on ajoneuvolla ajo kielletty (paitsi tien osakkaat), enkä niin pitkää matkaa halua pyörää taluttaakaan.

Jätä kommentti