”Täällä ollaan ennenkin oltu mahdottomalta tuntuvan edessä” – Osmo Ojansivu kannattaa tukisäätiön perustamista Vammalan seurakuntatalon pelastamiseksi

Tyrvään, sittemmin Vammalan seurakuntaa pitkään johtanut rovasti Osmo Ojansivu katselee Vammalan seurakuntataloa mietteliäin ilmein. Ojansivu jäi eläkkeelle vuonna 2008, Sastamalan seurakunta aloitti toimintansa vuonna 2009.

”Kirkkoherrana olin johtamassa neuvotteluja Sastamalan seurakunnan perustamiseksi”, hän taustoittaa.

Taloustilanne Tyrvään ja vielä Vammalankin seurakunnassa oli Ojansivun mukaan vakaa. Kappeliseurakuntien liityttyä emoseurakuntaan Vammalaan tuli vanhojen kappeliseurakuntien mukana paljon korjausvelkaa ja kiinteistömassaa, mutta ei vastaavassa suhteessa kirkollisverotuloja. Tämän Ojansivu myös uskoo olevan syynä Sastamalan seurakunnan nykyiseen huonoon rahatilanteeseen.

Hän ajattelee, että nyt on jouduttu paniikkitilanteeseen tuomiokapitulin pelossa.

”Kirkonkirousta tuskin tulee, korkeintaan apua tarvittaessa. Seurakunnalla on strategia, mutta sekään ei ole Jumalan sanaa. Jos seitsemästä seurakuntatalosta säästetään yksi, olisiko se liikaa vaadittu”, hän kysyy ja ihmettelee sitä intoa, mikä kohdistuu nimenomaan Vammalan seurakuntatalon hävittämiseen.

”Toivoisin herkkyyttä ja kunnioitusta niitä sukupolvia kohtaan, jotka ovat Vammalan ja muut seurakuntatalot rukoillen rakentaneet. Ne ovat hengellisiä koteja. Sastamalassa itketään menetystä, joka on lopullinen. Säästetään edes Vammalan seurakuntatalo. Me kyllä selviämme. Tulevaisuus on nyt”, hän toteaa.

Paikkakunnalla laajasti tunnettu ja pidetty ”Osmo-pappi” on saanut viime aikoina useita yhteydenottoja Vammalan seurakuntatalon kohtaloon liittyen, ja lähes päivittäin joku pysäyttää hänet kävelylenkillä ja ilmaisee huolensa samasta aiheesta. Siksi Ojansivu halusi avata ajatuksiaan myös Alueviestille.

”Olen tyytyväinen, että kirkkovaltuustossa Vammalan seurakuntatalon kiinteistökauppa palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Monet ovat kokeneet, että kauppaa hiottiin seurakunnan ja kaupungin välillä turhan salassa. Demokratiaan kuuluu avoimuus”, Ojansivu muistuttaa.

Nyt joukko seurakuntalaisia on perustamassa tukisäätiötä, jonka kanssa seurakunta voisi aloittaa neuvottelut Vammalan seurakuntatalosta ja kiinteistöstä. Tavoitteena on, että tukisäätiö käynnistäisi laajan kansalaiskeräyksen, jonka turvin säätiö peruskorjaisi seurakuntatalon uudelleen käyttöön. Seurakunta joko myisi tai luovuttaisi vastikkeetta rakennuksen säätiölle, joka vuokraisi tilat seurakunnalle.

Ojansivu kannattaa ajatusta.

”Ehdottoman tärkeää kuitenkin on, että seurakunnan päättäjät suhtautuvat tukisäätiöön myötämielisesti. Mahdollisen tukisäätiön ja seurakunnan välisen vuoropuhelun pitää olla avointa ja yhteistyön saumatonta. Vertaan tätä mahdottomalta tuntuvaa tilannetta niihin raskaisiin hetkiin, kun Tyrvään Pyhän Olavin kirkko paloi ja jälleenrakennettiin. Silloinkin teimme yhdessä mahdottomalta tuntuvasta mahdollisen”, hän miettii.

Osmo Ojansivun vankka mielipide on, että Sastamalan kokoisella seurakunnalla pitää olla yksi seurakuntatalo, ja sen luontevin paikka on siellä, missä on suurin väkimääräkin.

”Jos tukisäätiön perustaminen ei jostakin syystä onnistu, niin seuraavaksi paras vaihtoehto on, että kiinteistö myydään jollekin sellaiselle taholle, joka peruskorjaa nykyisen seurakuntatalon tai rakentaa paikalle mitä rakentaa, mutta rakennukseen tulisi myös tilat seurakunnalliseen toimintaan, ja seurakunta sitoutuisi ne vuokraamaan”, Ojansivu toteaa.

Nykytilanne ei Ojansivun näkemyksen mukaan ole kutenkaan pelkästään uhka, vaan siinä piilee myös mahdollisuus yhdistyä aidosti yhdeksi seurakunnaksi. Sastamalan seurakunnaksi.

”Toivon sydämestäni seurakunnan johdolle, työntekijöille ja päättäjille viisautta ja voimaa. Ja armollisuutta. Samoin seurakuntalaisille. Itse kuljin omien työvuosieni aikana niin monen melskeen lävitse, että uskon tietäväni mistä puhun”, hän sanoo.

Jätä kommentti