Tapahtuman tavoitteena tietoisuuden lisääminen metsäalasta – ”Luontoarvot ovat metsänomistajillekin tärkeitä”, Laanian Ilkka Vieras sanoo

Metsähavu Oy:n Antti Aalto, Riku Kranni ja Ville Aalto olivat tapahtumassa työnäytöksiä pitämässä. ”Yrityksemme tekee energiapuunkorjuuta Laanialle. Aika paljon on tullut väkeä seuraamaan työskentelyä”, miehet kertoivat.

Kiikassa kuului ryske ja Motojen murahdukset, kun korjuunäytöksessä harvennettiin metsää viime perjantaina.
Laania Oy:n järjestämässä tapahtumassa pääsi tutustumaan uusimpiin innovaatioihin ja kalustoon, sekä keskustelemaan ja verkostoitumaan alan ammattilaisten kanssa.

Tapahtuma oli suunnattu paitsi metsänomistajille myös kaikille muille asiasta kiinnostuneille.

”Tietoisuuden lisääminen oli yksi syy näytöksen järjestämiseen”, kertoi järjestelyissä mukana ollut metsäasiantuntija Ilkka Vieras Laanialta.

Riitta Ahonen sekä hänen tyttärensä Saija Aalto tulivat tapahtumaan senkin takia, että Saijan poikien isä oli mukana näytöksessä. ”Tällä hetkellä hoidan pienokaisia kotona, mutta minulla on myös metsurin tutkinto ja olen tehnyt ennakkoraivauksia energiapuukohteisiin. Täällä olemme huoltojoukkoina Villelle”, Saija selvitti. Mummun ja äidin sylissä olevat pojat katselivat ylpeinä metsäkonetta. ”Isi ajaa”, tiesi Eino.

Valtakunnalliseksi uutiseksi levinnyt Hukkajoen raakkujen tuho, jossa metsätyökoneilla oli ajettu joen yli seurauksena tuhansien uhanalaisten raakkujen eli jokihelmisimpukoiden kuolema, on herättänyt suurta huolta kansalaisissa.

Onko kohu heittänyt varjon koko metsäalan ylle?

”Kyllä se on vaikuttanut, ja siitä on puhetta ollut. Omallakin kohdalla tämänkaltaiset tapaukset nostavat tarpeen suunnitella vielä entistä tarkemmin asioita. Metsäkoneiden kuljettajat ovat myös valveutuneita, esimerkiksi eräässä kohteessa rajattiin kurkien pesimäalue pois harvennusalueelta”, mainitsi Vieras.

Työnäytös menossa, pilvisenä päivänä valot erottuivat metsästä kirkkaina.

Hän näkee, että vielä metsänomistajiakin kriittisemmin ympäristöasioihin suhtautuvat metsäammattilaiset.

”Luontoarvot ovat heillekin tärkeitä, ja konemiehet usein itse kertovat huomioistaan, jos jokin ympäristöasioissa huolestuttaa.”

Korjuunäytöstapahtumaan osallistui arvioiden mukaan noin neljäsataa kävijää.
Yleisö sai seurata korjuu- ja haketusnäytöksiä, tutustua puutavara-autoihin, energiapuukouraan ja kuljetuskalustoon.

Paikan päällä oli myös John Deere-koneita, Levorannan autoliikkeen autouutuuksia sekä Kiviniityn metsäkonehinuri ja työkaluvaunu.

Kiviniityn työkaluja esittelivät Joonas Ranta-aho ja Jussi Salo. ”Positiivinen yllätys on ollut, että ihmiset ovat uskaltaneet testata akkukäyttöistä ketjusahaa. Se on huoltovapaa, eikä sitä tarvitse nyppiä käyntiin”, tuumasi Salo. ”On ekologista ja käytännöllistä, kun sama akku käy yli kolmeensataan eri laitteeseen”, mainitsi Ranta-aho.

Herkullisesta kahvitarjoilusta huolehti Heinon leipomo ja grillissä paistuivat yleisölle hyvin maistuneet Ritakallion makkarat. Ilkka Vieras oli tyytyväinen tapahtumaan kokonaisuutena.

”Hienoa, että ihmisiä tuli paikalle. Syntyi monia hyviä keskusteluja. Kaikki toimi hyvin”, Vieras totesi.

”Näytöksessä pääsi tutustumaan koko tämän alueen ketjutukseen. Päätuotteemme on karsittava ranka, joka viedään puuautoilla terminaaliin ja sieltä haketukseen”, kiteytti Vieras.

”Hake kuljetetaan edelleen Pirkanmaan lämpölaitoksiin.”

Laania työllistää useita alueen aliurakoitsijoita.

”Teemme yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa, ja pyrimme takaamaan toimijoille pysyvää työsarkaa.”
Laania on valtakunnallinen puunhankintayhtiö, jolla on toimintaa ympäri Suomen.

Grillin luona oli vilkasta liikennettä. Ritakallion Lähiliha Huittisista vastasi makkaratarjoilusta. Markus Ritakallio ja Laanian edustaja Johannes Jaakkola pitivät tapahtumaa onnistuneena. ”Iltapäivään mennessä oli jo 500 makkaraa mennyt”, he ilmoittivat.
Syksyinen päivä sisälsi monenlaista koettavaa.
Kalustoon pääsi tutustumaan.
Tämä kuorma on lähdössä haketettavaksi Pirkanmaan lämpölaitoksia varten.
Jämerä giljotiinikoura.

Jätä kommentti