Vammalan Seurahuoneen yrittäjä Mikko Mäkelä valmistautuu kohta käsillä olevaan pikkujoulukauteen toiveikkain mielin. Vaikka ravintola-alalla eletään Mäkelän mukaan edelleen haastavia aikoja, ovat tunnelmat paljon valoisammat kuin viime tai edellisvuonna.
Koronaviruspandemia ja siihen liittyvät rajoitukset tekivät alalle hallaa, Mäkelä sanoo.
”Viime syksynä meillä oli kovat odotukset pikkujoulukautta ajatellen, mutta sitten tuli jälleen rajoitusten myötä lunta tupaan. Jo tehtyjä varauksia peruttiin”, hän toteaa.
Kun koronan uhka alkoi väistyä, alkoi Euroopassa sota. Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on ollut vaikutuksensa ravintola-alaankin.
”Kriisiä kriisin perään. Ruuan ja energian hintojen nousu vaikuttaa niin kotitalouksiin kuin yrityksiinkin”, Mäkelä toteaa.
Raaka-aineiden ja tuotteiden hinnannousun myötä Seurahuone on joutunut nostamaan esimerkiksi lounashintoja.
”Pikkujoulutarjoilujen kohdalla mietimme vaihtoehtoja sellaisten tuotteiden kohdalle, joiden hinta on tuplaantunut. Mutta toki asiakas saa ihan mitä haluaa, jos on valmis maksamaan kokonaisuudesta muutaman euron lisää, eli asiakkaiden toiveiden mukaan tarjottavia tietysti räätälöidään”, Mäkelä sanoo.
Esiintyjiä moneen makuun
Pikkujoulutunnelmaan voi Mäkelän mukaan virittäytyä laajalla musiikillisella skaalalla, sillä esiintyjiä on laidasta laitaan.
”On aikuisempaan makuun sopivaa musaa, toisaalta on räppiä, rokkia ja paikallisväriä. Coveralls ja Hateles toimivat aina”, Mäkelä tietää.
Koronaviruspandemian vaikutukset näkyvät Mäkelän mukaan myös asenteissa. Kun kontakteja ihmismassoihin välteltiin, totuttiin olemaan aiempaa enemmän kotona.
”Meillä vanhempi asiakaskunta on selvästi vähentynyt. Toisaalta nuorisoa on ollut hyvin liikkeellä.”
Ravintoloitsijana Mäkelä toivoo ihmisten löytävän juhlamieltä itsestään.
”Ymmärrän kyllä hyvin sen, että jos talous on tiukalla ja sähkölasku ahdistaa, voi joutua säästämään kaikesta ylimääräisestä”, hän miettii.
”Mutta ainakin hyvää ruokaa ja sirkushuveja on Sastamalassa tarjolla, jos kaipaa piristystä arjen harmauteen.”
”Paluu normaalitasolle”
Ellivuori Resortin markkinointipäällikkö Sari Vartiamäki uskoo, että suurimmat haasteet ravintola-alalla on selätetty. Ellivuoren pikkujoulutarjonnasta hän tuumaa, että mahdollisuuksia on monenlaisiin kokonaisuuksiin, joita rakennetaan asiakkaiden toiveiden mukaan.
”Minusta tilanne on hyvä. Yritykset ovat varanneet pikkujoulunviettoja Ellivuoreen kuten ennen koronaviruspandemiaa, eli olemme palanneet normaalitasolle.”
Vartiamäen mukaan eniten varauksia on erilaisiin aktiviteetteihin, saunapalveluihin ja ravintolan pikkujoulumenuun on tehty niille illoille, joissa on tarjolla myös elävää musiikkia.
”Meillä on esiintyjiä ensi viikonvaihteesta 10. joulukuuta saakka. On muutama bilebändi sekä sooloartisteja. Näille keikoille on vapaa pääsy”, hän kertoo.
Vartiamäki tuumaa, että kynnys lähteä pääsymaksuttomille keikoille on matala. Pikkujoulua voi lähteä viettämään itsekseenkin tai kaverin tai vaikka puolison kanssa ilman sen suurempia suunnitelmia.
”Esimerkiksi soolokeikat alkavat jo iltayhdeksältä, eli kovin myöhään ei ole pakko valvoa kuullakseen hyvää livemusiikkia”, hän sanoo.
Poikkeuksen Ellivuoren keikkatarjonnassa muodostaa marraskuun 12. päivän ilta, jolloin hotellilla esiintyvät Happoradio sekä Jussi Syren rockabilly trion kera. Kyseiseen tapahtumaan on sisäänpääsymaksu.
Mitä Ellivuoresta löytyviin aktiviteetteihin tulee – on eniten kyselyjä viime aikoina tullut uudesta ammuntasimulaattorista,
Vartiamäki kertoo. Simulaattorilla voi harjoitella erilaisia metsästystilanteita ja tarkkuusammuntaa. Pelejä voi kokeilla niin yksin, kaksin kuin ryhmässäkin.
”Ainakin testiryhmämme koki tämän ajanvietteen hyvin koukuttavaksi”, Vartiamäki tuumaa.
Huumoria ja viinimaistiaisia
Partnos Oy:n toimitusjohtaja Satu Herrainsilta lupaa marraskuun pimeyteen ja pikkujoulukauden alkuun varmat naurut.
”Mikä piristäisi mieltä enemmän kuin kunnon huumori-iloittelu?” hän pohtii.
Perjantaina 4. marraskuuta Funkkistaloon saapuvat ja mikrofonin ääreen asettuvat stand up -komiikan nauruhermoja kutkuttelevat sankarit Anne Maarit, Jaakko Antila ja Teemu Vesterinen.
Miten pikkujoulujen aika muuten Partnoksen ravintoloissa näkyy?
”Funkkistalon yläsalia ja Tyrvään Pappilaa voi varata pikkujoulunviettoon. Varauksia on tehty, mutta vielä on muutama viikonloppuajankohta vapaana.”
”Tyrvään Pappilassa satsaamme erityisesti joulukuuhun. Silloin tarjolla on monenlaisia jouluisia ruokaelämyksiä”, Herrainsilta kertoo.
Pikkujouluja ajatellen ja jotakin erilaista kaipaaville hän suosittelee viinimaistiaisia. Tasting-tilaisuus järjestetään Pappilassa 11. marraskuuta.
”Kaikki maisteltavat viinit ovat omaa maahantuontiamme Euroopan pieniltä tiloilta. Viinitasting voidaan järjestää myös erikseen jollekin ryhmälle sovittuna ajankohtana”, hän vinkkaa.