Lukijan kysymys: mitä haittaa on söpöistä supikoirista? – ”Kehotan kaikkia metsästäjiä harrastamaan supikoiran pyyntiä”

Supikoirat ovat suloisia otuksia, mutta Suomessa vieraslaji.

 Alueviestin lukija otti yhteyttä, koska oli huolissaan siitä, että jotkut eivät ymmärrä supikoirien vieraslajina olevan haitallisia Suomen luonnolle. Hänen mukaansa pihapiireissä temmeltäviä supikoiria ja niiden pentuja jopa ruokitaan. Lukijan toive oli, että lehteen kirjoitettaisiin juttu tästä tärkeästä aiheesta. Lähdimme selvittämään, miten asianlaita on. Ovatko söpöt supit harmillisia ja oikeasti haitallisia, ja miksi? Mitä pitää tehdä, jos omassa pihassa näkyy supikoiria?

Alueviesti otti yhteyttä Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajaan Pekka Lahdenperään ja kysyi asiantuntijan mielipidettä.

Mitä pitää tehdä, jos omassa pihassa kipittelee supikoiria?

”Mikäli supikoira koetaan ongelmana, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan, josta tullaan loukuttamaan tai pyytämään ne koiran avulla. Supikoiratkin tulee lopettaa arvokkaasti, ilman, että niille aiheutuu turhaa kärsimystä. Metsästäjät ovat oikeita henkilöitä hoitamaan asian.”

Mitä haittaa supikoirista on?

”Merkittävin haitta niistä on metsälinnuille ja erityisesti metsäkanalinnuille, jotka tekevät pesänsä maahan. Supikoirat ovat taitavia löytämään nämä pesät, ja ne syövät lintujen munat ja poikaset. Ne ovat myös raatojen syöjiä, ja levittävät sitä kautta tauteja. Supikoirat viihtyvät muun muassa pihapiirin ulkorakennusten alla. Tätä kautta taudit, kuten kapi, leviävät helposti myös lemmikkieläimiin.”

Eivätkö muutkin eläimet syö raatoja?

”Kyllä raatojen syöjiäkin tarvitaan – mutta supia ei niissä talkoissa tarvita. Se lisääntyy niin nopeasti, että se on hallitsematonta. Haittoja on merkittävästi, ja Suomessa niillä ei ole luonnollisia saalistajia ilvestä lukuun ottamatta. Liikenne toki verottaa supeja jonkin verran, kun niitä jää autojen alle. Supikoira voi saada jopa yli kymmenen pentua kerralla. Siitä voi päätellä, kuinka sikiäväinen se on. Vieraslajina supikoira ei kuulu Suomen alkuperäiseen luontoon, ja vieraslajit tuovat mukanaan aina myös haittavaikutuksia.”

Supikoiria on kaiketi myös kaupunkialueilla?

”Puistomaisilla alueilla kaupungeissa niillä on ihanteelliset olot. Kaikkiruokaisina ne löytävät syötävää kaupunkialueilta helposti. Mikäli kaupunkialueella koetaan supikoirista haittaa, tulee ottaa yhteyttä ensisijaisesti kaupungin valvontaeläinlääkäriin.  Valvontaeläinlääkäri yhdessä poliisin ja riistanhoitoyhdistyksen kanssa sopivat ongelmasupien pyynnistä kaupunkialueella. Kaupungeissa loukuttaminen on hankalaa, sillä loukkuihin kohdistetaan usein ilkivaltaa.”

Mistä supikoira on alun perin tullut tänne?

”Itärajan takaa se on tänne kulkeutunut, 70-luvulla tehtiin ensimmäiset supihavainnot Suomessa.”

Miten hyvin supi kestää kovat talvet?
”Se kestää talviolosuhteita hyvin. Supikoira voi pudottaa kehonsa lämpötilaa ja vaipua horrokseen ja talvehtia esimerkiksi kiven- tai kannonkolossa tai rakennusten alla.  Leudoilla ilmoilla supi poistuu suojastaan ruuanhakuun.”

Onko jotakin muuta, mitä haluaisit sanoa?

”Kehotan kaikkia metsästäjiä harrastamaan supikoiran pyyntiä. Se on Suomen alkuperäiselle luonnolle palvelus. Yhden tai kahden supin pyytäminen ei vielä tunnu missään. Kiinteistöjen alueilla kiinteistönomistajan lupa on aina oltava, jos supia esimerkiksi loukutetaan asutuksen läheisyydessä. Kaikessa pyynnissä lupa-asioiden tulee olla kunnossa, vaikka poistetaankin haitallista vieraseläintä.”

  • johannarantala

    Hmm, niin, Suomen luontohan on kovassa arvostuksessa silloin kun se itselle sopii. Päästetään se oma kissa (vieläpä leikkaamattomana) ulos tappamaan lintuja ja pikkueläimiä? Ollaan sitä mieltä, että mitä enemmän petoeläimiä saadaan tapettua, sen parempi? Vastustetaan ihan tavan vuoksi kaikkia ympäristön tilaa parantavia toimenpiteitä, jos se vaatii rahaa ja vaivaa? Siinä ei paljoa arvostus luontoa kohtaan näy. Onneksi sitten edes tässä näkyy, koska rehellisesti sanottuna en koe, että suomalaiset paljoa arvostavat luontoaan.

Kommentointi ei ole käytössä.