LHJ vastaa toimitusjohtaja Finskan kritiikkiin: ”Kuljetusurakoita voittivat niin valtakunnalliset toimijat kuin paikalliset perheyritykset”

Kuvituskuva: LHJ / Alueviestin arkisto.

Bio- ja pakkausjätteiden erilliskeräyksen siirtyminen kunnallisen toimijan vastuulle on herättänyt Sastamalassa keskustelua viime aikoina. Muutos on ollut tiedossa jo pitkään, sillä se perustuu vuonna 2021 hyväksyttyyn jätelakiin. Sen myötä alueellamme siirryttiin satunnaisesta vapaaehtoisuuteen perustuvasta keräilystä laajaan ja kattavaan keskitetysti järjestettyyn keräilyyn.

Muutosten keskellä ei saa unohtaa uuden jätelain tavoitetta nostaa Suomen kierrätysastetta ja pitää huolta yhteisestä ympäristöstämme. Suomessa on jääty EU:n asettamista kierrätystavoitteista jälkeen ja siksi jätteet on saatava nykyistä paremmin kiertoon.

Loimi-Hämeen Jätehuolto haluaa kehittää tehokasta ja ympäristöystävällistä kierrätystä toimialueellaan. Bio- ja pakkausjätteiden vapaaehtoinen keräys on tarjolla kaikille omakotikiinteistöille LHJ:n järjestämillä keräysreiteillä. Kaikkialle haja-asutusalueilla keräilyä ei kannata ulottaa, sillä se ei ole logistisesti järkevää. Sielläkin liittyminen on mahdollista, mikäli kiinteistö sijaitsee keräysreitin varrella. Reittien ulkopuolella asukkaita palvelevat kierrätyspisteet, joita kehitetään jatkossa niin, että niissä kerätään nykyistä useampia jätelajeja.

Kuntien omistamana jätehuoltoyhtiönä LHJ:n tavoitteena ei ole tuottaa voittoa, mutta toiminnan kustannukset on katettava palveluista kerättävillä maksuilla. Tuotamme pakkausjätteiden keräyksen tasapuolisesti kaikille samaan hintaan kaikissa omistajakunnissa. LHJ:n pakkausjätekeräyksen hinta sisältää kuljetuksen lisäksi myös jäteastian ja sen toimittamisen kiinteistölle mukaan lukien rikkoutuneen astian vaihtamisen ehjään. Astioiden täyttöasteita seurataan ja tyhjennysvälit pyritään optimoimaan niin, että turhia käyntejä kiinteistöille ei tehtäisi. Pelkkiä tyhjennyshintoja vertaamalla ei synny kokonaiskuvaa jätehuollon pidemmän aikavälin kustannuksista.

Seuraamme tarkasti pakkausjätekeräyksen toteutumista. Kaikki keräyksen käynnistysvaiheen jälkeen saatu tieto, mukaan lukien kustannukset, hyödynnetään palvelujen kehittämisessä. Palveluhintoja voidaan tarkistaa vuosittain jätehuoltoviranomaisen vahvistaessa kustannuksiin perustuvat hinnat.

Bio- ja pakkausjätteiden kuljetusurakat kilpailutetaan julkisina hankintoina säännöllisesti ja kaikki yritykset voivat osallistua niihin. Urakka-alueet muodostetaan niin, että uusilla ja pienemmilläkin yrityksillä on mahdollisuus osallistua. Vuonna 2022 järjestetyssä ensimmäisessä kilpailutuksessa pakkausmuovit ja kartonki sekä lasi ja metalli oli niputettu yhteen. Niiden kuljetusta pystyi siis tarjoamaan lokeroautoilla, mutta sitä ei edellytetty. Kuljetusurakoita voittivat monenlaiset urakoitsijat valtakunnallisesti toimivista yrityksistä paikallisiin perheyrityksiin.

Kierrätysterveisin,

Anne Sjöberg, palvelupäällikkö
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Näin yleisönosastollamme aiemmin kirjoittanut toimitusjohtaja Timo Finska:

https://alueviesti.fi/2023/07/31/jatealan-yrityksen-toimitusjohtaja-ottaa-kantaa-tuetaanko-uuden-jatelain-keinoin-kiertotaloutta-vai-monopoleja/

  • Omituinen höpöttäjä

    Olipas selitys. Olisi vaan ollut mielenkiintoista tietää miksi Pirkanmaan jätehuollon hinnat on paljon edullisemmat? Onko todellakin niin, että ne joilla on omat astiat maksavat yhtä paljon kun vuokra-astioita pitävät?

  • bolliverboh

    Olipahan lipalaata. Kertoisiko suoraan, miksi heti tarjouksen voitettua, nostettiin hintoja? Kustannukset eivät ole 1-2 kuukaudessa nousseet. Jos sovitaan hinta, niin ei sitä heti nosteta. Jos nyt kaivaisin naapurille montun pihaan, tekisin tarjouksen 100€, niin en voisi laittaa laskua 300€. Vaikuttaa edelleen siltä, että LHJ:lla ei ole puhtaat jauhot pussissa. Pitäisi myös kerrostalossa asuvan saada viedä roskat muualle, ei vain omakotilon asukkaat. Taas ollaan eriarvoisessa asemassa.

  • bolliverboh

    LHJ:lto voi rehellisesti ja avoimesti kertoa, kuka yhtiöstä on tarjouksen antanut ja laskenut. Koska tämä henkilö on täysin epäpätevä, jos pitää hinta nostaa tarjouksen jälkeen. Tällöin LHJ:to on saanut tarjouksen läpi väärin perustein. Nyt pitää saada uusi tarjouskilpailu rehellisillä hinnoilla

Kommentointi ei ole käytössä.