Niemen Tehtaat kalustaa maailman suurinta loistoristeilijää – ”Työllistää Sastamalassa pitkälle ensi vuoteen”

Veli-Pekka Ronkainen ja Mika Virta tekevät Sastamalassa työtään ammattiylpeydellä ja hyvällä fiiliksellä. Kuva: Niemen Tehtaat.

Niemen Tehtaat Oy on allekirjoittanut sopimuksen hyttikalusteiden valmistuksesta Turun Meyerin telakalla valmistettavaan, maailman suurimpaan loistoristeilijään.

Niemen Tehtaiden operatiivinen johtaja Antti Kiviniemi on tehtyyn sopimukseen varsin tyytyväinen.

”Kilpailu laivatilauksista on aina äärimmäisen kovaa eikä mikään tule helpolla. Osaaminen ja toimitusvarmuus ovat ehdottomia edellytyksiä, mutta nekään eivät ole tae sille, että meidät valitaan toimittajaksi”, Kiviniemi toteaa mediatiedotteessa.

Aktiivisen asiakastyön ansiosta Niemen Tehtaat sai ensimmäisen laivakalustetilauksensa vuonna 2019. Nyt rakennettava laiva on jo seitsemäs loistoristeilijä, jonka kalustamisessa yritys on mukana.

Suurikokoinen risteilyalus työllistää Sastamalassa pitkälle vuoteen 2025.

Yrityksen vahvuuksia ovat Kiviniemen mukaan laaja osaaminen. Niemen Tehtaat pystyy toimittamaan niin kovia kuin verhoiltuja, pehmeitä kalusteita laivahytteihin ja yleisiin tiloihin.

”Työ koostuu omasta valmistuksesta, mutta suurelta osin myös alihankinnasta. Meidän roolimme on monella tapaa olla tavaravirtojen yhdistäjä. Meiltä kalusteet lähtevät valmiiksi koottuna hyttivalmistukseen”, Kiviniemi kertoo.

Laivalähetyksissä tarkka aikataulutus

Suunnittelun ja valmistuksen lisäksi avainroolissa on hyttikalusteita lähettävä osasto eli tehtaan lähettämö. Lähettämön työnjohtaja ja tiimiesimies Mika Virta painii tiukkojen aikataulujen kanssa viikoittain.

”Laivalähetyksissä pitää laskea ja suunnitella tarkkaan, mitä tuotteita ja kuinka paljon mahtuu mihinkin kuormaan, koska lavakoot eivät ole aina samoja tai standardimittaisia. Tällöin saadaan kaikki tarvittava tila rekoista käytettyä.
Laivakalusteiden kohdalla korostuu myös varastoinnin suunnittelun merkitys.

”Koska määrät ovat niin suuria, kalusteet vievät paljon enemmän tilaa varastosta verrattuna kodinkalusteisiin. Vapaan varastotilan ja sen käytön suunnittelu korostuu”, työnjohtaja kertoo.

Tasapainoilu vaativien aikataulujen ja isojen volyymien kanssa onnistuu Virran mukaan näin:

”Tiettyjen vaiheiden tekemisen aikataulutus. Kommunikaatio muiden osastojen kanssa. Tärkeää on myös hyvän fiiliksen ylläpito.”

Erityisellä ammattiylpeydellä

Käsitys laadusta on noussut laivaprojektien myötä ihan uudelle tasolle. Laivakalusteita valmistetaan Niemen Tehtailla erityisellä ammattiylpeydellä.

”Ammattiylpeys siitä mitä me teemme, on selvästi noussut”, Kiviniemi iloitsee.

Risteilijäliiketoiminta elää omassa aallossaan ja talouden heilahtelut näkyvät siinä eri tavalla kuin kodinkalusteissa. Yksi Niemen Tehtaiden vahvuuksista on se, että yritys toimii meriteollisuuden lisäksi myös monella muulla sektorilla valmistaen kodinkalusteita ja julkitilan kalusteita.

”Hienoa on tietysti se, että vaikka Suomen talous on haasteiden edessä, niin me pystymme pitämään työpaikat Sastamalassa”, Kiviniemi toteaa.

Osaaminen ja toimitusvarmuus ovat Niemen Tehtaiden valtteja, tietää Antti Kiviniemi.

Jätä kommentti