Esitys: Sivistyslautakunnalla päätettävänä 0,5 miljoonan säästöt Sastamalassa – leikkuri käymässä muun muassa perusopetukseen, opistoon ja kirjastoon

Koululainen, koulu, lapsi
Koululainen. Kuvituskuva: Pixabay.

Sastamalassa sivistystoimen talousarvio sisältää puolen miljoonan euron edestä säästöjä.

Kasvatusjohtajan esitys pitää sisällään leikkauksia on muun muassa perusopetuksen tuntijakoon ja -kehykseen sekä elämänlaatupalvelujen avustuksiin ja kansalaisopiston kurssitarjontaan.

Varhaiskasvatuksessa palvelutarve tulee vähenemään ensi syksystä. Taustalla on laskeva ennuste lasten määrästä. Valmistelussa on huomioitu palveluverkkoon liittyvinä toimenpiteinä Harjukadun ryhmäperhepäiväkodin sulkeminen ja Häijään päiväkodin yhden ryhmän vähentäminen sekä viikonlopun vuorohoidon siirtämisen Ojansuun päiväkotiin. Perhepäivähoitajien määrää karsitaan.

Perusopetuksen talousarvio sisältää muun muassa tuntijaon ja tuntikehyksen leikkaukset sekä oppilaiden henkilökohtaisten päätelaitteiden vähennykset. Palveluverkkoselvityksen mukaisesti Äetsän koulu lakkautetaan vuoden 2026 syksyllä.

Vammalan lukiossa säästöt kohdentuvat palvelujen ostoihin sekä aineisiin, tarvikkeisiin ja tavaroihin.

Elämänlaatupalvelujen talousarviossa leikkauksia on muun muassa myönnettäviin avustuksiin. Sastamalan Opiston kurssitarjontaa supistetaan.

Myös kirjaston aineistomäärärahoista on tarkoitus leikata.

Investoinneissa näkyvät Sylvään Taitotalon ja Pehulan monipalvelukeskuksen kalustaminen sekä varautuminen uimahalli- liikuntahallin rakentamiseen.

Ensi vuoden talousarvio sekä vuosien 2026-2027 taloussuunnitelma on sivistyslautakunnan käsiteltävänä 25. syyskuuta. Syksyn mittaan talousarviota käsittelee kaupunginhallitus ja loppuviimeksi asiasta päättää valtuusto.

Aiheesta lisää: 

Kasvatusjohtaja Kares leikkauksista: ”Tosiasiat on tunnustettava” – nyt höylätään vähän kaikkialta, tulevaisuudessa tarkastellaan palveluverkkoa

Jätä kommentti