Yhä huonokuntoisemmat ihmiset asuvat kotona – ”Missiomme on ylläpitää ikääntyneiden elämänlaatua”

Heli Orre ja Noora Marila muistuttavat, että apua kannattaa hankkia ajoissa. 

Kotipalvelu- ja hoiva-alan yritys Tyrwään Hoiva Oy:n yrittäjäkaksikko Noora Marila ja Heli Orre ovat huomanneet, että moni ikääntynyt on hyvin yksinäinen. Lähiomaiset saattavat asua kaukana, tai he eivät muista syistä ehdi käymään kovin usein.

”Usein lapset haluavat, että joku auttaa heidän vanhempiaan. Joillekin avun vastaanottaminen voi olla vaikeaa. Asiakkaat ovat sen sukupolven ihmisiä, jotka ovat tottuneet pärjäämään omillaan. Se istuu aika lujassa”, Marila ja Orre ovat havainneet.

”Asiakkaalla pitää itsellään olla halu ottaa apua vastaan. Jokaisella on oikeus päättää omista asioistaan. Usein läheisillä on suuri huoli taustalla, mutta sekään ei oikeuta toisen ihmisen ”yli kävelemiseen”. Näissä asioissa pitää aina olla yhteisymmärrys”.

Ajatukseen sisältyy itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen.

”Se, mikä meistä tai omaisten mielestä on jollekulle hyvä, ei välttämättä ole sitä hänen omasta mielestään. Yhdessä keskustellen asiat yleensä selviävät – tilannetaju on oleellista”, täsmentää Noora Marila.

Ohjenuorana he pitävät sitä, kuinka haluaisivat itseään kohdeltavan samassa tilanteessa.

”Ihmiset kaipaavat erilaisia asioita, kuka mitäkin – se on hyvin yksilöllistä”, naiset korostavat.

”Meidän tavoitteemme on ylläpitää ja kohottaa asiakkaidemme elämänlaatua, menemme heidän arkeensa mukaan.”

Omaistensa hoidettavina on kaikenikäisiä ihmisiä lapsista vanhuksiin. Kuvituskuva: Pixabay.

Noora Marilalla ja Heli Orrella molemmilla on koulutuksena lähihoitajan tutkinto, ja alalta pitkä työkokemus.

”Olemme myös lisäkouluttautuneet aktiivisesti työmme ohessa. Plakkarissa on vanhustyön erikoisammattitutkinto, muistihoitajakoulutus, TunteVa-hoitajakoulutus, yrittäjäkoulutus ja muita alaan liittyviä koulutuksia”, Marila taustoittaa.

”Olemme täysin profiloituneita ikääntyneisiin, ja haluamme tarjota vanhan ajan kotipalvelua. Meillä on asiakkaillemme myös aikaa, eli kiirettömyys on yksi asia, jota pidämme tärkeänä. Monelle on tärkeää juuri seura, ja se, että ehtii rauhassa ne kahvit juoda ja vaihtaa ajatuksia.”

Tyrwään Hoiva on keskittynyt kevyemmän tuen palveluihin, jossa ei tarjota sairaanhoidollisia palveluita.

”Me voimme käydä asiakkaan kanssa kaupassa, kahvilla, ystävää tapaamassa, harrastuksissa ja antaa apua arjen asioihin – esimerkiksi kodinhoitoon, siivoukseen, suihkutteluun ”, listaa Heli Orre.

”Emme halua auttaa ketään avuttomaksi, vaan tarkoituksena on ylläpitää arjen toimintakykyä ja tukea yksinasumista. Kannustamme asiakkaitamme myös yhteisöllisyyteen.”

Marila ja Orre ovat huomanneet, että avun pyytämistä usein turhaan viivytellään.

”Liikkeellä kannattaa olla ajoissa ja olla rohkeasti yhteydessä. Kotona asuu entistä huonokuntoisempaa väkeä. Kotipalvelu voi auttaa siinä, että elämä on mielekästä. Koitamme aina kalastella sitä, mistä asiakas on ennen tykännyt, ja lähteä siitä liikkeelle.”

Jätä kommentti