Koulukyytien turvallisuus puhuttaa Sastamalassa

Illon koululle kerääntyi viime viikon torstaina joukko huolestuneita lasten vanhempia. Tilaisuus järjestettiin koulun mahdollisen lakkauttamisen tiimoilta, mutta suurimmaksi puheenaiheeksi nousi koulukyytien turvallisuus sekä niihin kuluva, lapsen kannalta kohtuuttomaksi koettu aika.

Perusopetuksen johtava rehtori Elina Jaakkola myönsi, että koulukuljetusten suhteen ”pakka on ollut tänä vuonna vähän sekaisin”. Syykin oli selvä. ”Meiltä on eläköitynyt henkilöitä, joilla oli vankka asiantuntemus ja osaaminen. Tähän ei osattu varautua.”

Vanhemmat halusivat tietää, miten pieniä lapsia kaupunki aikoo laittaa linjaliikenteen matkaan, ja miten kaupunki suhtautuu joillakin reiteillä ilmenneeseen ylikuormaan.

Seurasi lyhyt esitelmä osto- ja linjaliikennettä koskevista säädöksistä, mutta vastauksia ei saatu.

”Hallinto-oikeudessa vielä testataan, mitä lakia näissä koulukuljetuksissa oikein noudatetaan”, vanhempien joukosta ennustettiin.

Tilaisuuden loppupuolella joku yleisöstä huomasi, ettei kaupungin virkaatekevistä kukaan ollut laatinut muistiota käydystä keskustelusta.

”Onko tällä kokoontumisella mitään merkitystä? Kuuleko meitä kukaan?”

Koska Illon koululla järjestetty tilaisuus päättyi hieman ristiriitaisissa tunnelmissa, pyysimme kasvatusjohtaja Pekka Karekselta kommenttia muutamiin vanhempia askarruttaviin kysymyksiin.

Kares vakuuttaa, että vanhempien huoli lasten koulukyydeistä otetaan vakavasti. Hän näkee toimivat ja turvalliset kuljetukset olennaisena osana turvallista oppimisympäristöä.

”Vaikka kaupunki ei suoraan ole sopijaosapuolena reittiliikenteessä, käydään paikallisesti aktiivista vuoropuhelua liikennöitsijöiden kanssa.”

Koko joukkoliikennejärjestelmä on Suomessa muuttumassa kesäkuun 2016 jälkeen, jolloin nykyisen kaltaiset joukkoliikennevuorot ely-keskusten rahoittamana loppuvat.

”Tämän jälkeen vuorojen tarpeellisuuden arviointi ja hankinta jää pelkästään kunnan vastuulle. Eli koko järjestelmä on Sastamalassakin muuttumassa”, Kares toteaa.

Hän korostaa, että valtuuston hyväksymän taspainotusohjelman mukaisesti laaditaan selvitys kaikista kaupungin kuljetuksista. Selvitys valmistuu viimeistään maaliskuussa 2015.

Myös koulutoimiston oppilasennusteet tuleville vuosille herättivät kysymyksiä. Kuulemistilaisuuden jälkimainingeissa kävi ilmi, että seitsemän vuosina 2008 – 2011 syntynyttä lasta entisen Sammaljoen koulupiirin alueelta on laskettu Stormin koulun oppilasvahvuuteen, vaikka he olisivat menossa Illon tai Tyrväänkylän kouluun.

”Näin pienillä oppilasmäärillä ei ole vaikutusta kokonaisuuteen. Illon koulun oppilasmäärä on vähäinen ja suunta on selkeästi laskeva”, Kares vastaa.

Aiheesta aiemmin verkkosivuillamme: 

https://alueviesti.fi/2014/11/18/matkustajaylitys-riski-koulukyydin-turvallisuudelle/

Illon koulua ja ryhmäperhepäiväkotia käyvien lasten vanhempien ilmeet olivat huolestuneita viime viikolla kaupungin järjestämässä kuulemistilaisuudessa.
Illon koulua ja ryhmäperhepäiväkotia käyvien lasten vanhempien ilmeet olivat huolestuneita viime viikolla kaupungin järjestämässä kuulemistilaisuudessa.

 

  • Eläkkeellä

    ”Tähän ei osattu varautua.”. Eläkkeellelähtöhän tulee aina yllätyksenä…

  • Koululaisen äitee

    Koulutaksit ajavat pikkusen ylinopeutta jopa taajama-alueella. Ja ILLON bussikin taitaa olla aika täynnä se Sylväältä lähtevä ja Tyrväänkylän koulun kautta kulkeva..
    Ja mitä nyt muutaman kerran joku henkilöauto on meinannut mennä päin koulutaksia..
    että se koulukyytien turvallisuudesta..
    Ja bussia saa odotaa Tyrväänkylän koululla semmoset reilu 20min.ennenkuin pääsee kotia kohti koulupäivän päätteeksi..

    • Nimetön

      Voi hyvä tavaton sentään, ettet nyt vain itse olisi ollut törmäilemässä taksin kanssa. Ja Sastamalassakin on pieniä koululaisia, jotka odottavat reilun tunnin lähes kaksi koululla ennen kuin pääsevät kotiinpäin, että voi voi sulle vaan.

      • Nimetön

        koulukuljetusten perusteissa lukee, että oppilas voi odottaa kuljetusta 5-30 minuuttia. Oppilas voi odottaa koulun alkua tai kuljetusta koululla yhden tunnin valvotuissa olosuhteissa, esim. koulutehtäviä tehden. Kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan järjestämisestä vastaa koulun rehtori.
        Mieluummin itse toivoisin lapseni odottavan kuljetusta tehtäviä tehden kuin ulkona pakkasessa seisten. Jos näissä asioissa on epäkohtia on vanhemman velvollisuus niihin puuttua ja vaatia muutoksia.

      • Nimetön

        Illo on sastamalaa ja huoli on TODELLA yhteinen. Kyse on turvallisuudesta. Jokaisen lapsen.

  • kylissä on voimaa

    tilaaja tuottaja….tilaajavastuulain mukaan kaupunki on vastuussa…..

    Kares(kohti yhtä koulua) pitäisi siirtää hommiin tuonne myymättömien kiinteistöjen osastolle ja ottaa vaikka Katariina Pylsy hänen tilalleen….niin johan alkaisi muuttovoitto

  • Nimetön

    Vai että eläköityminen on tuottanut harmia, voi tsiisus mitä sontaa! Nämä virkamiehet ovat ulkona kuin lumiukot, omista töistään!

  • Nimetön

    Eikö kaupungin kannattaisi yrittää palkata vähäksi aikaa ne eläköityneet vankan asiantuntemuksen omaavat henkilöt niin syntyisi todellisia säästöjä koulukuljetuksissa.
    Nyky kuljetusralli on todella naurettavaa.

  • Nimetön

    Jos lapsi saa käydä lähikoulua, ei tarvi odottaa kuljetusta sitä yhtäkään tuntia.

  • Nimetön

    Illon lapsukaisia on vuosikaudet kuljetettu Tyrväänkylään. Onko kuljetukset mukamas olleet aina näin vaarallisia? Ei ole vanhempien huoli kuljetuksista näkynyt ainakaan lehtien palstoilla. Hiljaista on ollut, vuosikaudet.

    • Nimetön

      Eihän sillä olekaan mitään eroa onko kyseessä 11-12 vuotias vai 6-7 vuotias?!

  • niettänii

    Onha aina muksuja kuletettu kouluihin, orotettu molemmisa päisä, ja autot ollu vähä täynnä. Niettä mikä o muuttunu ku aina o kiire joka paikkaa orottaa jotaki.

  • Nimetön

    Tämä on sastamalan vanhempien yhteinen huoli – ei vain Illon. Karkkulaiset ja kaikki muutkin, tartutaan tähän asiaan yhdessä ja vaaditaan kaupungilta toimia ja oikeutta lapsille ja asukkaille. Ja tiedoksi, että kyllä tää homma nyt on niin sekaisin kuin olla voi. Virkamiehet latoo ylimielisenä lakia ja kuvittelee pelastuvansa. Toivottavasti kannellaan ennen kuolonuhreja.

  • Nimetön

    On se kyllä niin väärin, ettei kaupunki pysty hoitamaan jokaiselle koulukyyditettävälle
    omaa henkilökohtaista kuljetusta kotirappuselta koulun ovelle ja iltapäivällä takaisin.

  • pienten lasten äiti

    millaikohan ennen lapset pärjäs. kouluja nyt vaan menee kiinni kun syntyvyys on pieni.

  • maalla asuva

    Maaseudulla asumisessa on hyvät ja huonot puolensa, kuten taajamassa asumisessa. Kunniottakaamme jokaisen valintaa. Sastamalalta puuttuu suunnitelmallisuus ja epätietoisuus siitä miten asiat tulevat jatkossa hoitumaan huolestaa ainakin itseäni.

  • Nimetön

    19.01 on oikeassa. Äetsän koulun kuljetukset on yhtä sekaisin. Oppilaat lähtee 7 km päästä Sylväällekin 6.40 ja on koululla joskus…ja osa on koulullakin puol 8. Riippumatta koulusta mihin viedään homma kusee….Illon koulu on pieni ja joutaa kiinni, mutta se ei helpota kuljetussotkua…

  • Nimetön

    Ei ole ”oma lehmä ojassa” tässä keskustelussa, mutta ihmetyttää tuo ainainen vetoaminen entisaikoihin. ”Kyllä ennenkin”. Nyt on nyt ja laki määrää miten koulukuljetukset pitää hoitaa turvallisuutta vaarantamatta. Ja piste. Ja kiireestä puheenollen: Kyllä se lapsen ja nuoren koulupäivä on kuljetusaikoineen jo niin pitkä, että kotiin tekee mieli niin aikaisin kuin mahdollista. Lisäksi eri-ikäiset kyseessä.

  • Nimetön

    Miksi piti tehdä kuntaliitoksia, kun ei pystytä järjestämään palveluita?

  • Nimetön

    kummallista jos Äetsästä muka kuljetetaan oppilaita 7km päästä Sylväällekin, eiks Kiikan yläaste olisi silloin lähempi ja parempi koulu?

  • Nimetön

    Meidän lasten kohdalla kuljetus on toiminut hyvin. Ei mitään valittamista.

  • Nimetön

    Lapsia kuljetetaan Sylväälle Kiikan yläkoulun lopettamiseksi.
    Kiikoisten koululaisiakin ollaan ohjaamassa lähinnä olevan Kiikan koulun ohi Sylväälle.

  • Nimetön

    Sylvään koulu rehtori hypyttää päättäjiä tahtonsa mukaan!!!

  • Nimetön

    Huoltaja VOI valita Sylvään lapsen edun vuoksi kuten minä ja moni muu. Sylvää on erinomainen yläkoulu.

      • Nimetön

        Eiköhän ne vähene joka puolelta. Syntyvyys näet on laskusuunnassa. Se näiden pikkukoulujen lopettamisessa on pointtina.
        Ei kannata muutaman oppilaan takia pitää opettajia ja rakennukset tuottavat kuluja. Puolensa on pikkukouluilla, mutta niin on isommissakin.

  • Nimetön

    ja Sylväällä tosi isot luokkakoot muihin yläasteisiin verrattuna ja kamalan levottomia luokkia…mielelläni panisin lapseni rauhalliselle Kiikan yläasteelle jos se vaan säilyis

  • Nimetön

    Oppilasennusteen mukaan Sylvään oppilasmäärä laskee Sastamalassa eniten.
    Mistä johtuu???

Kommentointi ei ole käytössä.