
“Mää”, kuuluu pienen mustan karitsan suusta, kun Tiia-Mari Piranen nostaa sen syliinsä. Kolmeviikkoinen pienokainen on Pirasen luomutilan nuorimpia asukkaita. Haastatteluhetkellä se majailee vielä karsinassa seinät suojanaan, mutta koska aidan takana vihertää jo lupaavasti, pääsee karitsa aivan pian kirmaamaan kesälaitumelle.
Pirasen luomutila sijaitsee Rautaveden rannalla, Tyrvään Pyhän Olavin kirkon kupeessa kauniissa perinnemaisemissa. Tilan historia kantaa satojen vuosien taakse. Varmaa on, että tilalla on asuttu ainakin 1400-luvulta saakka.
Niilo ja Tiia-Mari eli Tiiu Pirasesta tuli isäntäpari vuonna 2012 tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.
Lampaat ja hevoset perinnelaitumien hoitajina
Tilan päätoimiala on rukiin, kauran, vehnän, ohran ja nurmen viljeleminen. Lampaiden pääsääntöinen työ on hoitaa kirkkoa ympäröiviä perinnebiotooppilaitumia. Oma roolinsa laitumilla on myös Tiiun kahdella suomenhevosella.
“Hevoset ja lampaat ovat hyvä yhdistelmä. Eläimet hoitavat maisemointia tehokkaasti, kun ne syövät eri aikaan hiukan eri kasvillisuutta.”
Osa tilan viljoista käytetään omaan tuotantoon ja eläinten ruoaksi, mutta osa myydään eteenpäin. Kolme vuotta sitten isäntäpari aloitti viljatuotteiden myynnin.
Ylöjärven myllyssä jauhettuja Pirasen luomutilan tuotteita myydään Sastamalassa muun muassa K-citymarketissa ja Tyrvään Yrtti-Aittassa.
“Kerran kuussa tuotteita toimitetaan Akaan, Lempäälän ja Urjalan lähiruokapiireille sekä Sastamalan ruokapiirille. Tällä viikolla tuotteita lähtee ensimmäisen kerran myös Raumalle Ruokapuoti Lumoon”, Tiiu kertoo.
Talkkunanvalmistus Eskon heiniä
Pirasen luomutuotteet ovat suosittuja.
“Moni on löytänyt nettisivumme, joiden kautta kyselyjä tulee paljon. Annamme mielellämme pieniäkin eriä kokeiluun. Ei se ota, jos ei annakaan.”
Suosituimpia myllytuotteita ovat emännän mukaan kaurahiutale ja lettujauho. Myös savusaunassa kuivatulla talkkunajauholla on oma, vannoutunut kannattajakuntansa. Viime kesänä talkkunajauhoja jauhettiin noin 800 kiloa.
“Kaikki meni, ja jauhot loppuivat oikeastaan vähän kesken.”
Talkkunanvalmistus on ollut tähän saakka Niilon isän Esko Pirasen heiniä.
“Nyt minä olen opetellut sitä yhdessä isäni kanssa. Juuri saimme laadittua Eskon hyväksymät ohjeet määriin, sillä hän on aina mitannut ainekset kouramitalla”, Tiiu nauraa.
Koristuksena kirkko ja pukit
Pirasen luomutilan emäntä on käsistään kätevä. Opiskellessaan Ahlmanilla tuotantoeläinten hoitajaksi hän sai vällykurssilta kipinän. Lampaiden taljoista on Tiiun käsissä syntynyt sittemmin niin vällyjä lastenvaunuihin ja keinutuoleihin kuin tuolinpäällisiä ja tyynyjäkin. Nahkapuolelle Tiiu painaa kuvioita Pyhän Olavin kirkosta VaLePa-pukkeihin.
“Pappani on tehnyt painokuviot puusta. Tekstit kirjoitan vapaalla kädellä, mikä vaatiikin melkoisesti huolellisuutta. Välillä kärsivällisyys on koetuksella, sillä virheitä ei korjaa millään.”
Niilo-isäntä paiskii tilan töiden ohella päivätöitä Heinon Leipomon kuljettajana.
“Lisäksi hoidan metsää ja teen vähän hirsi- ja puuhommia”, mies luettelee.
Tiiu nauraa vieressä, ettei isäntää juuri kotona näy.
Kiirettä pukkaa
Kiireet eivät ole ainakaan vähenemään päin, sillä tänä keväänä Piraset ottivat vetovastuun perheen omistuksessa pitkään olleista mökistä ja savusaunasta.
Niiden sijainti Sastamalantien varressa on mainio.
“Matka Tampereelta on lyhyt, eikä Vammalan keskustaankaan ole kuin kivenheitto. Veneilijät ilahtunevat mahdollisuudesta päästä suoraan mökin laiturista vaikkapa Ellivuoreen”, Piraset mainitsevat.
Syksyllä edessä on mökin pieni pintaremontti.
“Varaustilanne kesän osalta on ihan hyvä, varsinkin viikonloput ovat suosittuja. Niiden rinnalla yritämme nyt myydä pieniä viikolle ajoittuvia lomapaketteja, jotka voisivat kiinnostaa perheitä. Koska makuutiloja on 12:lle hengelle, mikä olisikaan sen mukavampaa kuin vuokrata mökki vaikka ystäväperheen kanssa”, Tiiu vinkkaa.
