Energiatehokkuuden haasteista kumpuamassa katuvaloyhtiö

Sastamalan kaupunginhallitus ottaa maanantai-illan kokouksessaan kantaa katuvalaistusyhtiöön liittymiseen ja päättää valtuustolle tehtävästä esityksestä.

Apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Erjo esittää neuvottelujen lopputuloksena valmistuneiden asiakirjojen, kuten osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen, hyväksymistä. Hallitus tekee esityksen valtuustolle, joka lopullisesti päättää asiasta.

Asian valmistelu käynnistyi syksyllä 2011. Taustalla ovat energiatehokkuuden haasteet, joita kunnat lähivuosina kohtaavat. Alueen kunnilla on laskettu olevan edessään jopa 13 miljoonan euron investoinnit, kun valaisimia joudutaan uusimaan.

Katuvalaistusyhtiötä ovat valmistelleet Sastamalan lisäksi Hämeenkyrö, Ikaalinen, Vesilahti, Pirkkala, Parkano, Kihniö ja Ylöjärvi. Alkuun mukana ollut Jämijärvi on jättäytynyt hankkeesta pois.

Kuntien kumppaniksi on valikoitunut tarjouskilpailun kautta Leppäkosken Sähkö Oy. Yhtiö pitkälti vastaisi perustettavan Suomen Kuntavalo Oy:n toiminnasta. Perustettava yhtiö tulee valaistusverkon omistajaksi.

Suunnitelmana on, että Leppäkosken Sähkö tekee Suomen Kuntavaloon 500 000 euron osakepääomasijoituksen ja lisäksi kunnat yhteensä 500 000 euron sijoituksen. Sastamalan osuus on 118 472 euroa. Lisäksi tarvittavan muun oman pääoman osalta Leppäkosken Sähkö sijoittaisi reilun 1,6 miljoonaa euroa ja kunnat yhteensä noin 609 000 euroa. Tästä Sastamalan osuus olisi 144 355 euroa. Yhteensä Sastamala siis sijoittaisi yhtiöön noin 262 827 euroa.

Järjestely on jätetty avoimeksi uusille kunnille, jotka mahdollisesti haluavat myöhemmin liittyä mukaan. Kunnilla on myös mahdollisuus irtautua yhtiön toiminnasta viiden vuoden kuluttua. Kokonaisuudessaankin järjestely on määräaikainen, sillä palvelukumppanin kilpailutus on voimassa kaksikymmentä vuotta.

Kommentointi ei ole käytössä.