Mielipide: Vammala-talosta kylätalo keskelle kaupunkia

Alueviestistä luimme taannoin, että on nyt otettu asiaksi Vammalan keskustan kehittäminen. Juuri sitä tässä on pitkään toivottu. Pohjoispuolelle tulee Pappila, jolla on jo rahoituskin kunnossa. Keskusta on kuitenkin vailla sellaista yhteistä, kaikille kaupunkilaisille sopivaa tilaa.

Sellaisen paikka olisi Kauppalantalon takana, Onkiniemenkadun, Aittalahdenkadun, Vapaudenkadun ja Puistokadun rajaamalla alueella. Nimikin olisi jo valmiina: Vammala-talo. Kyseinen alue on todennäköisesti kaupungin omistuksessa. Rakentamalla yhdyskäytävä entiseen kaupungintaloon, saataisiin käyttöön todella monipuoliset tilat.

Vammala-talo lyhyesti: Katutasoon avara sisäänkäynti, oikealle naulakot ja vasemmalle pieni kioski tai kahvio, jonka antimista voisi nauttia esimerkiksi luentojen ja seminaarien väliajalla. Vähintään 300 henkeä vetävä juhlasali, joka muuntuisi käyttötarpeen mukaan ja olisi jaettavissa pienempiin osiin. Tärkeää olisi saada riittävän kokoinen screeni ja kunnolliset äänentoistolaitteet. Vammala-talolla olisi hyvä olla isännöitsijä. Kenties joku eläkepäiviinsä kyllästynyt virkamies, jolle Vammalan kartalle jääminen on tärkeämpää kuin suuri palkka.

Huolestuneina olemme lukeneet hämmästyttäviä uutisia Sastamalan museoiden tilanteesta. Eikö Pukstaaville löytyisi mistään yksityistä rahoitusta ja sponsoreita? Nythän se on kaatunut kaupungin syliin, vaikka sen ei kai pitänyt olla se alkuperäinen idea. Tästäkin huolimatta olemme varmoja, että Vammala-talolle olisi mahdollista saada yksityistä rahoitusta. Me tarvitsemme kylätalon keskelle kaupunkia.

Keskusta ei myöskään ole nykyisellään turistiystävällinen. Näkyvät opaskyltit tyyliin Bed and breakfast tai Café puuttuvat. Etsivä löytää etsimänsä vain tuurilla – osumalla sattumalta oikealle ovelle. Parkkipaikat pitää huomioida nykyistä paremmin maankäyttöä suunniteltaessa. Voi olla niin, ettei vieraspaikkakuntalainen viitsi tulla tänne uudestaan, kun parkkipaikan metsästämiseen kuluu liian kauan aikaa.

Vammalan keskusta ei kehity hetkessä, mutta yhteisvoimin ja yhteen hiileen puhaltamalla kaikki on mahdollista.

Vammalan pelastajat

Poimintoja

  • Entinen Vammalalainen

    Mitenkä Vammala kehittyy,kun ei ole työpaikkojakaan.Vai vielä Vammala -talo.Kuka siellä kävisi.Työttömätkö ruokailemassa?Kuka tarjoaa sapuskat?

    • Nimetön

      Miks muuten noi vanhan kirjallisuuden päivät tarttee pitää Sylvään koululla?
      Niiden pitoa ainaski palvelisi.
      Ei muuta kun idea jalostettavaksi.

  • Nimetön

    Sylvään koulu auditorioineen, screeneineen ja äänentoistolaitteineen on aivan nurkalla ja Sylvääseen satsataan valtavia summia rahaa vuosittain.

    Samoin nurkilla on Seukku joka on kaupungin ylläpitämä kokoontumis- ja juhlatila.

  • Nimetön

    Sylvääseen satsataan? No kuinkahan monta perusteellista remonttia tämä 1972 rakennettu rakennus on mahtanut käydä läpi? Niin? Suhteellisen alkuperäisessä asussa on esimerkiksi tilat, jotka nyt uudistetaan.

    • Nimetön

      Sylväätä on korjattu joka vuosi ja korjataan edelleen, valtavilla summilla rahaa. Kattoremontti lyhtyineen ja sisäpihan muuttaminen luokiksi suurimmasta päästä.

      Oli kyse tilasta screeneineen, miksi Sylvää ei siihen kelpaisi vaan kirjoittaja kaipaa muuta uutta tilaa?

  • Rekikoski

    Hyvä aloite vaikka lienee tehty vähän ketunhäntä kainalossa ajatuksella..

    Kaatuu kyllä tuohon vaatimukseen hyvästä äänentoistosta.

    Ja tuohon paikkaan taitaa tulla lisää ex libriksiä..

  • Nimetön

    Kyllä me täällä Vammala-talo tarvitaan. Apajan tontille uimahalli ja sen yläpuolella konserttitalo.

  • HienoaJup

    328 metriä korkea näkötorni rakennetaan luultavasti ennemmin kuin uimahalli. Voidaan sitten sen rakennuskustannuksia perustelemalla jättää halli taas rakentamatta.Kuntalaisia kuunnella kanta.

  • Uimahalli tärkein

    Ensin ehdottomasti uimahalli ja sitten vasta tämmösiä turhia paikkoja.
    Kaupungilla on saleja ympäri keskustaa, ei siis uusille tarvetta!

    • Nimetön

      ei kun just toiste päin! Halleja jo löytyy mis pystyy polskiin arvon tyrvääläinen!

      • Uimahalli

        Tärkein investointi on saada terveyspalvelut kuntoon.
        Sitten uimahalli keskustaan. Ei aina pelkkiä urheiluhalleja ja kenttiä niitä on jo tarpeeksi. Kunhan nyt saisitte edes Hopun pururahan kunnostettua ja kevyenliikenteen väylät hoidettua. Kiiikan ja Äetsän yksityiset hallit pois ja uusi Sastamalan keskustaan.

  • Pate Rahola

    Sylvään koulun rakentaminen vuonna 1972 maksoi 8 miljoonaa markkaa. Se oli jättesumma tuohon aikaan.

    Hyvin on pytinki palvellut jo 45 vuoden ajan, tuolla alkuperäisellä investointisummallansa.

    • Mummon matkat euroiksi

      1972 kerroin on 1,2337

      8 miljoonaa markkaa olisi siis nykyrahassa

      9 miljoonaa 869 600 euroa…..

      Paljon puhuttu hotelli Ellivuoren osakkeiden myynnistä aikanaan saatu myyntivoitto…

      Nyt pitäs löytää vain se pankki mihin tuo on talletettu…

  • Repa

    Nimisekoilu jatkuisi siis edelleen, Vammala-talo Sastamalan Vammalan keskustassa?

  • Nimetön

    Uimahalli pitäisi saada. Se on totta ja viisas vaatimus. Ei kyllä näillä voima- ja vaimosuhteilla onnistu. Annanpa siis ilmaisen neuvon. Toimikaa sen mukaan ja hallissa polskuttelevat ensimmäiset jo parin vuoden päästä. Neuvo on se, että Valepa lakkaa potkimasta palloa sisätiloissa ja siirtyy vesipalloseuraksi nimellä Vavespa. Valepa saa Vammalassa kaiken mitä haluaa. Toivottavasti alkaa haluta hallia ja se tulee tuolla aselajin vaihdoksella.

  • nautiskelija

    Kyllä on hienoa kun sastamalassa on peräti kaksi uimahallia kaupunkilaisten käytössä olen siitä onnellinen olkaa tekin ja nauttikaa uimisesta ja saunan lämmöstä ja olkaa tyytyväisiä ja kiittäkää kaupunkia tästä uinnin mahdollisuudesta. Emme tarvitse enää mitään vammalataloa kyllä vammalassa taloja on pilvin pimmein ei jätetä jälkipolville liian isoa hiilijalanjälkeä rakentamalla joku turha vammalatalo.

  • typeryyttä

    Maailman suuruudenhulluimmat rakennukset:Näitä rakennuksia ei vaatimattomuus kaunista. Suuruudenhulluilla rakennushankkeilla on haluttu todistella yksityishenkilöiden tai valtioiden mahtavuutta – mutta jättihankkeet ovat tavanneet paisua mahtaviksi pannukakuiksi ja tässä tapauksessa sana Vammala on sekoittanut ihmisten päät.

Kommentointi ei ole käytössä.