Veikko Kiili: Palkaton sairauslomapäivä työnantajille!

Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtajan Veikko Kiilin mielestä työnantajille – niin kunnille kuin yksityisillekin – aiheutuu kohtuuttomasti kuluja työntekijöiden sairauspoissaoloista. Hän toivoisi Suomeen Ruotsin mallin mukaista menettelyä, jossa työntekijän ensimmäinen sairauspoissaolopäivä ei aiheuta työnantajalle kuluja.

”Kuntatyöntekijä sairastaa keskimäärin 18 päivää vuodessa, yksityisen sektorin 10 päivää. Suurissa yrityksissä sairauspoissaolojen määrä lähenee 7 prosenttia työajasta, mikä on hämmästyttävän paljon. Pienyrityksissä poissaolot eivät ole niin suuri ongelma”, Kiili selvittää.

”Aikana jolloin Suomen valtiontalouden sopeuttamisessa tarvitaan menoleikkausia ja veronkiristyksiä tulisi muistaa, että työntekijöiden sairauspoissaolot tuovat kunnille vuosittain yli miljardin euron laskun.”

Kiili myöntää, että ongelmia on toki myös johtamisessa ja työilmapiirissä, mutta toivoisi, että työnantajien taakkaa kevennettäisiin sillä, että työntekijän ensimmäinen sairauspoissaolopäivä menisi karenssipäivänä työntekijän itsensä piikkiin. ”Ehkäpä kynnys uuden työntekijän palkkaamiseenkin madaltuisi, jos riskit mahdollisten lisäkulujen suhteen olisivat pienemmät”, hän pohtii.

Veikko Kiilin näkemyksistä voit lukea lisää ensi viikolla ilmestyvästä Yrittäjäviestistä.

 

4 vastausta artikkeliin “Veikko Kiili: Palkaton sairauslomapäivä työnantajille!”

 1. Anne Joona

  Kyllä nyt ollaan väärällä linjalla ja pahasti jos työntekijöiden pitäisi sairastaa omaan piikkiinsä ensimmäinen sairauslomapäivä.

  Tyrmään täysin koko ehdotuksen!

  Sellainen ihminen joka moista vaatii ei tunnu tietävän mitään koko käytännöstä.

  Yleensä moni työntekijä on käytännössä jo korvannut työnantajalle ensimmäisen sairauspäivänsä koska on saatanut olla kyseisen päivän jo miltei kokonaan työssä ennen kuin on saanut lääkäriin aikaa loppupäivälle.

  Monella työpaikalla sinnitellään kovankin paineen alla jatkuvasti sairaanakin eikä ainakaan meidän työpaikalla mennä lääkäriin ennen kuin aivan pakko on mennä ja usein ei oteta sairauslomaa vastaan vaikka sitä tarjotaan.

  Jos sairausloma otetaan vastaan veilä sellaisena päivänä kun työntekijä on ollut jo miltei koko päivän töissä niin silloin ei työnantajalle tule siitä kuluja kuin esim. 1-2 tuntia rtai ei ollenkaa kun on oltu jo yseinen ensimmäinen lomapäivä työss. ja se on vasta iltapäivällä merkattu sairauslomapäiväksi.

  Turha porata sen perään. Kyllä monilla työpaikoilla tehdään töitä kipeänä ja vasta silloin ollaan sairauslomalla kun ei kerta kaikkiaan voi olla työssäesi. elintarvikealalla taruntavaaran vuoksi.
  Kunta alan jutuista en tiedä ja aina mahtuu joukkoon pinnareita mutta meitä ahkeria ei siitä pidä rankaista.
  Kiili lle tiedoksi että vaadi työnantajille lyhyempää karenssiaikaa sairauslomille nykyisen karenssiajan tilalle ja jätä meidät raskaan työn raayaja ja rehelliset työntekijät rauhaan!!!!!

  • Anne Joona

   Anne Joona kirjoitti:
   03.03.2012 klo 08:38

   Kyllä nyt ollaan väärällä linjalla ja pahasti jos työntekijöiden pitäisi sairastaa omaan piikkiinsä ensimmäinen sairauslomapäivä.

   Tyrmään täysin koko ehdotuksen!

   Sellainen ihminen joka moista vaatii ei tunnu tietävän mitään koko käytännöstä.

   Yleensä moni työntekijä on käytännössä jo korvannut työnantajalle ensimmäisen sairauspäivänsä koska on saatanut olla kyseisen päivän jo miltei kokonaan työssä ennen kuin on saanut lääkäriin aikaa loppupäivälle.

   Monella työpaikalla sinnitellään kovankin paineen alla jatkuvasti sairaanakin eikä ainakaan meidän työpaikalla mennä lääkäriin ennen kuin aivan pakko on mennä ja usein ei oteta sairauslomaa vastaan vaikka sitä tarjotaan.

   Jos sairausloma otetaan vastaan veilä sellaisena päivänä kun työntekijä on ollut jo miltei koko päivän töissä niin silloin ei työnantajalle tule siitä kuluja kuin esim. 1-2 tuntia tai ei ollenkaan kun on oltu jo kyseinen ensimmäinen lomapäivä työssä ja se on vasta iltapäivällä merkattu sairauslomapäiväksi.

   Turha porata sen perään. Kyllä monilla työpaikoilla tehdään töitä kipeänä ja vasta silloin ollaan sairauslomalla kun ei kerta kaikkiaan voi olla työssä esim. elintarvikealalla taruntavaaran vuoksi.
   Kunta alan jutuista en tiedä ja aina mahtuu joukkoon pinnareita mutta meitä ahkeria ei siitä pidä rankaista.
   Kiilille tiedoksi että vaadi työnantajille lyhyempää karenssiaikaa sairauslomille nykyisen karenssiajan tilalle ja jätä meidät raskaan työn raatajat ja rehelliset työntekijät rauhaan!!!!!

 2. Anne Joona

  Kyllä nyt ollaan väärällä linjalla ja pahasti jos työntekijöiden pitäisi sairastaa omaan piikkiinsä ensimmäinen sairauslomapäivä.

  Tyrmään täysin koko ehdotuksen!

  Sellainen ihminen joka moista vaatii ei tunnu tietävän mitään koko käytännöstä.

  Yleensä moni työntekijä on käytännössä jo korvannut työnantajalle ensimmäisen sairauspäivänsä koska on saatanut olla kyseisen päivän jo miltei kokonaan työssä ennen kuin on saanut lääkäriin aikaa loppupäivälle.

  Monella työpaikalla sinnitellään kovankin paineen alla jatkuvasti sairaanakin eikä ainakaan meidän työpaikalla mennä lääkäriin ennen kuin aivan pakko on mennä ja usein ei oteta sairauslomaa vastaan vaikka sitä tarjotaan.

  Jos sairausloma otetaan vastaan veilä sellaisena päivänä kun työntekijä on ollut jo miltei koko päivän töissä niin silloin ei työnantajalle tule siitä kuluja kuin esim. 1-2 tuntia rtai ei ollenkaa kun on oltu jo yseinen ensimmäinen lomapäivä työss. ja se on vasta iltapäivällä merkattu sairauslomapäiväksi.

  Turha porata sen perään. Kyllä monilla työpaikoilla tehdään töitä kipeänä ja vasta silloin ollaan sairauslomalla kun ei kerta kaikkiaan voi olla työssä esim. elintarvikealalla taruntavaaran vuoksi.
  Kunta alan jutuista en tiedä ja aina mahtuu joukkoon pinnareita mutta meitä ahkeria ei siitä pidä rankaista.
  Kiil lle tiedoksi, että vaadi työnantajille lyhyempää karenssiaikaa sairauslomille nykyisen karenssiajan tilalle ja jätä meidät raskaan työn raatajat ja rehelliset työntekijät rauhaan!!!!!

 3. Pisto

  Jos pistettäisiin ensin se työhyvinvointi kuntoon ja katsottaisiin sitten.