Istu ny että iso kiiru ohittem mennee

Viimeiset viisi vuotta Marko Vesterbacka on kustantajana ahkeroinut Tyrvään murteen parissa. Viimeisin ja viimeinen kirja tätä lajia julkaistiin lauantaina.

Marko Vesterbackan Tyrvään murre -aiheisten kirjojen sarja on valmis. Launataina julkistettu Istu kiiruummaks aikaa on Vesterbackan viides ja samalla viimeinen kirja tästä aihepiiristä. Aikaisemmin Vesterbacka on julkaissut kirjat Tyrvääläisten lempisanonnat, Tyrvään murteen sanakirja sekä Kunnaxen kiäli. Näistä sanakirja ilmestyi kahtena osana.
Istu kiiruummaks aikaa on sisarteos vuonna 2008 ilmestyneelle Tyrvääläisten lempisanonnat -kirjalle.
”Siinä missä Tyrvääläisten lempisanonnat kokosi 96 sivuun tyrvääläisen lemmenviisauden, Istu kiiruummaks aikaa pyrkii kiteyttämään samaan mittaan koko vanhan tyrvääläisen elämänviisauden”, Vesterbacka sanoo.
Hän on kerännyt kirjan sanonnat pääosin käsin murrearkistoista.
”Tyrvään murre ymmärretään tässä kirjassa samaan tapaan laajasti kuin Tyrvään murteen sanakirjassakin. Mukana olevat sanonnat on siis kerätty entisten Tyrvään, Kiikan, Kiikoisten, Lavian, Suodenniemen, Mouhijärven ja Karkun kuntien alueelta.”
Kirjan on akvarellein kuvittanut Mari Albert ja taittanut Mika Rautanen. Teos julkistettiin Pukstaavin tapahtumasalissa Sastamalassa lauantaina. Kirjanjulkistamisen sivussa vietettiin myös syntymäpäiviä: Marko Vesterbackan kustannusliike Warelia täyttää 10 vuotta kesällä, mies itse 40 vuotta ensi torstaina.
Lue uudesta kirjasta ja Warelian toiminnasta enemmän ensi viikolla ilmestyvästä Kirjaviesti-lehdestä.