Pankkimies Erkki Liikanen saapuu kirjapäivien avajaisiin

Raha on Vanhan kirjallisuuden päivien teemana Sylvään koululla 29. ja 30. kesäkuuta. Kuva: Pertti Jarla.

Keskustelemalla rahasta Vanhan kirjallisuuden päivät on tänä suvena ajan hermolla ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Teemaan liittyen kirjapäivien avajaisten pääpuhuja on Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, joka esittelee löytöjään vanhasta kirjallisuudesta.
Kirjapäivien avajaisissa Sylvään koululla Sastamalassa jaetaan huomenna oppeja myös euron kriisiin. Eikä ilmeisesti syyttä, sillä Espanja jätti maanantaina euromaille virallisen avunpyynnön enimmillään jopa sadan miljardin euron pankkituesta. Ajankohtaiseen rahateemaan pureutuu omassa puheenvuorossaan toimittaja Timo Harakka. Hän esittelee kuulijoille vanhimpien suomenkielisten talouskirjojen oppeja euron kriisiin.
Teemasta jatketaan myös perjantain Raha ja sana -seminaarissa. Filosofian tohtori, kirjailija Panu Rajalan vetämän seminaarin puhujina kuullaan finanssitrilleri Erottajalla mainetta niittänyttä kirjailija Karo Hämäläistä, pääomamarkkinoilla ja SYP-Investin toimitusjohtajanakin toiminutta kirjailija Taina Haahtia ja kustannusalalla paljon kokenutta Anna Baijarsia.

Ohjaako raha kirjailijaa?

Lauantain ohjelman aloittaa Nousukkaita, keinottelijoita ja rehellisiä liikemiehiä -seminaari, jonka puheenvuoroissa käsitellään rahaa Paavo Haavikon, Eeva Joenpellon ja Joel Lehtosen tuotannossa. Aiheesta on puhumassa suomalaisen kirjallisuuden tutkijana ja Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikkona toiminut filosofian tohtori Pekka Tarkka. Seminaarissa esiintyvät myös emeritusprofessori Pekka Pesonen ja filosofian tohtori Sari Kivistö.
Kirjapäivät päättää lauantain Flopit ja bestsellerit -keskustelu. Tällöin pohditaan sitä, ohjaako raha kirjailijaa ja miten paljon mahdollinen onnistuminen tai epäonnistuminen pyörii mielessä. Aiheesta keskustelevat kirjailijat Raija Oranen, Virpi Hämeen-Anttila ja viestinnän monitoimimiehenä tunnettu Jussi Lähde. Kustannusmaailman näkökulmaa aiheeseen tuo kustannustoimittaja Mikko Aarne.
Perjantain konserttipaikalla kuullaan tänä vuonna Polkuja, Leinon runoutta Sarmannon sävelin. Estradille astuvat pianisti-säveltäjä Heikki Sarmanto ja laulaja Juki Välipakka.
Lapsille tapahtumassa on Lasten omat kirjapäivät. Lauantain lastenosuudessa vietetään ensin Vahtikoiran vapaapäivää runoilija, lastenkirjailija Anja Erämajan ja kumppaneiden johdolla sekä villiinnytään monitoikkoisten Orffien musiikista.
Tapahtumassa voi tehdä kirjahankintoja 60 antikvaarisesta kirjamyyntipisteestä. Lisäksi paikalla on 40 kustantajien, kirja-alan seurojen ja yhdistysten esittelypistettä.