Kansanparantaja raottaa ovea hallitsemaansa maailmaan

Kansanparantaja Rauno Saunanoja syventyy kirjassaan lähinnä erilaisten vaivojen syihin sekä niiden selivittämiseen ja ymmärtämiseen.

Kansanparantaja Rauno Saunanoja raottaa ovea salaperaisenäkin pidettyyn parantajien maailmaan vastikään ilmestyneessä kirjassaan. Parantajan matkassa on teos, joka esittelee kansanparantamisen taustaa ja nykyisiä hoitomuotoja, arvioi vaivojen alkusyitä ja kertoo miten meitä ennen hoidettiin.
Saunanoja (s. 1940) on syntyisin Tyrvään Vaununperältä ja arvelee saaneensa perimää kansanparannustyöhön äitinsä Raakelin puolelta.
”Hänellä oli hyvin laajat tietämykset erilaisista parantamistavoista, etenkin luonnonmukaisen kasvilääkinnän alalla. Minulle äiti ei kuitenkaan sanallakaan oppejaan erikseen antanut. Hänen sukunsa piti parantamista niin itsestään selvänä asiana, ettei sitä tarvinnut erikseen kenellekään suvussa opettaa.”
Mistä kaikki sitten omalla kohdalla alkoi, sitä Saunanoja ei pysty itsekään tarkkaan sanomaan.
”Näin jälkeenpäin ajatellen olen jollakin tavalla aina ollut sidoksissa kansanparannukseen läpi koko elämäni aina lapsuudesta asti.”
Hän sanoo aikojen muuttuneen paljon siitä, kun hän itse aloitti työnsä parantajana. Yhteistyö terveydenhuollon ja kansanparantajien välillä on hiljalleen lisääntymässä sekin. Julkisen terveydenhuollon puolella on Saunanojan  mukaan kiinnostuttu kansanparannuksen keinoista.
”Tästä ovat selvinä osoituksina yliopistotasoiset tutkimukset esimerkiksi jäsenkorjauksesta ja kuppauksesta.”
Lue kansanparantajasta enemmän Alueviestistä 24.10.

Kommentointi ei ole käytössä.