Sastamala investoi höyryputkeen

Sastamalan Lämpö Oy on investoimassa 1,9 kilometriä pitkän, omistukseensa tulevan höyryenergiaputken rakennuttamiseen. Höyryputken käyttöoikeus on tarkoitus luovuttaa Adven Oy:lle, joka puolestaan käyttää putkea höyryenergian toimittamiseen Thermisol Oy:lle.

Sastamalan Lämmön, Advenin, Thermisolin ja Sastamalan kaupungin välisten neuvotteluiden lopputuloksena päädyttiin ratkaisuun, jossa Sastamalan kaupunki ja Adven sitoutuvat omavelkaiseen, jaettuun takausvastuuseen Sastamalan Lämmön investointilainasta, jonka määrä on enintään 1,2 miljoonaa euroa.

”Tarkoituksena on, että Sastamalan Lämpö saa investoinnin katettua noin 10 vuoden aikana putken käyttöoikeussopimuksesta saatavalla korvauksella”, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg kertoo.

”Kaupungin osalta takauksen voidaan katsoa kuuluvan kunnan toimialaan, koska kyse on kunnan tytäryhtiölle myönnettävästä investointilainan takauksesta. Laina kohdistuu kokonaisuudessaan yhtiön suunnittelemaan investointiin”, hän selvittää.

Malmberg näkee, että investointihanke parantaa Thermisolin kilpailukykyä, mikä puolestaan tukee työpaikkojen säilymistä paikkakunnalla.

”Samalla hanke mahdollistaa myös uusien työpaikkojen syntymisen ja uuden yritystoiminnan sijoittumisen höyryenergiaputken varrelle.”

Sastamalan Lämmön investointihanke merkitsee myös sitä, että Thermisolilla käytössä oleva huomattava määrä raskasta polttoöljyä voidaan korvata kotimaisella bioenergialla (puuhakkeella). Lainsäädäntö tulee edellyttämään raskaasta polttoöljystä luopumista lähivuosina.

Kaupungin mukaan hankkeella on merkittävää ympäristöarvoa, sillä se vaikuttaa Lousajan alueen ilman puhdistumiseen. Metsäkeskukselta saadun arvion mukaan tarvittavan puuhakkeen toimittamisen työllisyysvaikutus on noin 3 henkilötyövuotta.

Sastamalan Lämpö Oy on Sastamalan kaupungin tytäryhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita kaukolämpöverkostoa ja toimittaa kaukolämpöä Sastamalan kaupungin alueella. Sastamalan kaupunki omistaa Sastamalan Lämpö Oy:stä 80 prosenttia (2 000 osaketta) ja Adven Oy 20 prosenttia (500 osaketta).

Kaupunginhallitus käsittelee investointihanketta kokouksessaan maanantaina 8. joulukuuta.

Sastamalan lämpökeskus.
Sastamalan lämpökeskus.

 

  • Huomioija

    Aivan käsittämätön konkelo. Adven käyttää kaupungin pojuja hyödykseen saadakseen puhdasta rahaa. Mitäs kaupunkilaiset maksatte lämmöstä ? Advenille hake maksaa 21 euroa MWh tontille tuotuna. Siihen kymppi rahoitus ja käyttökuluja. Taitaa olla kate kohalla ja kaupunki maksaa putket.

Kommentointi ei ole käytössä.