Tupahoiva valjasti kiky-tunnit liikuntaan

Tupahoivan väki otti ajatuksen kiky-liikunnasta lämpimästi vastaan. Lenkkeilyn mallia näyttävät Hannele Salmi (vas.), Hanna Kulo, Satu Jokinen, Jari Heinonen sekä yrittäjä Auli Härkälä. Mukana menossa myös Hannelen koirat Titta, Elma ja Manta.

Sastamalassa sijaitsevassa muistisairaiden hoivakoti Tupahoivassa on aina kokeiltu ennakkoluulottomasti uusia juttua. Kun kilpailukykysopimus toi kokoaikatyöhön 24 lisätuntia vuodessa, ryhtyi yrittäjä Auli Härkälä pohtimaan, miten aika Tupahoivassa valjastettaisiin käyttöön kaikkein tehokkaimmin.

Palaverissa Härkälä mietiskeli ääneen vaihtoehtoa käyttää kiky-tunnit liikuntaan. Kysymys kuului enää; miten?

Lähihoitaja Jari Heinonen otti aktiivisena urheilijana pomonsa pohdinnoista kopin, ja lupasi selvittää erilaiset vaihtoehdot liikuntasuoritusten raportoimiseksi. Kaikille mieluinen ratkaisu löytyi helposta älypuhelinsovelluksesta.

”Kaikilla on nykyään älypuhelimet. Sovelluksen asentaminen puhelimeen on pieni vaiva siitä, että tämä on kannattava ratkaisu niin työntekijöiden kuin työnantajankin näkökulmasta”, Härkälä toteaa.

Vaikka Tupahoivassa henkilöstön liikuntaa on tuettu jo aiemmin vuosittaisella liikuntarahalla, haluttiin myös työajalla tapahtuva liikunta osaksi talon arkea.

”Työhyvinvointi ja työssäjaksaminen ovat entistä tärkeämmässä roolissa. On todistettu, että liikunta parantaa työtehoa sekä työssäjaksamista”, muistuttaa yrittäjä.

Tupahoivan työntekijöitä ei kauaa tarvinnut suostutella. Lähihoitaja Hannele Salmi innostui kiky-liikunnasta heti.

”Lenkkeilen päivittäin koirieni kanssa, ja otin jo valmiiksi aikaa lenkistä, johon saan kulumaan tunnin. Jos kunto kevään aikana kohoaa, lenkkiä on helppo pidentää”, Salmi kertoo.

Työvuorolistaan on nyt selvästi merkitty, milloin kukin työntekijöistä on ’liikuntatunnilla’. Tämä aika käytetään nimenomaan ulkoliikuntaan.

”Tämä on hieno mahdollisuus ja satsaus tulevaisuuteen”, työntekijät kiittävät.

 • Nimetön

  Hienoa Auli, olet upea esimerkki yrityksesi tärkeimmän voimavaran henkilöstön tukemisesta ja hyvinvoinnin lisäämisestä- ketkä hyötyvät– kotisi ihastuttavat asukkaat❣️

 • Nimetön

  Hienoa! Hienoa! Hienoa!
  Ottakaa tästä oppia muutkin firmat, ja julkiset työpaikat.

 • Eikö muistisairaat tarvitse ulkoilua?

  Kikysopimus oli käsittääkseni työajan pidennys kaikille. Tälläisessa ratkaisussa vanhukset makailee jätöksissään ja on edelleen ulkoilematta. Luulisi olevan halvinta lääkettä myös muistisairaalle pieni ulkoilu! Käsittämätön ratkaisu työajan pidennykseen. Tuo älypuhelin seuranta olisi hieno noille potilaille, sieltä voisi seurata kaikkia vanhainkoteja potilaan liikkumista käytännössä ja saisi varmaan jonkun ”koppi”-ajatuksen päättäjätkin kun tilastoja katsellaan vuositasolla.

  • Varsinainen tietäjä

   Edelliseen kommenttiin viitaten. Kannattaisi aina kommentoidessaan tietää Tupahoivan ulkoiluiden ja asukkaiden virkistystoiminnan määrä. Käsittääkseni ulkoilevat asukkaiden kanssa jokainen päivä jos olen oikein ymmärtänyt. Muutenkin tuntuvat olevan suunnannäyttäjiä hoivatyössä, jokaisella osa-alueella.

Kommentointi ei ole käytössä.