Vammalan teatterilta rohkea repäisy – missä yleisö?

Vahvoja naisia lavalla. Vasemmalta Jaana Grankvist, Katri Laine, Eeva Lehtola ja Karita Pyhälahti. Edessä Nea Törmänen.

aino@kalevala.fi – eli Kalevalan naiset Vammalan teatteriin ohjannut Jaakko Lenni-Taattola lupasi näytelmän herättävän tunteita. Mies ei luvannut liikoja, sillä viime keskiviikon esitys tarjosi täyslaidallisen paitsi hämmennystä ja ahdistusta myös iloa ja ylpeyttä. Ylpeyttä etenkin siitä, että farsseistaan ja pikkujouluilotteluistaan tunnettu teatteri on uskaltanut tarttua kokonaan uuteen.

Kalevalan naisille puheenvuoron antava Tommi Kinnusen ja Hanna Toivosen käsikirjoittama näytelmä lupaa putsata pölyt kansalliseepoksestamme, ja sen se totisesti tekee.

Näytelmä rakentuu lyhyistä kohtauksista, joita maustaa vahva visuaalinen ilme. Teatterisavu, upea valaisu ja musiikki saivat teatteritalon unenomaiseen, paikoitellen painostavaankin tilaan, jossa katsoja herkeämättä odotti seuraavaa käännettä. Onneksi näytelmään mahtui myös rutkasti huumoria.

Lavalla loistivat etenkin teatterin uusi sukupolvi tytöstä (Nea Törmänen) yhteistä hahmoa esittäneisiin Olavi ja Sakari Pihlavaan. Veljeskaksikko sai usein hymyn huulille pelkillä pienillä eleillään.

Myös Teemu Mäkelä teki vakuuttavan suorituksen takojana. Vanhan miehen roolissa nähty Juhani Niskanen, uusi kasvo hänkin, lipoi huuliaan ja mittaili tytön vartaloa niin irstaasti, että välillä ihan puistatti.

Kuinka pitkä matka on miehestä naiseen? Pitkä, mikäli Kalevalan naisia on uskominen. Toisaalta, onnistuuko takoja edes takomalla luomaan toiveitaan täyttävää kumppania?

Ainoa harmituksen aihe keskiviikon esityksessä oli yleisön vähyys. Raiviolle oli löytänyt tiensä vain kourallinen katsojia. Vammalan teatteri on lähtenyt ennakkoluulottomasti toteuttamaan jotakin täysin erilaista. Voi vain toivoa, että yleisö lähtee yhtä avoimin mielin näytelmää katsomaan.

Esitykset jatkuvat lauantaihin 29. huhtikuuta saakka.

 • avatar AOH

  Ottakaapas ohjelmistoonne joku Heikki Luoman näytelmä, kotimaiset maalaiskomediat vetävät. Teatteriin tullaan nauttimaan.

  • avatar Aino Kulmala

   Hei! Olemme tehneet paljon farssia ja sketsejä Vammalan teatterissa. Haluamme tarjota monipuolista ohjelmaa katsojille ja tämä näytelmä kyllä MYÖS naurattaa, ainakin tähän astisista kommenteista päätellen. Mutta herättää myös muita tunteita, jokainen kokee esityksen eri tavalla. Tervetuloa teatteriin!

 • avatar JF

  Teatterin tarkoitus on herättää kaiken laisia tunteita. Aina ei voi olla pelkkää hauskaa.

Kommentointi ei ole käytössä.