Tupahoivan riksapyörällä on hymytakuu

Näin vauhdikkaasti Tupahoivan riksalla pyöräilevät asukas Laila ja lähihoitaja Anniina Ojala. 

Päät kääntyvät ja suupielet kohoavat hymyyn, kun Tupahoivan valkoinen riksa viilettää pitkin Sastamalan katuja. Rohkeimmat nostavat kätensä heilutukseen ja huikkaavat perään terveiset: ”Teette hienoa työtä!”

Sähköavusteinen riksa on kyydittänyt Vammalassa toimivan muistisairaiden hoivakoti Tupahoivan asukkaita toukokuusta saakka. Hollannista hankitun, toiveiden mukaan räätälöidyn kulkuneuvon piti saapua Sastamalaan jo vapuksi, mutta neitsytmatka päästiin lopulta hurauttamaan 8. toukokuuta.

Sen jälkeen riksa on ollut ahkerassa käytössä. ”Sillä on ajettu nyt noin 100 kilometriä”, kertoo pyöräkapteeniksi koulutettu lähihoitaja Jari Heinonen.

Tupahoivan riksa on osa Pyörällä kaiken ikää -projektia. Sen mukaan myös vanhuksilla on oikeus tuntea tuuli hiuksissaan. ”Liikunta on tärkeää. Meidän tehtävämme on tarjota elämyksiä asukkaiden kaikille aisteille”, perustelee riksan hankkimista yrittäjä Auli Härkälä.

Härkälä on toinen Tupahoivan pyöräkapteeneista. Kapteenien tehtävä on viedä pyöräilyoppia eteenpäin henkilökunnalle, joista leivotaan pyöräluotseja. ”Voimme kouluttaa myös asukkaiden omaisia, mikäli heillä on halua lähteä riksa-ajelulle”, Härkälä vinkkaa.

Torstaina riksalla ajellut lähihoitaja Anniina Ojala innostui pyöräilymahdollisuudesta heti. ”On mahtavaa, että saa tarjota asukkaille tämänkaltaisia kokemuksia. Ei tullut mieleenkään kieltäytyä.”

Ojalan kanssa pyörälenkille lähti Laila, joka taitaa olla hoivakodin innokkain riksailija. ”Olen ollut kyydissä monta kertaa”, hän vahvistaa. ”Tuuli tuntuu mukavalta kasvoilla. Pelottanut ei ole koskaan, kyyti on vakaata”, Laila kehuu kuljettajia.

Laila on luontoihminen. Riksan kyydistä on kevään aikana seurattu, miten luonto on muuttunut ja kukat alkaneet kasvaa.

Tupahoiva palkittiin aiemmin keväällä Sitran työelämäpalkinnolla. 10 000 euron tunnustus käytettiin riksan hankkimiseen. ”Riksa oli konkreettinen teko, josta on iloa niin asukkaille kuin henkilökunnallekin. Se tarjoaa meille yhteisiä elämyksiä”, Härkälä toteaa.

Hoivakodissa ulkoillaan joka päivä. Iltavuoro on vastuussa ulkoilun mahdollistamisesta.

”Yhdelle vanhukselle ulkoilu tarkoittaa puutarhassa istumista, yksi haluaa lähteä riksalla ajelulle ja toinen lenkille. Jokainen asukkaista kaipaa merkityksellisiä kokemuksia, ja meidän tehtävämme on miettiä, mitä ne kullekin ovat.”

Jari Heinosen mukaan palkitsevinta riksailussa on ollut seurata asukkaiden reaktioita. ”Ne ovat hienoja hetkiä, kun kyytiin istuu arjessa puhumaton asukas, joka alkaakin lenkillä jutella.”

Vaikka riksa aluksi asukkaita vähän hämmentäisikin, on lopputulos aina hymyilevät kasvot.

Riksapyöräily aiheuttaa todistetusti tyytyväisiä hymyjä. 

Katso videolta, kuinka riksa viilettää Vammalan Ystävyydenpuistossa:

 • Nimetön

  Tupahoiva on oikeella asenteella liikkeellä! Ennen vain siivottiin koteja…nyt on aika pyyhkiä pölyjä myös mummujen ja pappojen päältä ja tuulettaa heitä!

 • Seija Telilä

  Hieno juttu! Tästä näkee, että vanhoista pidetään todella huolta. He pääsevät näkemään kaunista veden ympäröimää kaupunkia. Toivottavasti tähän työhön löytyy henkilökuntaa.
  Vapaaehtoisiakin voi ilmaantua.

 • Nimetön

  Toimiiko se riksa ihan ruisleivällä, vai tarvitaanko sen kummempaa ajokorttia?

 • Pirjo

  Tämäpä hienoa! Eikö riksa tarvitse kypärää? Pysyykö kyydissä asukas hyvin, ettei tarvitse turvavyötä? 🙂 voisi muutkin vanhusten hoivapaikat ottaa mallia :p

 • Nimetön

  Oikeasti, Pirjolta hyviä huomioita! Turvallisuus ennen kaikkea! Ja sitten eikun menoks!

 • Rupea Yrittäjäksi.

  Tästähän saisi näin kesällä hienon homman kun kuskaa ihmisiä, etenkin esim vanhuksia keskustan alueelta uudelle City- Marketille. Tai muihin kohteisiin.

 • Bambi

  On hyvä että vanhuksia joku ajeluttaa. Muuten ne istuu tai makaa sängyssä
  pitkät päivät eikä ole muuta muuten tylsää ois.

Kommentointi ei ole käytössä.