Lasten ekoleirillä tutustuttiin jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen

Leiri aloitettiin maanantaiaamuna lipunnostolla. Kuva: Katri Uolamo.

Lantulan seudun kyläyhdistys ry järjesti 12. – 14.6. ekoleirin 7-14 -vuotiaille lapsille. Leiri järjestettiin Lantula-talolla, jossa yövyttiin leirin ensimmäinen yö. Toiseksi yöksi leiriläiset lähtivät kotiin, mutta palasivat leirille taas keskiviikkoaamuna klo 9.

Leiri järjestettiin tänä keväänä käynnistyneen Lantulasta ekokylä -hankkeen puitteissa, ja sen ohjaajana toimi ekokylä-hankkeen vetäjä Katri Uolamo. Leirillä oli lisäksi kaksi nuorempaa apuohjaajaa, Emma Saarela ja Sandra Lipand. Myös Veikka Vilppala ohjasi leiriläisiä maanantai-iltana pelaamalla lasten kanssa jalkapalloa.

Leirin tavoitteena oli tutustuttaa lapset erilaisten leikkien ja aktiviteettien avulla ympäristöystävälliseen jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen. Leiriläiset pitivät muun muassa toisilleen kierrätysaiheiset esitelmät.

Leiriläiset oli jaettu neljään joukkueeseen, joista yksi esitteli lasin, yksi metallin, yksi muovin ja yksi biojätteen kierrätystä. Leirin ohjaajat antoivat ryhmille pisteitä sen mukaan kuinka informatiivisia esitykset olivat, ja kuinka paljon niissä oli hyödynnetty käytännön esimerkkejä. Myös esitelmän pituus oli yksi kokonaispisteisiin vaikuttava tekijä.

Kierrätysaiheisten esitelmien lisäksi joukkueet kisailivat hernepussinheitossa, jossa eri jätelajeja kuvastavat hernepussit piti heittää oikeisiin jäteastioihin. Mikäli hernepussi lensi väärään astiaan, sai ryhmä siitä yhden miinuspisteen.

Henna Kangasniemi heittää keskittyneesti punaista hernepussia kartongille tarkoitettuun astiaan. Hennan vieressä joukkuetoverit Elina Väliviita (oik.) ja Jonna Uolamo (vas.) odottavat omaa heittovuoroaan. Seinän vieressä joukkuetta kannustavat Jyri Kaski, Suvi Saarela, Mariliis Lipand ja Peppi Salonen. Kuva: Katri Uolamo.

Leikissä käytettyjä erivärisiä ämpäreitä hyödynnettiin myöhemmin keittiöllä, kun harjoiteltiin jätteiden oikeaoppista lajittelua. Leikissä eriväriset ämpärit olivat tulleet tutuiksi, ja keittiöllä oli helppo lajitella jätteet oikeisiin ämpäreihin.

Leirin viimeisenä päivänä sää suosi paremmin, ja leiriläiset pääsivät kyläyhdistyksen puheenjohtajan Leena Virri-Hanhijärven sekä leirin vetäjien Katri Uolamon ja Emma Saarelan kanssa luontopolulle. Luontopolulla ratkottiin samoissa ryhmissä erilaisia tehtäviä muun muassa kierrätykseen, ensiaputaitoihin ja jokamiehenoikeuksiin liittyen.

Sateisesta säästä huolimatta leiri onnistui hyvin ja kaikki 18 leiriläistä vaikuttivat tyytyväisiltä. Moni leiriläinen sai leirillä hienon leirikokemuksen lisäksi myös uusia kavereita.

Kaikille leiriläisille jäi lisäksi leiristä muistoksi leiripaita, jonka sai kuvittaa kangastusseilla haluamallaan tavalla. Samankaltainen leiri tullaan hyvän menestyksen vuoksi järjestämään hyvin todennäköisesti taas ensi kesänä.

Luontopolulla ratkottiin erilaisia kierrätysaiheisia tehtäviä. Kuvassa Aurora Pietilä, Roope Salonen, Kata Kaski, Emma Saarela, Aada Nuutinen ja Neea Harjula pohtivat miksi paristojen navat pitää teipata ennen kun ne voi laittaa niille tarkoitettuun kierrätysastiaan. Kuva: Katri Uolamo.