”Intohimoa ja rohkeutta Sastamalan kehittämiseen”

”Meillä Sastamalassa on upeita ihmisiä, tapahtumia, yrityksiä ja upeita mahdollisuuksia kehittää kaupunkia tälle vuosituhannelle, tämän vuosituhannen tarjoamin keinoin”, sanoo Johannes Rantanen.

Epäonnistumisen ja kritiikin pelko on mörkö, joka syö idullaan olevan innostuksen. Sastamalassa tyydytään liian vähään, vaikka meillä on tavattoman rikas kulttuuriperintö, menestyvä urheilujoukkue, innovatiivisia ihmisiä ja upea luonto.

Näin miettii entinen Sastamala Gregorianan toiminnanjohtaja, nykyinen uskontotieteen opiskelija Johannes Rantanen istuessaan tiistaiaamuna Pukstaavin terassilla.
Rantanen on pohtinut kotikaupunkinsa kehitystä – tai paremminkin sen puutetta. Pitkään hautuneet ajatuksensa hän pulpautti tekstin muotoon viikonvaihteessa tavalla, joka on sosiaalisessa mediassa puhutellut monia ihmisiä.

”Ei tyydytä vanhaan ja muka hyväksi havaittuun, vaan kokeillaan rohkeasti uutta. Kaipaan intohimoa Sastamalan kehittämiseen”, hän sanoo.

Realisti huomauttaa Rantaselle, että euroilla sitä kaupunkia kehitetään eikä hullutuksiin ole varaa.

Kulttuurin sankarit opetukseen ja katukuvaan

Rantasen mukaan kirjan ja kultuurin Sastamala on käsittämätön, hallitsematon ja ympäripyöreä käsite monelle meikäläiselle ja muukalaiselle.

”Kirja-Sastamala on paljon muutakin kuin kirjapäivät ja museo. Täällä on kylvetty kirjakulttuurin siementä jo vuosisatojen ajan. Miksei se näy kaupungin katukuvassa ja koulun penkillä?” hän puuskahtaa.

Paikkansa paikallisten opinahjojen opetussuunnitelmissa olisivat tavalla tai toisella ansainneet niin Johan Collinuksen kirjoittama ensimmäinen suomenkielinen ja Suomessa painettu kirja, Tuomas Ragvaldinpojan arkkiveisusäkeet, Antti Lizeliuksen perustama maan vanhin paikallislehtitoiminta ja kirjakielen kehitystyö kuin Antero Wareliuksen asema suomenkielen toisena oppi-isänä ja luojana.

Sastamala oli merkittävä sielunmaiseman muovaaja Kaarlo Sarkialle ja Rudolf Koivulle, Akseli Gallen-Kallelasta ja Mauri Kunnaksesta puhumattakaan.

”Meillä on taiteilija Danielsson ja Kivilinna, ja iso liuta kiinnostavia nykykirjailijoita ja tarinankertojia. Ja maailmanluokan kirkko, Pyhän Marian kirkko, jonka akustiikka ja ainutlaatuisuutta ei moni ehkä osaa ymmärtää ja arvostaa. Se on kirkkojen Stradivarius!”

Rantanen kummastelee, mikseivät suomalaisen kulttuurin sankarit näy katukuvassa esimerkiksi patsaina, katutaideteoksina, infokyltteinä. Missä ovat brändituotteet, valomainokset, viirit ja kuvituskuvat kaupungin viestinnässä?

”Moni paikkakunnalla vieraileva yllättyy siitä, miten paljon täällä on kaikkea mielenkiintoista. Miksi sanan, sävelen, lentopallon – kulttuurin Sastamala ei näy isommin, paremmin, näyttävämmin?”

Pieni voi olla suurta

Mutta ne eurot Rantanen, ne eurot. Kriitikko piirtää pitkän miinuksen tilikirjaan.

”Matkailuun satsaaminen tai uudet tapahtumat voivat ensin tuottaa enemmän kuluja kuin menoja, mutta pitäisi olla kärsivällinen. Paikkakunnan potentiaali on niin suuri, että ne eurot varmasti saataisiin takaisin”, hän vastaa.

Paljon on myös sellaista, mikä olisi Rantasen mukaan toteutettavissa pienellä rahalla ja vaivalla. Aloitetaan vaikka bussipysäkkien ja jäteastoiden kuvittamisesta. Ja markkinoidaan Sastamalaa myös sen omille asukkaille. Tehdään tapahtumia – yhdessä: lastentapahtuma, puistokonsertti, olutfestivaali, viikinkimarkkinat, Rantanen luettelee.

”Sastamalassa ei ole uskallettu irrottautua vanhoista kaavoista. Luulenpa, että asenteet ovat kuitenkin muuttumassa niin virkamiesten kuin kaupunkilaistenkin osalta”, hän tuumaa.

Rantasen kirjoituksen pääset lukemaan tästä.

44 vastausta artikkeliin “”Intohimoa ja rohkeutta Sastamalan kehittämiseen””

 1. Ihmettelyä

  Bussipysäkkien kuvittaminen? Eikö niihin ole jo haaskattu rahaa ja rumaa sinistä maalia? Mitä sekin maksoi?

  • Ihmettelyä..

   Sinulla selvästi on ideoita ja visioita kaupungin kehittämiseksi. Jaa ihmeessä ajatuksiasi..

  • Nimetön

   ja kun ei niiden ylläpitoon, korjaamiseen ja kunnostamismaalaamiseen kumminkaan ole rahaa – tarttee taas kerätä konsultteja sieltä ja täältä laskiskelemaan
   ja sitä paitsi se Kiikan pikavuorokatos ei ole vieläkään tullut takaisin…

 2. jo 13 vuotta Sastamalalainen

  Olen ihan samoilla linjoilla Johanneksen kanssa. Miksei tätä meidän ”jo olevaa Sastamalaa” hyödynnetä mitenkään? Täällä vaan ollaan hiljaa ja kadehditaan toisia. Jollain lailla tätä kylää pitäisi ravistella??? Ai niin, siitähän voi tulla jotain kuluja???

 3. Nimetön

  Ilmainen esim. Tatu ja Patu leikkipuisto, iso ja hyvälle paikalle. Lisää suihkulähteitä (nyt vain yksi pieni) kun kerran vettä riittää. Mutta eihän puistokonsertteja voi järjestää kun aiheuttaa meteliä. Toivottavasti kaupunki muista tämän myös silloin kun hengelliset konsertit puisto alueelle tuppaavat. Kaikille piirtää olla sama sääntö.

 4. Halvalla hyvää

  Tässä positiivisesti vaikuttava, näkyvä ja muutamalla kymppitonnilla toteutettava hanke: rakennetaan sillan molemmin puolin laitureita. Sekä rannan suuntaisia, että muutaman metrin avoveteenkin yltäviä. Tarvittava osaaminenkin löytyy omasta kylästä.

  1. kohderyhmä kalastajat. 2. kohderyhmä muut ulkoilmassa viihtyvät kansalaiset.

 5. Mari

  Vammalan keskusta on kaunis, mutta me ihmiset voisimme olla vähän rohkeampia tekemään jotakin sellaista uutta mitä emme ole ennen tehneet.
  Tämä on kyllä kaupunki kirjojen ystäville, mutta aika outoa on, että aika moni on tunnustanut minulle, että ei ole lukenut eläissään yhtään kirjaa ?
  Kirjojen myynti pitäisi saada uudelleen vähän vauhtiin, mutta miten ? Ovatko hinnat liian korkeat ? Lainaan Donnerin sanontaa: Lukeminen kannattaa aina…

  • Nimetön

   Sastamalasta oli puhe. Mitä iankaikkista aina pitää molottaa vaan jostain joskus olleesta Vammalasta. Jokivartta riittää pitkän matkaa, unohtaa ei saa myöskään muita liitoksessa tulleita kehittämisen arvoisia paikkoja.

   • Asiaa! Kyllä!

    Aivan mahtava kommentti! Ei pidä nuoren visinäärin unohtaa,että Sastamala on myös esim.60 -70 kilometrin säteellä olevat ns.liitoskunnat! Toimintaa tasapuolisesti,kiitos. Muuten ajatuksesi ovat hyvinkin mielenkiintoisia:)

 6. Maalta

  Suurin muutos tarvitaan asukkaiden asenteisiin. Toimeen pitää tarttua itse ja tehdä tapahtumia ja kaupungin koristamista, ei voi aina vaan valittaa ja odottaa että joku muu (ihminen, yhdistys tai kaupunki) tekee. Seuraavan kerran kun tulee mieleen valittaa että ei ole sitä ja tätä, niin kynä ja ruutupaperia eteen ja kustannustehokas suunnitelma paperille ja sitten yhteisön kanssa tekemään.

  • Nimetön

   ”itse pitää tehdä ja sitten kumminkin lopussa sanoo, että yhteisön kanssa” ?

   • Maalta

    Lopussa yhteisö tarkoittia naapureita, kavereita, sukulaisia etc.

   • Kädet tervassa

    Joku muu tekee duunin ja toinen on linssiluteena. Varoisin haihattelemasta liikoja. Pitää olla enemmän konkretiaa, tekoja ja näyttöjä.
    Eihän meidän yhteiskuntamme voi olla demarilandia, jossa jaetaan pohjattomasta säkistä ja kun maksun hetki tulee, häivytään nopeasti pois vastuusta?

    Pitää itse olla esimerkki, ja sitten voi vaatia muilta vastaavaa. Siis samassa asemassa olevilta. Moni joutuu valitettavasti puurtamaan työelämässä, opiskelemaan täyspäiväisesti ja tekemään ikäviä kesätöitä, ei ole aikaa vaatia.

 7. 2000-luvulle

  Totta tosiaan vetovoimatekijät pitäisi saada tälle vuosituhannelle. Niin kauan kun kaupungin ykköstapahtumat ovat jotkut antikvariaattimessut ja kirkkolaulut, voidaan unohtaa nykypäivän nuoret aikuiset. Jos heitä siis tänne kaivataan..

 8. Uskonnolla ei pitkälle pötkitä

  Vesistö, rannat unohdettu resurssi. Keväällä muovia ja jätöksiä rantaviivat täynnä. Asennetta olla heittämättä roskia veneistä veteen, tyhjentämästä mökkiroskia ”kun silmät eivät näe” -tyylillä kauniiseen vesistöön. Tyypillistä alueen kulttuuria: voi tehdä ympäristörikoksia, kun ne tekee veneestä käsin.

  Veneiden vuokraus on ylivoimaista puuhaa. Kulttuuri siihen puuttuu jokseenkin kokonaan. Penkkejä rantaviivojen tuntumasta puuttuu niin ikään. Jos penkkejä on, niissä istuksii viinamäen villet ja vienot. Roskia lisäksi ympäriinsä ne paikat.
  Lisäksi koirien omistajat eivät korjaa turrien jätöksiä edes Rautavedenkadulta. Käykääpä kävelyllä, jos ette usko.

  Nuoret aikuiset jokseenkin unohdettu ryhmä. Heille ei juuri mitään tarjolla, vain vapsia, vanhuksia ja sitten ei mitään. Verorahat kelpaavat, nuo eivät. Heitä ei kuunnella. Jos valtuustoon valitaan joku alle 100-vuotias (muu kuin sarvikuono), hän ei toista kautta siellä viihdy.

  Ei kannata puhua kirjakaupungista, jos kirjasto suljetaan kello 16 perjantaina, kesälauantait kiinni ja kirjat tasoa Näin hoidan perennapenkin, ihanat käsityöt, ajatuksia tuolta pilven takaa ja vastaavaa. Taso ei kovin kummoinen myöskään tilattujen lehtien (paperi) suunnalla. Kansa seudulla pääosin vihamielistä kirjoja kohtaan, ivataan kirjapäiviä, ei käydä tai pensaiden takaa lymytään vieraita ihmetellen.

  Lukion opettajat käyvät Tampereelta, verorahat menevät sinne. Pitäisikö jokin stoppi tuolle kehittää? Hyvätuloiset eivät viihdy kuin kesähuviloillaan, vievät tulonsa Espooseen tai Manseen. Siinäpä pähkinöitä.

  Uskonnon ja kuppikuntien kissanhännänvetoa riittää. Ikävän sävyn kaikkeen saa torilla mellastavat kitarajengit ja muut ulisijat. Kiusallista kuunneltavaa, nähtävää. Säälittävää.

  • Osui ja upposi

   Täsmälleen näin ei tuohon voi mitään lisätä.

  • Nimetön

   Juu ideaa olisi lehtilukusalin/ ien aukiololle, mutta suuntaus näyttää aina olevan joku muu…

 9. Vanhan musiikin ystävä

  Miten aiotaan järjestää majoitus ja harjoittelutilat kaikille niille Sastamala Gregorianan muusikoille ja musiikkikurssilaisille, jotka on tähän asti majoitettu Karkun evankeliseen opistoon? Sain kuulla viikonvaihteessa, että opisto ei jatkossa enää halua toimia tässä roolissa. Voiko tämä pitää paikkaansa? Kaiken kaikkiaan siis runsaan viikon ajan opistossa on näitä sastamalagregorianalaisia, eikä opisto enää nyt, lähes kahdenkymmenen vuoden jälkeen haluaisikaan antaa muuten tyhjillään olevia tiloja Sastamala Gregorianan käyttöön. Sehän merkitsisi käytännössä Sastamala Gregorianan loppua. Pyhän Marian ja Pyhän Olavin kirkkoa ei voi muualle siirtää.

  • Luova ajatus

   Vanhan musiikin esiiintyjät voivat majoittua näiden ideanikkareiden isoissa lapsuudenkodeissa. Neliöitä on vaikka orkesterille.

   Osa majoittaakin tosin. Luovuutta kehiin. Kenellä kartanot, sinne soittoniekat. Kenellä turvemaja, sinne hiiret.

 10. Nimetön

  Mitä sillä kehittämisellä sitten tarkoitetaan? Pitäiskö Sastamalan laajentua, vai hehkua enemmän punaisena keskeltä? Jotenkin tuntuu siltä, että ihmiset haluavat elää entistä pitempään ”huvituttisuussa”. Haetaan viihdykettä sen itsensä takia. Mitä jos olla möllötettäs ja oltais tytyväisiä, pelkästä vienosta hymystä. Avaruus laajenee jatkuvasti mutta onko avaruus siitä sen onnellisempi?

 11. Nimetön

  Santapihoja ja viheralueita enemmän,missä ihmiset saisivat vapaasti tallustella. Ei kaikkea tarvi asfaltoida.

 12. Nimetön

  Olen samaa mieltä Johanneksen kanssa. Ikävää on todeta että tämä tyrvääläinen kateus ei katoa. Pitäisi iloita kun saadaan uusia ideoita . Olen kiertänyt Suomea ristiin ja rastiin ja totean kuinka paljon pienemmilläkin paikkakunnilla puhalletaan yhdessä.Mielestäni kaupungintalon muutto oli vika tikki.Päättäjien pitäisi ehdottomasti istua keskipisteessä .. Kuten Allinniemi aikoinaan toimi,hän käveli keskustassa kansalaisten keskuudessa. Nyt vain istutaan kirjoituspöydän takana näppäillen tietokonetta. Kyllä Henkilökohtainen tapaaminen on Tärkeä asia. Hyvää esimerkkiä näyttäen,Johtoportaista tämä asenteen muuttaminen pitää aloittaa. Arto Satonen taitaa olla yksi niistä harvoista virkamiehistä joita näkee Vammalan ydinkeskustassa liikkuvan. Olisi hyvä saada tämä hieno vanhan musiikin tapahtumien konserteista vaikkapa Kaalisaareen jotta voitaisiin elävöittää keskustaa. Miksi ihmeessä ei ole yhtäkään kahvilaa joka voisi pitää auki hieman pidempään kesäiltoina jotta saataisiin asukkaat ulos seurustelemaan toistensa kanssa.

  • Nimetön

   Satonen ei (onneksi) kuulu kaupungin virkamiehiin.

 13. Thx-1138

  Tässä käpykylässä kaikenmaailman irmelit ja huppuset valittaa kaikesta mitä yritetään tehdä, viedä eteenpäin tai kehittää! Ei siinä moni jaksa odottaa yrittämisen alkua….

 14. Nimetön

  Nimimerkki Maalta, täysin samaa mieltä kanssasi. On hienoa että on keksitty kaikkea hyvää kaupunkimme parhaaksi. Nyt vaan tekemään ja toteuttamaan niitä hyviä ideoita ihan itse. (Ilmaista lounasta ei ole.)

 15. Nimetön

  Voisiko olla mahdollista kehitellä hieno valssitapahtuma Vammalan keskustaan. Valssaten viihdymme Vammalassa, sävelten sointuisten saatellessa.

 16. Mikä lienee

  JOtenkin ikävä vaikutelma jää uusista kerrostaloista. Ne ammottavat puolityhjillään, vievät nykyään parhaat paikat, pilaavat maiseman. Lisäksi suunnittelultaan tökeröitä kopperoita, ahtaita sisältä ja ulkoa samaa sarjatuotantoa. Lisukkeena musta hautausmaa-aita. Katsokaapa vaan.

  Keitä asuukaan kopperoissa? Höpertyviä mymmeleitä ja papparaisia, jotka työllistävät talonmies-isännöintitoimea kiitettävästi. Tehdään ilmiantoja täysin naurettavista elämiseen liittyvistäa asioista. Milloin joku on parkkeerannut autonsa minuutiksi väärään paikkaan, milloin matto on vinossa aulassa tai ovi narahti kello 01 yöllä.

  Kun saatte poistettua tuon ikävän kääkkäsakin kaltereiden taakse Pitkäniemeen tai dementiayksikköön, niin ilmapiiri puhdistuu vähitellen. On outoa, että poistuvat ihmiset saavat parhaat neliöt, tilat, sijainnin ja lapsiperheet kärvistelevät savisilla pelloilla tai odottavat koulubussia puoli päivää mennen tullen.

  Sastamalan pitää ensi tilassa ottaa nuoret perheet ykkösasiakseen. Saada koulutetut pariskunnat lisääntymään, tarjota heille parasta mitä on.

  Nyt niin ei ole. Perheet ovat melkoisen yksin, eikä sitä kuuluisaa kylähenkeä niin vain puhalleta, jos sitä koskaan on ollutkaan.

  Mutta antakaa toki vanhusten ja muiden määrätä tahtia. He eivät koskaan tue paikkakunnan nuoria, perheellisiä. Marmatusta riittää, ilmiantoja naapureista ja kaiken kehityksen jarruttamista.

  Siinä teille realismia. Kaupunkiin muuttaneiden silmät aukeavat kyllä ajallaan, takaan sen. Voi hehkutella paikallislehdissä mitä sontaa hyvänsä. Nekin hehkuttajat ja priimukset, joita nyt on nähty, puhuvat ikäviä. Kuultu on ja koettu sekin.

  Tekopyhyys on alueen päätoimiala. Hymyä edessäpäin, puukotusta heti nurkalle päästyä. Varokaa. Jääkää Nokian kauniisiin kyliin tai menkää Tampereelle. Maksaa enemmän, mutta säästytte puukotuksilta ja pahoilta ihmisiltä.

  • Mikä lienekään

   ”On outoa, että poistuvat ihmiset saavat parhaat neliöt, tilat, sijainnin ja lapsiperheet kärvistelevät savisilla pelloilla tai odottavat koulubussia puoli päivää mennen tullen.”
   Nimerkki ”Mikä lienee” Tuo kaikki on sinullekin mahdollista – mene ihmeessä TÖIHIN ja hanki tuo ”kaikki” – ihan ITSE! Miten luulet muiden ”saavan” (lue hankkineet, maksaneet ITSE) ”parhaat neliöt…”

 17. Mari

  Nyt on sadonkorjuun aika. Me viljelijät voisimme tuoda myyntiin omaa satoamme torille vaikka ensi keskiviikkona iltatorille.
  Toivotaan, että on kaunis sää….

 18. Nimetön

  Klo 9:11: Tämä ilmeisesti ikuisen nuoruuden lähteestä juonut pitää outona, että vanhukset muka ”saavat” parhaat asuinpaikat Sastamalassa. Kuinka niin? Mikä estää lapsiperheitä myös ostamasta kotia muualta kuin ”savipellolta”? Kirjoituksen alussa kuitenkin kuuluu ammottavan asuntoja tyhjillään parhailla paikoilla…Ja olipa kova niputus ikäihmisille: Kaltereiden taa Pitkäniemeen. Näin suvaitsevaa nuorempaa väkeä olisi siis tyrkyllä…

 19. Nimetön

  9:11, ompa kauheen halveksiva kirjoitus vanhemmista ihmisistä!!! ”kääkkäsakin kaltereiden taakse Pitkäänniemeen tai dementiayksikköön” jne jne.. kuinka kehtaat. Otapa huomioon,että ikäihmiset juuri ovat tämän maan pelastaneet meille ja Sinullekkin ns:lle ”täydelliselle ”,päinvastoin, olet kaukana siitä,ainakin ajatusmaallisesti!!

  • Nimetön

   Vaikuttaa siltä, ettei klo 9:11 ikinä tule itse vanhaksi. Mitäköhän sukupolvea tuollainen ajattelu edustaa? Muuten – aiheesta puheen ollen, minä ihmettelen tätä Suomi 100 vuotta juhlajärjestelyä, mihin on unohtunut sellainen juttu, että julkisista varoista järjestettäisiin kynttilä jokaisen edesmenneen sodassa olleen haudalle tuona päivänä.

   • Nimetön

    16.39 Olin Karkun hautausmaalla 1.8. Tehtiin kierrosta edesmenneiden haudoilla ja opas selvitti vanhaa historiaa.
    Tämä kierros haudoilla ei ollut huono, mutta tuli vain mieleeni, että erityistä kunniaa voisi osoittaa myös ihan tavallisille suomalaisille. Esim. sodan käyneelle veteraanille, joka ahkerasti teki töitä ja elätti perheensä. Näitä sankareita löytyy kyllä ja sen kynttilän vien ainakin omien vanhempieni haudalle ja kannatan ko. ehdotusta.

  • Eipäs unohdeta faktoja

   Tarkempaa lukua vanhemmista ihmisistä kerrostaloissa. Eivät kaikki ole tuollaisia piruja, vaan tietyt, joita ei saa kuriin kuin multa.

   Monesti oma käytös on niin ala-arvoista, että oksat pois ja vedotaan vanhuuteen. Jos ei kykene elämään yhteisössä ihmisiksi, pois pilaamasta viattomien ihmisten elämää, jotka JAKSAVAT KUITENKIN KANNATELLA TEITÄ IKÄIHMISIÄ veroillaan.
   Ei ole oikein, että jokaisessa kerrostalossa asuu yksi tai kaksi todella pirullista vanhusta, jotka tekevät kiusaa vuosikausia ventovieraille ihmisille. SE ON KIUSAAMISTA, jos ette sitä tiedä.

   Jokainen Sastamalan kerrostaloissa asunut tietää muutaman yhä elossa olevan tyypin, jotka voisi samalla sekunnilla pistää kaltereiden taakse tekojaan miettimään. On tosin herttaisiakin vanhuksia, niitä maan hiljaisia. Mutta heistäpä ei olekaan yhteisöissään mitään harmia tai huolta. Kiitos heille.

   • Nimetön

    Seuranneena useissa kerrostaloissa: Ellei olisi talossa asukkaiden suorittamaa seurantaa, olisi meno kuin pellossa. Kun ei ole vanhoja ”talonmiehiä” valvomassa, on edes muutama, jotka valvovat järjestyssäännön noudattamista. Säännöt koskevat kaikkia. Ellei se miellytä, voi siirtyä sinne ”savipellolle”.

 20. Jospa!

  Miten olisi,jos järjestettäisiin sellaiset maalaismarkkinat tai elokuun Hämyt! Koko Sastamalan alueella akselilla Kiikoinen – Mouhijärvi-Suodenniemi-Kiikka-Keikyä ja kuljetuksia niihin. Tasapuolisesti joka puolelle jokaiselle jotakin! Suodenniemen kaupunginosassa on esi.museon alue hyvä paikka jne.tai Kelaranta, Kiikoissa löytyy paikkoja samoin muualla.

 21. Nimetön

  Entäs jos olisimme sellaisia ”siemenlinkoja”…hyvä peruskoulutus ja sitten hyvillä mielin sato maailmalle. Esimerkkejä jo on. Muistaisivat sitten mainita, mistä ovat kotoisin! Ja muistaisivat ehkä myös taloudellisessa mielessä osoittaa hyvän kasvupaikan yrityksille.

 22. Nimetön

  9.11. Meitä vanhoja huuhkajia asuu täällä Sastamalan seudulla valitettavan paljon. Me olemme kuitenkin työmme tehneet ja maksamme edelleen kaikesta palvelusta minkä saamme.
  Me olimme aikanamme säästäväisiä ja siksi meillä nyt on oma katto päämme päällä. Olemme ansainneet itse oman hyvinvointimme. Toivon, että nuoremmat sukupolvet tekisivät samoin.

 23. Nimetön

  Mikä lienee .Oikeassa olet, Tulin töihin tänne 10 vuotta sitten nyt eläkeläinen ja vuokralla, En ole edes oikea ihminen, kun en omista osaketta.Hymyä edessä puukotusta takana ja Helvetinmoinen kateus. Onneksi on muitakin kaupunkeja joissa on kaunis vesistö, eikä tarvitse alkaa myydä asuntoa vaan auto pitkään iskuun ja menoksi.

  • Positiivinen asenne

   Lukekaa tarkkaan vastauksia.Jo ensimmäisen vastauksen asenne kertoo paljon

   • Nimetön

    Olemme Tyrwäällä. Täällä kaikki prosessoidaan negaation kautta.

 24. Nimetön

  Ei kannatakaan heti hypätä kaiken maailman kekkeruusien uusien idisten kelkkaan. Terve negaatio ja Hankkijalippis foliohattujen sijaan on osunut monesti oikeaan…

 25. Nimetön

  Keskustan kääkkäyhdyskunta kiertää nokkimassa suurine rahapusseinensa pikkuyrittäjien kauppoja tinkaamassa centtejä. Semmosta kulttuuria.