Saarikon usko soteen ei horju

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko piipahti viime perjantaina Sastamalassa tapaamassa kaupungin johtoa ja tutustumassa Tupahoivaan.

Tuoreen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon kesä on ollut toisenlainen kuin aiemmat. Saarikko aloitti ministeripestinsä vajaa kuukausi sitten ja viime viikot ovat täyttyneet tilaisuuksista ja tapaamisista.
”Tämä on ollut hyvä hetki aloittaa tehtävässä, sillä sain vähän kevyemmän laskun, kun koko Suomi on heinäkuun hiljainen. Nyt olen ehtinyt perehtyä uuteen tehtävääni kunnolla ennen syksyn kiireiden alkamista.”
Saarikosta tuli ministeri Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, mikä tuntuu naisesta poikkeuksellisen juhlavalta.
”Olen 33-vuotias, hyvin tavallisista oloista lähtöisin oleva, perheen äiti. On hienoa, että minulla on mahdollisuus päästä tähän asemaan.”

Perhe- ja peruspalveluministerin syksyn kokoukset tulevat pyörimään suurelta osin soten ympärillä.
”Uskon sote-uudistukseen ja pidän sitä välttämättömänä. Itseäni harmittaa se harha, että sote on vain joko valmis tai levällään. Todellisuus on se, ettei sote tule valmiiksi sitten, kun uudet lait on säädetty. Muutostyö on jo alkanut ja se tulee jatkumaan vielä senkin jälkeen, kun uudet lait ovat voimassa”, hän sanoo.
Saarikon mukaan sote tulee näyttäytymään esimerkiksi toimivampana tietojärjestelmänä, nopeampana hoitoon pääsynä ja toimivana palvelunohjauksena.

Yhdeksi ministerikautensa tärkeimmäksi asiaksi Saarikko nostaa perheiden palvelu-uudistuksen. Sen tavoitteena on saada palveluista nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevämmät ja vaikuttavammat.
”Lastensuojelun kustannukset ovat nousseet hirvittävästi. Kaikkia tapauksia on mahdoton estää, mutta siellä ovat kaikista kipeimmät ja kalleimmat jutut, jotka todella tarvitsevat apua. Kokonaisvaltaisesti ajateltuna palvelu-uudistus auttaa jokaista perhettä, sillä kaikki hyödyntävät esimerkiksi neuvolaa”, Saarikko sanoo.
Perheministerinä Saarikko hyödyntänee omaa kokemuspohjaansa. Kolme vuotiaan Aarni-pojan äiti jakoi ministerikautensa Juha Rehulan kanssa, jotta lapsi ehti leikki-ikään ennen vaativan tehtävän alkamista.

Lue lisää Saarikon ajatuksia huomisesta Alueviestistä.

5 vastausta artikkeliin “Saarikon usko soteen ei horju”

 1. Nimetön

  Myös minä uskon soteen. Mutten sellaiseen jota nykyhallitus kyhää kokoon. Hallituksen mallissa ihmisen osa on kuin reissusällillä kartanon portilla. Joskus 30-luvulla.

   • Nimetön

    Ainakin sellainen, joka ei lapioisi rahaa saalistavan yksityisterveysbisneksen veroparatiisitileille.

   • Nimetön

    Ensiksi pitäisi ymmärtää, mitä se ”vihervasemmisto” on. Eduskunnassa ei ainakaan ole sellaista puoluetta. Joku UV ( uusi valhe) eduskuntaryhmä siellä nyt on. Jos tarkoitat vihreydellä luontoa niin sitä ei kukaan voi monopolisoida. Sote kuuluu kaikille, mökinmuorille ja ”hennoille”.

 2. Nimetön

  sotesotesote… Toisella kädellä väännetään lainsäädäntöä ja toisella kädellä heikennetään sitä. Otetaan esimerkiksi Kelataksin käyttö sairauden takia tehtyihin matkoihin. Sehän ulkoistettiin tuosta vaan Kelasta taksitilauskeskuksille. Vammaislainsäädännön piti parantua, mutta hups vaan, Kela käyttää omia harkintojaan, jotka eivät perustu lakiin, otetaan esimerkiksi juuri vaikkapa tuo vakiotaksin käyttömahdollisuus sairauden takia tehtäviin matkoihin.