Sairaalan piippua puretaan – muurari haluaa dokumentoida Sastamalan maamerkit

Tamperelaisjoensuulaista Finn-Piippu Oy:tä luotsaavan Kari Niemelän suvussa on ollut piippumuurareita jo neljässä polvessa.

”Komea on. Tämä Vammalan sairaalan piippu on viimeinen Suomessa muurattu tiilipiippu. Ja enimmäkseen hyvässä kunnossa, ei voi kuin ihmetellä miksi tälle on annettu purkutuomio”, tuumii muurarimestari Kari Niemelä ennen kuin lähtee kapuamaan kohti korkeuksia.

Sairaalan lämpökeskuksen piippu on rakennettu vuonna 1967. Mittaa sillä on 30 metriä ja tiiliä sen rakentamiseen on kulunut rapiat 25 000 kappaletta.

Mestari Niemelä tuntee piippunsa, ja haikeuden ymmärtää, kun kuulee, että rakennelma on hänen setänsä ja isoisänsä luomus. Kari itse ryhtyi piipunrakentajaksi jo 11-vuotiaana.

”Tämä on erikoisala, jolla ei juuri ole kilpailua. Olen kiertänyt Suomea ristiin rastiin, ja kaikenlaista kummaa on tullut koettua. Joskus joudumme turvallisuussyistä yötöihin, kun piippuhommat kiinnostavat päiväaikaan koko kylää. Työskennellessämme kerran Tornion mielisairaalan kupeessa, joku soitti poliisit paikalle siitä syystä, että piipun päällä istuu kaksi hullua, jotka yrittävät heittää ohikulkijoita tiilillä”, Niemelä nauraa.

1990-luvulla piippuja vielä räjäytettiin hajalle, ei enää. Jos piippua ei voida kaataa, tehdään purku käsityönä kuten sairaalan piipun tapauksessa. Rakennelmaa hajotetaan tiili tiileltä. Niemelä arvioi, että sairaalan piipun tiilistä noin kolmannes menee kiertoon, rakennus- ja korjausmateriaaliksi toisiin rakennuksiin. Piipputiiliä ei ole valmistettu maassamme enää vuosikymmeniin.

”Viime vuonna lyhensimme Teknikumin piippua, korkeutta sille jäi vielä 48 metriä. Vaneritehtaan 63-metrinen piippu on paikkakunnan korkein, ja onhan asevarikon alueella vielä kaksi piippua, mutta paljon on kaunista kadonnut esimerkiksi mallastehtaan hävityksen myötä.”

Haaveena piippumuseo

Niemelä toteaa, että kovalla tuulella, rankkasateella tai ukkosella ei piippuun ole asiaa. Korkeanpaikankammoiselle homma ei sovi, ja välillä täytyy sietää hankaliakin työasentoja. Suurin haaste liittyy kuitenkin luontokappaleisiin.

”Naakoilla ja puluilla on käyttämättömissä piipuissa pesiä. Aggressiivisimpia ovat kuitenkin lokit, ja jonkun kerran olen saanut kypärästä huolimatta ikävän nokkaisun päänahkaani. Pitkään mietin miten linnut oikein liikkuvat piipuissa. Pystysuunnassa ei käsittääkseni lennä kuin kolibri. Vaan nämä siivekkäät liihottavat siksakkia syvennyksistä tikkaille ja takaisin.”

Niemelän suvussa on piippumuurareita neljässä polvessa. Vaikka Vammalassa on parin viikon kuluttua yksi piippu vähemmän, riittää Karin pojilla Joonaksella ja Henrikillä työsarkaa isänsä eläköidyttyä. Mestarin arvion mukaan Suomessa on sentään pystyssä vielä ainakin 700 piippua.

”Haavenani on perustaa piippumuseo. Jos se toteutuu, lupaan dokumentoida myös Sastamalan alueen piiput, niiden historian ja niihin liittyvät kertomukset”, Niemelä tuumaa.

Entisen Vammalan aluesairaalan, nykyisen Tays Sastamalan piipun purkaminen on osa sairaalakampuksen muutostöitä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri rakentaa uutta ja peruskorjaa nykyisiä sairaalatiloja. Tiilipiipun tilalle rakennetaan teräspiippu.

Sairaalan piippu on rakennettu vuonna 1967. Se on tiettävästi viimeinen Suomessa muurattu tiilipiippu.

Purkuhommia aloittelemassa Tuomas Rahunen ja Joonas Niemelä. Aluksi piippu puhdistettiin, ja siinä puuhassa Joonas muuttui tummahipiäiseksi.

Tiilet pudotetaan ylhäältä hiekkapedille, jotteivät ne särkyisi. Kierrätykseen ja uudelleen käyttöön menevät muun muassa myös piipun metalliset tikarappuset ja sidosvanteet.

Piipun purkaminen liittyy sairaalakampuksen muutostöihin, jotka valmistuvat vuonna 2018. Lysti kustantaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirille noin kolme miljoonaa euroa.

14 vastausta artikkeliin “Sairaalan piippua puretaan – muurari haluaa dokumentoida Sastamalan maamerkit”

 1. Nimetön

  Hullun hommaa taas tehdään. Kuten piippumuurari Niemelä sanoo, piippu on hyvässä kunnossa ja ihmettelee miksi se puretaan.
  Sieltä sairaanhoitopiirin pääkallonpaikalta tietenkin on tullut komento että Vammalan sairaalassa ei saa olla komeaa savupiippua (kaan). Kun ei ole taysissakaan. Eikä paikalliset päättäjät tietenkään osaa, tahdo, uskalla eivätkä YMMÄRRÄ, että joissain asioissa voisivat olla eri mieltä. Pitää ns. puoliaan. Tai puoliamme.
  Lainaan Anneli Kannon kirjan nimeä, joka sopii hyvin tähän kohtaan: Pala palata pois. Anneli kirjoitti muistisairauteen sairastuneesta äidistään, joten varsinainen aihe ei sovi. Mutta kirjan nimi kuvaa hyvin Vammalan aluesairaalan tulevaisuutta.
  Ellei sitä muuten saada lopetettua niin käytetään ronskeja konsteja.
  Puretaan se pala palalta pois. Savupiipusta joka on kauas näkyvä komea maamerkki on hyvä alkaa.
  Kun muina miehinä saadaan entiset sairaalan käytössä olleet tilat purettua, huomataankin yht’ äkkiä jotta kas vain eihän meillä enää sairaalaa olekaan vaivoinamme.
  Sotea varten pidetään joitakin tiloja kenties vielä varalla, kunnes selviää tarvitaanko niitäkään.
  Purren kohtalona saattaa olla huono sisäilmasto joten siitäkin päästäneen, ellei ihan heti lähivuosina kuitenkin.

  • Nimetön

   No kerropa nyt sitten, että mihin piippua tarvitaan?
   Piipun pystyyn jättäminen on käytännössä vain ongelman siirtämistä tulevaisuuteen.

   • Nimetön

    Jos luit jutun niin hyväkuntoinen tiilipiippu korvataan teräspiipulla. Tuskin uutta piippua laitetaan jos ei käyttöä ole?

 2. Nimetön

  Piippua tarvitaan palokaasujen lähettämiseen taivalle. Tarpeeksi korkealle jotta ne saadaan saatettua ”taivaan tuuliin”. Vaikka sairaala on liitetty kaukolämpöön on siellä oltava poikkeustilan varoiksi omakin lämmönlähde joak käyttää öljyä.
  Myös jos sähkö katkeaa vaikka valtakunnallisesti, kuten hyvinkin mahdollista, on sairaaloissa kuten monissa muissakin tärkeissä paikoissa varavoimalaitos jonka suuri generaattori hyrähtää nopeasti käyntiin. Ja syöksee palamisjätteensä minnekkä muualle kuin savupiippuun.
  Sairaalan savupiipusta olisi voinut suunnitella vaikka valotaideteoksen, kuten maailmalla ja jopa Suomessakin on tehty. Nykytekniikalla se ei olisi kallista, eikä estäisi piipun normaalia käyttöä. Teräsputken voi myös laittaa muuratun piipun sisään.
  Kerropa sinä nyt, kuinka tulevaisuuden ongelmat on paras ennakoida? Ja missä se ongelma oikeasti tässä ja nyt on?

  • Hölmölän hommaa

   No nimenomaan näin eli piippua tarvitaan jatkossakin niin kuin sitä on tarvittu tähänkin asti. Tarve piipulle ei ole mihinkään hävinnyt ja nämä uskaliaat ja rohkeat piippumiehet, kun ovat saaneet tehtyä tilatun tuhon, tulevat kytkemään uuden teräspiipun taas käyttöön. Kyseessä ei ole mikään muu kuin, että vanha komea tiilipiippu puretaan, maksetaan siitä, tehdään uusi piippu metallista ja maksetaan siitä. Rahaa paloi sellainen puoli miljoonaa ja saatiin päättäjien toimesta vaihdettua tiilipiippu metalliseen ja piruillakseen vielä täysin samalle paikalle:)

 3. Nimetön

  Onneksi Äetsän kunnantaloa ei purettu. Tonnin remontilla tuli käypä peli… löytyi taitoa,
  jota kuntapuolella ei ollut.

 4. Nimetön

  Pois vaan ja äkkiä. Kyllä kunnon teräspiippu on aikalailla fiksumpi kuin tuollainen vanha rähjä.

 5. Nimetön

  Käys kuule katsomassa kuinka komea piippu se on ollut, sen näkee vielä siitä mitä on jäljellä. Ja käy sitten katsomassa Tampereella vaikka Finlaysonin piippua ja katso sitten peiliin olisko se vanha rähjä siellä.

  • Nimetön

   Olen molemmat mainitsemasi piiput nähnyt. Voi olla tietysti, että itsekin olen piipun ohella rähjä . . .

 6. Nimetön

  Kyllä tiili on aina tiili. Sekä piipuissa, että rakennusten materiaalina.

  • Nimetön

   Lisäksi on ollut tarpeen tiilenpäitälukemaan opettelussa

 7. Nimetön

  Lisäksi on ollu tuliseen tarpeeseen tiilenpäitälukemaan opettelussa 🙂

 8. Nimetön

  Ei nyt kannattaisi vängätä missä kaupungissa rähjäisin piippu on, se ei liity tähän Sastamalan sairaalan piipun purkamiseen millään tavalla.
  En näe järjen häivääkään, miksi ehjä, kaunis ja käyttäkelpoinen puretaan.
  Kun alan asiantuntijakin toteaa että piippu on täysin kunnossa, ja ettei hänkään näe järkeä purkamisessa.
  Sama kuin meistä joku, jollei tietotaito piisaa menisi ja sanoisi että katkaistaan jalka ja korvataan se puulla.
  Lääkäri ei näkisi mitään järkeä asiassa mutta toteuttaisi tietämättömän tahdon.
  Sastamalan kaupungin valtuusto/PSHP tämän purkuun määräsivät?
  Miten Sastamalan kaupungin herrat saavat tämän ympättyä Sote uudistukseen?
  Eihän tuo piippu nyt kipeytä/paranna ihmisiä. Ihmisiähän sairaalassa hoidetaan. Ovatko kaikki päättäjät alkaneet polttamaan pilveä tms koskei heidän päätöksissään ole järjenhäiventä…?
  Ei Treella eikä täällä Sastamalassa.

 9. P.H.

  Aivan normaalia kokoomuspolitiikkaa. Tulonsiirto veronmaksajilta yrittäjille. Kuten Hyrkin kanssa kävi, rakennettiin Pursi, myytiin Hyrkki 750 tuhannella pois, muutaman vuoden päästä yrittäjä myi sen 4,5 miljoonalla eteenpäin.