Sinkkonen antaisi tyttöjen olla tyttöjä ja poikien poikia

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kertoo olevansa kirjafriikki. Huittisiinkin hän oli tuonut mukanaan kassillisen lukemiaan kirjoja, jotka hän luennon päätteeksi jätti osallistujien jaettavaksi.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen veti viime viikolla Huittisten Risto Ryti -salin viimeistä penkkiä myöten täyteen luennoidessaan siitä, mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun.

Sinkkosen suosiosta kertoo paljon se, että MLL Huittisten ja yhteistyökumppaneiden järjestämä tapahtuma myytiin loppuun nopeasti lippujen tultua myyntiin.

Muutamaan vuoteen Sinkkosta ei ole Huittisissa kuultu,mutta edelliseltä vierailulta miehen mieleen oli jäänyt nuoren huilistitytön esiintyminen. Tästä kertoessaan Sinkkonen sai oivan aasinsillan kuumana käyvään keskusteluun nais- ja miesnimityksistä.

”Enää ei tietenkään saisi sanoa tyttö. Tämä on kummallinen aika, kun ei tiedetä onko tyttöjä ja poikia, vai ovatko molemmat henkilöitä.”

Sinkkonen antaisi tyttöjen olla rohkeasti tyttöjä ja poikien poikia, sillä hänen mukaansa tämän päivän Suomessa ei ole enää odotuksia, että tyttöjen pitäisi olla tietynlaisia.

”Itse alan olla jo huolestuneempi pojista kuin tyttöjen asemasta. Vuosittain peruskoulusta pääsee 2000 poikaa, joiden lukutaito on alkeellinen. En halua viedä mitään pois tytöiltä, mutta nyt olisi syytä huolestua pojista. Miksi meillä vallitsee ajatus, että pojan ei kuuluisi olla koulussa hyvä”, Sinkkonen kysyi.

Jonkin verran käydään keskustelua siitä, johtavatko poikien rajummat leikit väkivaltaiseen käytökseen myös jatkossa. Sinkkonen ei tähän usko. Hän muistuttaa, että leikissä otetaan rooli, joka riisutaan leikin päätyttyä.

”Pikkupoikien pitää saada leikkiä pyssyleikkejä, ne eivät tee kenestäkään väkivaltaista. Varsinkin pojilla on fysiologinen tarve leikkisään nahisteluun, joten isän kanssa otetut painimatsit ovat vain hyvästä. Tytöt pitävät enemmän pehmoisesta läheisyydestä.”

Vähemmän pelaamista, enemmän läsnäoloa

Viime aikoina on puhuttu paljon lasten ja nuorten pelaamisesta. Aihe kuuluu myös Sinkkosen mieliteemoihin.

”Yhä useamman lapsen elämä pyörii pelkästään pelien ympärillä ja tutkimusten mukaan peleissä on olemassa kiistaton riippuvuuden riski. Lisäksi olen aivan saletti, että lyhytkestoinen, nopeatempoinen ja aisteja kuormittava pelimaailma on myös syynä lasten levottomuuteen.”

Sinkkosen mukaan on olemassa hauskoja, viihdyttäviä ja kehittäviäkin pelejä, mutta vanhempien tulisi huolestua, mikäli lapsi tai nuori samaistuu peleissä roistoon, joka rikkoo normeja ja hyökkää poliiseja vastaan. On tärkeää, että vanhemmat tarkkailevat, millaisia pelejä lapset pelaavat ja miten he käyttävät internetiä.

”Lapset ovat loistavia käyttämään puhelinta ja osaavat esimerkiksi mennä incognito-tilaan, jolloin puhelimen sivuhistoriaan ei jää merkintöjä käydyistä sivuista. Todistettavasti jo 10-vuotiaat lapset saattavat vierailla pornosivuilla. Vanhempien on avattava silmät, sillä lapsille traumaattista materiaalia on saatavilla 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa ja ihan ilmaiseksi”, Sinkkonen painottaa.

Kaikki heti mulle nyt

Mitä lasten älylaitteiden käyttämiselle sitten pitäisi tehdä ja mikä on sopiva määrä pelaamista yhdelle viikolle?

”Välttämättä aika ei ole oikea mittari pelaamiselle. Lapset ovat erilaisia ja joku voi koukuttua pelaamiseen niin, että vieroittaminen vaatii totaalisen pelikiellon pitkäksi aikaa. Toinen taas saattaa saada tarpeekseen, kun on kerran saanut kerran pelata niin paljon kuin sielu sietää.”

Pelit ovat monelle lapselle hauskaa ja mukavaa ajanvietettä. Sinkkosta kuitenkin huolestuttaa paitsi väkivaltaisten pelien yhteys lisääntyneeseen väkivaltaiseen käytökseen, turhautumiseen ja empatiakyvyn puutteeseen, myös pelaamisen myötä kadonnut pitkäjänteisyys.

”Kodin ja koulun tehtävä on opettaa lapsia tekemään asioita, joihin ei ole erityisen motivoitunut. Tämä aika on sellaista, että kaiken pitäisi olla mukavaa ja asiat pitäisi saada heti. Pelimaailma vastaa juuri tähän tarpeeseen. Vanhempien pitää opettaa lapsi saamaan iloa muunlaisista asioista, kuten vaikka siististä huoneesta.”

Pelaamisen ohella levottomuutta lisäävät myös jatkuvasti vähentyvät yöunet.

”Vanhemman tehtävä on valvoa, että kersa sammuttaa valot. 14-vuotiaan lapsen yöpöydällä ei kuulu olla puhelinta, jotta nuori voisi keskellä yötä olla valmiina vastaamaan johonkin turhaan viestiin. Vanhempienkin pitäisi unohtaa asenne, että jotain saattaa mennä ohi, ellei puhelinta jatkuvasti katso.”

 • Iskä ja neljä lasta

  Hienoa. Vielä on järkeä puheissa, eikä kaikki mene sukupuolineutraali hömppään.

  • Nimetön

   Näinpä! Ja tytöt nyt ovat fyysisesti tyttöjä ja pojat poikia. Eikö se vasta hämmentävää ole jos opetetaan että et sinä ole kumpaakaa voit itse päättää mikä olet?!? Entä jos haluaa olla Batman ja ajettelee että pystyy lentämään. Tuetaanko sitäkin. ”Kyllä sinä voit tehdä mitä haluat” Ja toinen hyppää katolta niskat poikki kun vanhemmat sanoi että voi olla mitä haluaa.

 • Nimetön

  Vaikka Sinkkonen on ihan okei pappa, niin nyt alkaa tuntua siltä, että kommentoi asiaa, jota ei ilmeisesti ihan ymmärrä. Eli esim transnuoren kokemusta. Eikä nykynuoret ole vapaita sukupuoliodotuksista, tämä näin kahden teinin äitinä ja työelämässä olevana yläkoulun opettajana.

  • Nimetön

   Mietin ihan samaa.

   Lisäksi aika niputtamista, kyllä meidän tytöt painii ja leikkii pyssyleikkejä ja pojat keppareilla myös, ja kaikki nauttivat läheisyydestä.

   • Nimetön

    Kumpikaan teistä ei siis ollut kuuntelemassa luentoa. Kommentointi tietämättä mihin kommentoi on tämän päivän suurin ongelma ja sen nyt ainakin yläkoulun opettajan pitäisi hyvin tietää.

   • Nimetön

    Ihan oikeastiko teidän tytöt ovat leikkineet pyssyleikkejä…? Siis ihan keskenään eikä vain poikien ohessa.

    Läheisyyttä kaipaavat kaikki ihmiset. Pojat ja tytöt. Poikien paini isän kanssa on turvallinen ja leikkisä voimankoitos mutta samalla poikien tapa halua (toki yleistys).

   • Nimetön

    Ei ole leikkinyt tämä tyttö pyssyleikkejä, minkä takia olisi pitänyt?
    Eikä tartte muuten tyttölapsenlapsenikaan leikkiä, ei hän siinä mitään menetä…

   • Nimetön

    Samaa mieltä kanssasi. Juuri nämä vanhanaikaiset ”stereotypiat” kun ovat kasvatuksessa ja niiden mukaan eletään, niin väkisinhän pojat vaan painivat ja tytöt ovat hiljaa. Pojille on hyväksyttävämpää olla äänessä ja riehua, kun taas tytöltä odotetaan kuuliaisuutta. Miksi? Tasa-arvoisuus ei tarkoita, ettei poika saisi olla poika, vaan sitä, että kaikkia kohdellaan samanarvoisesti. Juuri siksi sukupuolia yritetään häivyttää, että stereotyyppinen kasvatus häivytettäisiib normeista. Miksi tumma nainen etenee heikommin työmarkkinoilöa, kuin vaalea mies?

  • Juhoney

   Nykyään tästä spn-ideologista on tullut kuin fanaattinen uskonto, jota kukaan ei saa vastustaa eikä kritisoida. Spn-ideologia on johtanut moniin muihin kiistanalaisiin ajattelutapoihin ja ideologioihin, kuten esim. genderismiin, muunsukupuolisuus ja transseksuaalisuus-oletuksiin.
   Maailmalla tämä on johtanut äärimilleen siihen, että pariskunnalta joka ei hyväksy tätä spn-ideologiasta poikivaa ajattelua, heiltä on voitu ottaa oma lapsi huostaan.
   Samoin Englannissa on pyritty eräissä virallisissa yhteyksissä kieltämään äidin kutsumista äidiksi, etteivät vain transseksuaalit loukkaannu. Vähemmistöjen oikeudet jyräävät näin enemmistöjen oikeudet. On tapahtumassa se mikä yheiskunnassa usein tapahtuu:
   Kun sorrettu saa vallan, siitä tulee sortaja. Tämä on todellinen ongelma jo kouluopetuksessakin, kun Setan edustajat käyvät esitellemässä lapsille kiistanalaista ideolgiaansa. Eräässäkin tapauksessa hätääntynyt lapsi tuli koulusta kotiiin ja kysyi: ”Äiti, enkö minä olekaan tyttö”. Tämä on suoraa seurausta näistä setankaarilähettiläistä kouluissa, joita ei sinne pitäisi päästää ollenkaan aivopesemään pieniä lapsia.

   • Sindy

    Sinkkonen puhuu asiaa. Hienoa, että joku osaa ottaa vakavan asian esiin oikealla tavalla. Huolestunut olen tästä sekasikiötyylisestä sukupuolikasvatuksesta, joka on todellakin luonnonvastaista.

   • Nimetön

    Loistava kommentti! Niin se vain on, että ”suvaitsevaisuus” kulkee ainoastaan yhteen suuntaan..

   • Nimetön

    Minä ainakin olen ollut ’tyttö’ joka halusi leikkiä pyssyleikkejä tyttöjen kanssa. Halusin myös painia kaikkien kanssa. Ja miekkailla leikkimiekoilla, oksilka ja pahviputkilla. Eikä minulla oke edes veljiä. Taatusti en istunut hempeästi äidin kainalossa ja paijannut pehmoleluja ikinä.

   • Pekka

    Samaa mieltä. SPN mopo on karannut käsistä ja alkanut elää omaa mielipuolista elämäänsä. Vielä muutama aika sitten homous oli rikos, sitten kehityshäiriö ja nyt graniittiin hakattu loukkaamaton oikeus jota ei kannata kyseenalaistaa jos ei halua tulla leimatuksi patavanhoilliseksi pöllöksi joka ei ymmärrä mistään mitään. Tosiaan. Kun sorrettu vähemmistö hyväksytään sille ei riitä tasa arvo vaan sen pitää päästä sanelemaan normit ja arvot. Ja vaikka ne ovat kuinka hullut tahansa ne pitäisi ottaa todesta ja kiellä vastaan sanomatta jos haluaa pysyä fiksun ja nykyaikaisen kirjoissa. Paskannarjat etten pahemmin sano

  • Nimetön

   Eikös hän sanonut tuossa, että annetaan tyttöjen olla tyttöjä ja poikien poikia. Eli että saa olla just sitä, mitä on!

   • Mummmi

    Just näin,ja arvostelussa hänen puheita on aina huomioitava koko tilanne siellä paikalla,nyt nostetaan pöydälle vain yksittäinen lause/sana,tällä palstalla jotka emme olleet paikalla.tämä on just sitä kun moitimme jotain niin mielellään sanomme seuraavalle,”joo hän sanoi noin minulle”mutta jätetään koko asiasta pois kokonaisuus jos se on itselle nekatiivistä ja saadaan itsestä ”puhdas”

  • kokemus

   Mielestäni kerrankin tervettä opetusta. Miksi pitäisi keskittyä vain poikkeamiin? Suvaitsen toki kaikki poikkeamat, eläköön kukin miten tahtoo, mutta ihmettelen asennetta, että vain niistä saisi puhua ja tyrkyttää lapsille.

   • Nimetön

    Nykyisin kait on niinkin, että kaikilla poikkeamilla pyritään hyötymään jotenkin, eikä asiat kohdennu juuri nille, joille apu oli tosiasiassa tarkoitettukin.

  • Sarppa

   Sinkkonen tietää taatusti mistä puhuu, ja mikä lapsia vahingoittaa. Tämä lasten mielen hämmentäminen turhilla asioilla, esim sukupuolikysymykset, on omiaan haavoittamaan tervettä kasvua. Aikuiset ajavat omia etujaan, lasten terveen kehittymisen kustannuksella. Surullista!

  • transnuori

   Mitä Sinkkonen ei ihan ymmärrä? Sitäkö, että transnuorta voi ahdistaa, että on tyttöjä ja poikia? Entä mitä uutta sukupuoliodotuksissa on.. tai mitä pahaa/ väärää? Sukupuoliodotuksia on, koska on sukupuolia.. on tyttöjä ja poikia. Jokainen transnuori on syntynyt tytöstä ja pojasta, jotka ovat vastanneet sukupuoliodotuksiin.

   • Vahve

    Jos et ymmärrä kirjoituksen sanomaa , niin lue se uudestaan , ja oo hiljaa .

   • Miksu

    Vähemmistöstä ei saa tehdä enemmistön normia. Jos sua transnuorena ahdistaa sukupuolisteteotypiat niin se on se hinta minkä poikkeavuudestasi maksat. Ja tuosta poikkeavuudesta ei koskaan saa tulla valtavirtaa sillä se on sairasta. Sanoi Seta mitä vain.

  • Matti Lankinen

   Ei tätä maailmaa pidä rakentaa vähemmistöjen ehdoilla, riittää kunhan emme estä heitä toimimasta omalla tavallaan.
   Iso maailma pyörii ja tekee jauhetta muotivirtauksista ajan kanssa.

  • Herra Pöllö

   Kyllä. Herra Sinkkosen aika oli 80-luvulla, jolloin tytöt olivat tyttöjä ja pojat poikia olematta mitään muuta kuin ulkopuolelta asetettuja stereotyyppisiä oletuksia. Osa sopi muottiin ja suurin osa ei. Hinta on kova ja on sitä edelleen.

   Suurin muutos on yhteiskunnassa ja tavassa hoitaa lapsiamme. Lapset laitostetaan jo 9-10kk iästä ja tällä on suurin vaikutus yksilön kehityksessä liittyen kaikkiin käytöshäiriöihin.
   Toki on mukava ajatella, että se suurin ongelma on pelimaailmassa, joka tietysti saattaa siltä tuntua, jos pelimaailmasta ja peleistä ei ymmärrä yhtään mitään. Kutakin aikansa ja tämä Herra edustaa eilistä 🙂

   • quu

    ”Lapset laitostetaan jo 9-10kk iästä ja tällä on suurin vaikutus yksilön kehityksessä liittyen kaikkiin käytöshäiriöihin.”

    Sinkkonenhan on aiemmin ottanut kantaa, että alle 3-vuotiaalle parempi paikka olisi kotona eikä päiväkodissa. Ehkä kannattaisi tutustua kritisoitavan ajatuksiin ennen (sangen omakehuista ja itsetietoista) kritisointia…?

   • Eeto

    Eipä se sukupuoli-identiteetin kehittyminen ole kiinni siitä, missä iässä lapsi on viety päiväkotiin. Eikä nykyään lapsia viedä 9-10kk iässä hoitoon mitenkään kategorisesti, päinvastoin, todella moni haluaa nykyään hoitaa lapsen mahdollisimman pitkään kotona.
    Minut on viety päiväkotiin 9kk iässä, enkä ole siitä mitenkään traumatisoitunut. Itse olen puolestani vienyt omat poikani päiväkotiin 2- ja 4-vuoden ikäisinä.
    Ja kyllä, minun poikani valitsevat pyssyleikit ja painin, vaikka heille en ostanut ensimmäistäkään pyssyä ennenkuin vanhempi oli 5-vuotias. Pyssyjä kehitettiin milloin kepeistä, milloin Legoista. Nukkeja ja autoja oli kyllä tarjolla, mutta autot veivät voiton aina.

  • Suhteellisuudentajua mukaan

   Se, että on olemassa transnuoria, ei tarkoita sitä, etteikö suurin osa tytöistä identifioituisi tytöksi ja pojat pojiksi. Nykyaika myös ruokkii epävarmuutta ihmisen identiteetin suhteen. Transihmiset kuuluvat edelleen pieneen vähemmostöön. Heidän pitää saada olla oma itsensä, kuten kaikkien muidenkin, mutta se ei tarkoita sitä, että koko sukupuolijärjestelmä (joka muuten edelleen pohjaa biologiaan eikä kulttuuriin, kuten nykyään propagoidaan) tulisi romuttaa. Jaro Sinkkosella on erittäin raudanluja elämäntyö lasten ja nuorten parissa. Hän on alansa huippuammattilainen, ja puhuu asioista rehellisesti ihmisiä miellyttämättä, ja se on hyvä.

  • Pöh..

   Ei ole kun miehiä ja naisia. Transsukupuolta ei ole,vaan sekavia ihmisiä jotka ovat eksyneet pahemman kerran ja tulleet maailman särkemiksi. Se on eräänlainen mielen sairaus.

 • Nimetön

  ”Sinkkonen antaisi tyttöjen olla rohkeasti tyttöjä ja poikien poikia, sillä hänen mukaansa tämän päivän Suomessa ei ole enää odotuksia, että tyttöjen pitäisi olla tietynlaisia.” Tässähän hän juuri mainitsee, ettei enää ole sukupuolten välisiä odotuksia käyttäytymisestä. Älkää heti alkako marisemaan niputtamisista, kun sellaisesta ei tässä ole edes ollut puhe. Eikä transihmisisten vähättelystä. Se, miten ihmiset yleisesti itse niputtelevat asioita, on asia erikseen.

  • Nimetön

   … ja pari virkettä myöhemmin Sinkkonen niputtaa tytöt helliviksi halalilijoiksi ja pojat painijoiksi, LUONNOSTAAN. Ei odotuksia vai?

   • Nimetön

    Lespot haluaa pyyhkiä koko miehuuden pois maailmankartalta, siitä tässä ilmeisesti on perimmältään kyse. Miesvihasta. Ikävä että viattomat lapset joutuvat heidän pelinappuloiksi. Poikien koulutukseen on kyllä eväitä, mutta haluaako arvon naistutkijat ym. jakaa tietoa eteenpäin?

   • quu

    Tottahan toki tytöille ja pojille ominaiset luonteenpiirteet voi niputtaa riippumatta siitä, onko ryhmissä jonkin verran sisäistä vaihtelua. Jos niputtamista ei voisi tehdä, niin emmehän voisi puhua esimerkiksi transihmisten asioista, koska SPN-ideologian mukaanhan sukupuolen mukaan (transihminen) ei voisi niputtaa.

    Toisekseen jokainen lasten kanssa työskennellyt on havainnut, että pojat ohjautuvat pääsääntöisesti fyysisempiin leikkeihin kuin tytöt. Tämän havainnon kieltäminen on ihmeellistä sensuuria, jota SPN-intoilijat harrastavat – sananvapaustilanne on kuin itänaapurissa.

 • Nimetön

  Itse tarraisin kiinni siihen, ”että pojan ei pitäisi olla koulussa hyvä”. Viisas pohdinta, osaako opettaja vastata? Onko liian vähän miesopettajia kouluissa? Pojille ei ole riittävästi pintaa johon samaistua ja kokea arvostusta. Varjostaako tämä kehitys poikia jo päiväkodista alkaen. Niin, miten menestyä koulussa ja säilyttää silti kavereitten arvostus?

  • Äiti×3

   Minulla on lukion ekaluokkalainen poika, joka on hyvä koulussa eikä se ole koskaan ollut ongelma! Hänellä on kavereita, hän ajelee mopolla ja on täysin hyväksytty kaveripiirissä. Matkan varrella on ollut mies -ja naisopettajia ja kummissakin on ollut hyviä ja vähemmän hyviä tyyppejä. Kyllä toisten ihmisten arvostaminen on paljon kiinni siitä, miten ympärillä olevat aikuset suhtautuvat kanssaihmisiin.

 • Irmeli

  Kyllä meidän Matti-Petteri saa käyttää mekkoa koulussa jos haluaa!

  • Nimetön

   Eikös tuossa tekstissä juuri sanottukkin että jokainen voi olla juuri sitä mitä haluaa

  • Nimetön

   – eikä näin muodoin mistään säännöistä tai tavoista tarvitse välittää – minä minä minä vaan saaan

 • Nimetön

  Translapsia on 1 10 tuhannesta ja tällaisen yhden frikin takiakko pitäisi muuttaa sitten vaikkapa koko yhden koulun käytäntö. Sairasta. Sinkkonen on täysin oikeassa.

  • Nimetön

   Ihan näin suuria lukuja ei ole. Taitaa olla oma tilasto. Ihana fiksu Sinkkonen. Suurin osa lapsista on tyytyväisiä sukupuolensa. Ei koko maailmaa voi muuttaa pienen vähemmistön mielen mukaisesti. Sinkkonen ei ole transsukupuolisia vastaan eikä yleinen asennekaan Suomessa. Lapsille kasvurauhaa toivon ja seksuaalivähemmistöille myös suvaitsevuutta enemmistöä kohtaan.

   • meh

    Suvaitsevuutta enemmistöä kohtaan? Saanen nauraa.

    Kai tajuat, että maailmalla esimerkiksi juuri nämä transsukupuoliset sekä seksuaalivähemmistöjen edustajat ovat niitä, joita potkitaan teineinä kotoa pihalle, hakataan koulussa, nimitellään, jotkut jopa tapetaan, sen takia, että edustavat vähemmistöä.

    Ja sitten näille vähemmistöille sanotaan, että sinun tulisi nyt kuitenkin kunnioittaa sitä, että minä ajattelen sinun olevan friikki ja toivoisin, että et pidä itsestäsi ääntä.

    Onko sinua koskaan uhattu tappaa, koska olet hetero? Enpä usko. Ei kukaan käske koko maailmaa täysin muuttumaan, vaan antamaan näille vähemmistöille hieman lisää tilaa, tilaa mitä ennen ei ole ollut juuri ollenkaan.

  • Sarppa

   Juuri näin. Jos yksi lapsi koulussa on sokea, ei kaikki tarvitse sokeainkeppiä. Eikä siinä ole mitään hyvää tai pahaa. Asia on vain näin.

 • Hannu-Pekka Lappalainen

  Kansallisten oppimistulosarviointien mukaan peruskouluista pääsee vuosittain jatkamaan toisen asteen koulutukseen lähes kymmenentuhatta sellaista nuorta miestä, jolla ei ole riittävää peruskirjoitustaitoa.

  • Sinkkosella on tervettä puhetta,tytöt on tyttöjä ja pojat ovat poikia ,

   Sinkkonen puhuu tervettä puhetta.

 • Järjetöntä

  Tytöt on tyttöjä ja pojat poikia. Eihän syntyvyyttäkään olisi??
  Pieni vähemistö jyllää.
  Eihn sokea vaadi muitakin olemaan sokeita.
  Rampa ei vaadi muita olemaan rampoja.
  On paljon synnynäisiä sairauksia.
  Sydänvikainen vaatisi kaikki sydänvikaisiksi???
  Järki jättänyt Suomen maan kokonaan.

 • LMT

  Sinkkonen on selkokielinen ammattikasvattaja. Näissä hänen kommenteissaan on asiaa. Maailma on muuttunut viime vuosikymmeninä pelottavan paljon. Lapset kokevat turvattomuutta kaiken tämän hälyn, kiireen, uhkien keskellä. Ja tunnistaessaan aikuisten epävarmuuden ja pelon, he hakevat lohtua sieltä missä rajat ovat matalimmat. Nettimaailma, älypuhelimet ym. ovat hyvä pakopaikka ympäristön paineita vastaan. Tytöt ja pojat kaipaavat rajoja ja rakkautta, sääntöjä ja tuttua, turvallista aikataulua päivän rutiineihin. Ehkä niitä ei osata tai jakseta enää asettaa aikuisten taholta. Ei tahdota rajoittaa, koska naapurissa, aidan takana elämä on sallivaa tms. Vanhemmuus, perhe, rakkaus ja säännöt kunniaan, asuipa niissä henkilöitä, isejä, äitejä, tyttöjä, poikia tai heidän välimuotojaan. Pyydän anteeksi tätä edellisen lauseen viimeistä sanaa, jos joku siitä loukkantui. En keksinyt nyt tähän parempaakaan. Välittäkää toisistanne. Rakastakaa ja puolustajaa perhettänne.

 • Nimetön

  Kukaan ei varmasti väitä, että tyttöjä ei saisi sanoa tytöiksi vaan että lapsia ei saisi niputtaa samanlaisiksi sukupuolensa perusteella, vaan antaa tilaa yksilöllisyydelle. Kasvatus ja ympäristö vaikuttavat siihen miten lapset ajattelevat, että tytön tai pojan tulisi käyttäytyä, mistä olla kiinnostunut ym. Eli ei ole mitään tyhjiössä olevaa tyttöyttä tai poikuutta, jota tyttöjen pitäisi saada rauhassa toteuttaa.

  • Sarppa

   Olen tyttö. Poikien kanssa koulussa leikittiin hippaa, juostiin kaikki yhdessä läjässä. Pojilla oli pippeli ja tytöillä pimppa. Turha sitä on kieltää. Tytöissä ja pojissa on eroavaisuuksia. Kannattaa tutustua anatomiaan.

  • MrTiina

   Yksilöllisyyttä, ettei kuulu käyttäytyä. Provosoin ja ymmärrän tahallaan väärin, mutta olempa nykyaikainen henkilö.

 • Nimetön

  Sinkkosta pitää kuunnella myös niiden varhaiskasvatusintoilijoiden, jotka vievät lapsen suoraan tissistä päiväkotiin perusteella, ettei lapsi muka muuten tule pysymään muiden tahdissa. ( Ja mihinhän sitä lie kiire marssimaan, ei töihin ainakaan…).Kotihoito kunniaan. Levottomuutta on jo liikaa lapsissa, ja jo vuosia ovat näkyneet ”tarhauksen” seuraukset yhteiskunnassa.

 • Nimetön

  Kyllä Sinkkonen on fiksu mies. Olen ihan samoilla linjoilla. Peukkuja siis.

 • Nimetön

  Hyvään taikinaan tulee voita, sokeria ja jauhoja. Jos puhutaan yleisesti ruoka-aineista, eihän me tiedetä silloin mitä ruoka-aineita pitää käyttää, jotta tulee hyvä taikina? Eihän me voida unohtaa, että esim. hedelmöittymiseen tarvitaan erisukuisten sukupuolielimet. Se on biologinen fakta, josta sukupuolierottelu on lähtöjään.Ei niitä pidä unohtaa, mutta miksei voida puhua myös muista sukupuolista?
  Kasvatuksen tulee lähteä jo pienestä pitäen kotona, tarhassa ja koulussa: saa puhua tytöistä ja pojista, mutta muistetaan, että joku tytöltä näyttävä voi tuntea itsensä pojaksi tai toisinpäin. Ei sitä pidä silloin ihmetellä, vaan kertoa ettei se haittaa, se on ihan ok. Kannustetaan lapsia puhumaan tunteista ja omista kokemuksista, ja sanomaan jos jokin ei tunnu hyvältä. Unohdetaan ne opit, että tytöt ei tykkää painista ja että vain pojat tykkää pyssyleikeistä, ja ajatellaan niin, että olipa sitten tyttö,poika tai muuta sukupuolta, kaikki voivat tykätä painista ja pyssyleikeistä – tai olla tykkäämättä. Miksi on pakko mennä ääripäästä ääripäähän, eikö sieltä välistä löydy mitään?

 • Inkeri

  Juuri niin tytöt on tyttöjä ja pojat poikia! On ollut aina ja saa olla jatkossakin,en ymmärrä tätä ”sukupuolineutraalia hommaa”!

  • Nimetön

   Ei tätä kukaan ymmärrä! Ei suostuta moiseen! Siihen se sitten loppuu.

 • Masa80

  No, kysehän on siitä, että yhteiskunta nimenomaan ei TÄLLÄ HETKELLÄ anna ”lapsien olla lapsia”, vaan hyvin moninaisilla tavoilla syöttää tietyt sukupuoliroolit lapsille. Sinkkonen niitä näyttää itse ihan nimeävän tuossa.

  Vai minkä värisiä vaatteita yleensä ostetaan tyttövauvoille? Tai millaisia leluja annetaan pienelle pojalle? Tai saako pojat helpommin anteeksi huonoa käytöstä tai huonoa menestystä koulussa (pojat on poikia, right)?

  Ihan naurettavaa olettaa, että pojalla on jokin ”biologinen” tarve leikkiä sotaa pyssyillä, mikä puuttuisi tytöiltä XD

  Tosiasia on se, että monet tätäkin lukevat vanhemmat ovat todennäköisesti suoraan tai epäsuoraan jopa kieltäneet lapseltaan jotain sellaisia harrastuksia tai tekemisiä, jotka kokevat kuuluvan toisen sukupuolen tapoihin. Vai ovatko isät kannustaneet poikiaan osallistumaan balettiin vai jalkapalloon, ja miksi? ”Pojat vaan kaivaa nenää”, ”ota se kuin mies”, ”ei hienot tytöt noin toimi” jne. Näillä ei ole mitään tekemistä minkään ”perinnöllisen” ominaisuuden kanssa, vaan ne ovat lapsille opetettuja rooleja siitä miten yhteiskunta olettaa pojan tai tytön toimivan.

  Miksi meidän pitää määrätä yksilölle tällainen rooli valmiiksi sukupuolen perusteella?

  • Masalle

   Sitten, kun sinulla on omia lapsia huomaat, että tytöillä ja pojilla on omat jutut opettamatta. Sitten, kun luet historiaa huomaat, että pojilla on tarve ”leikkiä” pyssyleikkejä. Ja siitä tässä onkin kysymys.. todellisuuden hyväksymisestä.. miesten ja naisten eroavaisuuksien tunnistamisesta ja hyväksymisestä.

  • Nimetön

   Olen täysin samaa mieltä kanssasi tästä epäsuorasta niputtamisesta.

  • tiede

   Itseasiassa on todettu monessakin tutkimuksessa että tytöillä ja pojilla on eroa. Biologiset erot ovat fakta vaikka ei niillä tunnu uuden polven feministeille väliä olevankaan.

  • Nimetön

   Ihan hyviä pohdintoja, mutta silti. On kuitenkin fysiologinen fakta, että tyttöjen ja poikien aivot ovat/toimivat hieman erilailla. Ja siitä voi juontua esim.kiinnostus tietyn tyyppisiin leikkeihin. Toki eroavaisuuksia on, kaikki ei tykkää kaikesta, mikä suuressa vertailujoukossa näyttäisi kiinnostavan useimpia. Kannattaa lukea esim. Pää edellä, kirjoittaneet Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen.

  • Masamasamasa ja kaikki muut.

   Näin se yleensä kuitenkin menee. Ei niitä rooleja tarvitse asettaa, ne syntyvät ihan luonnollisesti. Tämä nykymaailma on luonnoton, moraaliton, täysin sairas. Kaikenlaiset mielisairaudet päästetään valloilleen ja niitä vielä ylistetään. Hyi. Jumala loi miehen ja naisen ja käski lisääntyä. Ei siihen kuulu muita sukupuolia, tai sukupuolettomia, koska niitä ei ole. Jos sukupuolten välisiä eroja tahallaan hämärretään, syntyy juuri sen kaltaista sairautta, jota esim. seta edustaa. Sota pitäisikin sulkea kokonaan, se on turha järjestö. Tämä on hyvä artikkeli.

 • Isimyös

  Josko nyt kuitenkin niin että tytöt saa olla tyttöjä, pojat poikia ja muut muita, mutta jos tytöt haluaa leikkiä autoilla ja painia tai pojat leikkiä nukeilla ja olla prinsessoja niin siitä vaan. Leikki on lapsen tap tutustua maailmaan.

  Hyvä ohjenuora on se että jos jonkun lelun käyttämiseen tarvitaan sukupuolielimiä, se ei ole lasten lelu. Jos ei tarvita, sillä voi leikkiä niin tytöt, pojat kuin muutkin lapset.

 • Nimetön

  tänä päivänä mikä tahansa asia mikä nyt sattuu pälkähtämään päähän tuntuu olevan oikein ja kun oikein osaa markkinoida niin kohta ovat kaikki apinoimassa samaa asiaa ja lampaat juoksevat jonossa MÄÄÄÄÄÄ. Niinkuin joku fiksusti sanoi, että erikoistapausten syntyvyys on niin pieni, ettei sellaisen asian takia pidä kääntää koko maailmaa ympäri. Valitettava tosiasia on, että tänne synnytään joko pistotulpalla tai -rasialla ja ilman niitä ei tänne synny ketään. SETA saa aikaan niinpaljon vahinkoa, kun keskenkasvuisia käsketään miettimään sukupuolijuttuja, kun he ovat vielä herkässä ikävaiheessa, jossa hormoonit hyrrää, eikä aina tiedä onko lintu vai kala. Annetaan lapsille rauha elää ja kasvaa eikä puututa sellaisiin asioihin, jotka ovat ”korkeemmas käres”. Minä luotan enemmän ”valmistajaan” kuin ihmiseen. Tänään näkee sen miten ongelmat ja vaikeudet kasvavat, kun kristillinen arvopohja hylätään. Sille tämä rakas ”lintukotomme” aikanaan perustettiin. 100-vuotiaan Suomen tulevaisuuden tulilinjalla juoksuhaudoissa ei pohdittu ”olenko ollenkaan mies” vaan huudettiin Jumalan puoleen ylivoimaisen vastustajan edessä ja sieltä vastattiin. Vaikka kuinka oltaisiin oltu hyviä, tai marsalkka Mannerheim kuinka taitava strategian luoja, emme olisi pärjänneet ikinä NL:lle. Jos niistä sata ukkoa kaatui, oli sieltä laittaa 200 tilalle. Jos olisi ukot loppuneet, niin luultavasti olisi tulleet akat perässä. Ioin ongelma tässä on se, että ihminen haluaa aina olla kaikkein suurin ja aina oikeassa. Vähän nöyryyttä ja järkeä kehiin!

  Järjetöntä meininkiä tämä aika

  • eläkk. aloittanut lastenohjaaja

   Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Lapsille olisi annettava kasvurauha. Sinkkonen puhuu täyttä asiaa.

 • Nimetön

  Lapsillahan on luontainen kiinnostus kokeilla kaikkia juttuja ja jos lähdetään sukupuolen perusteella kieltämään asioita tai tarjotaan vain omalle sukupuolelle ”ominaisia” juttuja niin 100% varmaa on että näin tapetaan lapsen luovuus ja kiinnostus. Täälläkin ihmetellään et miksi ei ole miehen mallia päiväkodissa/koulussa/sairaanhoitajana.. Ei voi ollakaan niin kauan kun pojille opetetaan että kotileikin kaltaiset hoivaleikit on tyttöjen juttuja. Ja miesvaltaisille aloille esim.tekniikan ja rakennuksen osalta kaivataan naisia. Ei ne sinne hakeudu jos heidän ei oleteta olevan sukupuolensa takia niistä kiinnostuneita. Innostetaan lapsia tekemään kaikenlaisia juttuja niin tulevaisuudessa meillä on osaajia kaikkialla sukupuolesta välittämättä.

 • Isomummi.

  S inkkonen on aivam oikeassa, kannatan täysin häntä. Viisaita sanoja.

 • lastentarhan ope

  Nim nimetön.Kiitos kannanotostasi, oikeassa olet ja hyvä, kun sait sanottua. Valheen salainen vaikutus näkyy kansassamme ja seuraava sukupolvi on ihan hukassa. Jumala loi meidät mieheksi ja naiseksi, avuksi toisillemme, siinä mielessä tasa-arvoisesti vierekkäin kulkemaan. Ei vastakkain taistelemaan.
  Nykymittapuun mukaan minua olisi varmaan kannustettu julistautumaan transuksi, kun kouluikäisenä halusin olla näytelmissä prinssi tai myrsky ja lapsilauman johtaja. Kuitenkin rakastuin mieheen ja avioiduin, jo yhdessä 52 v .ja saatiin 5 ihan tolkullista lastakin. Kaikki tämä on varmaan NYKYMITTAPUUN mukaan ihan SAIRASTA.Sanon saman kuin edellä:Järjetöntä meininkiä tämä aika, eikö maastamme löydy muita viisaita ajatukseltaan kuin Sinkkonen, vai laittavatko pään pensaaseen ja seuraavat valhetta!
  ,

  • Lastentarhan opelle

   Hyvin sanottu. Olen täysin samaa mieltä. Seta on tekee paljon pahaa. Sen takia lapset kärsivät ja pahempaa on luvassa. Alas koko saatanallinen järjestö.

 • Ykssukupuolinen

  Sinkkosen kannalla täysin. Tytöt tyttöjä ja pojat poikia. Ihmevouhotusta tuo spn. Kuitenkin tyttöjen tarve on miellyttää toista sukupuolta ja poikien samoin. Miksi mallioppimista vanhemmista ei voisi olla. Minua ainakin inhottaa nykysarjoissa miesten keskeiset pussailut niin ettei viitsi kokko sarjoja katsella.

 • äiti ja opettaja myös

  hei yläkoulun ope!
  lue toisenlaisen transnuoren elämästä viime viikon uusi tie -lehdestä. näinkin se voi mennä. itse en haluaisi olla tukemassa kulttuuria, joka kannustaa rikkinäisyyteen. sinkkoselle kiitokset!

 • Nimetön

  Se on kyllä kummallista, että eikö ole tärkeimpiä asioita, kuin alkaa muuttamaan Jumalan säätämiä asioita. Kuinka joku pieni ryhmä voi saada tällaista aikaan. Ihmettelemme suuresti.

  • ohh

   Tosi pienet ryhmät jotka tulkitsevat omalla tavallaan Jumalan säätämiä asioita saavat aikaan tavattoman paljon pahaa kulttuurista riippumatta.
   Valtaosa täällä kirjoittavista Jumalaorientoituneista ei ole lainkaan ymmärtänyt Sinkkosen ajatusta tyttöydestä ja poikuudesta. Katsovat sitäkin vain omalla ahtautuneella tavallaan ja tulkitsevat jotenkin omaa Jumalallista käsitystään tukevana nuo Sinkkosen sanat. Hyi olkoon.

   • Seko

    Aika omituinen kommentti. Jumala meidät ihmiset, ja kaiken olemassaolevan on luonut.

 • Nimetön

  Jos perheeseesi syntyy poika, joka tuntee olevansa tyttö, tai päinvastoin, eikö se silloin ole ollut jumalan säätämä asia?

  • Tä?

   Ihan sama jos olet tyttö joka tunnet olevasi poika, tai päinvastoin. Olet mikä olet, ei sitä tunteet muuta.

 • Eleonoora

  Hyvä, että joku uskaltaa sanoa sävyisästi ääneen, että keisarilla ei ole vaatteita. Sellaiselta nykypäivän sukupuolettomuuspaatos kuulostaa. Kiitos Jari Sinkkonen viisaista sanoistani!

 • Nimetön

  Määräytyykö sukupuoli sen mukaan mitä TUNTEE vai joko tytöksi tai pojaksi? Ne ”välimuodot” lienee aika harvinaisia?

 • Rauha Navarro Marttinen

  Tuttavani osti tytölle kuorma-auton. Hänpä sen lavalle oitis petasi nuken sängyn ja niin huristettiin! 🙂

  • Taisto

   Aiheuttiko tuollainen pikkutytön johdattelu haluamaan aikuisena ns. rekkalesboksi?

 • Mm33

  Tämä tyttö poika juttu on mennyt ihan väärään suuntaan, ennemmin pitäisi korostaa sitä että on hienoa että me ollaan erilaisia, tytöt tyttöjä, pojat poikia ja muut muunlaisia mitä ovatkaan. Ihminen on vieraantunut luonnosta, on luonnollista että miehet harrastavat seksiä vaikka se on ihan erilaista kun naisen ja miehen välinen suhde jonka tarkoitus on tuottaa jälkeläisiä. Mitä jälkeläisiä se mies rai nainen saa toisen samansukupuolisen kansaa? Nykyään kaikki ns outo on hienoa, erilaisuutta korostetaan niin paljon että normaalit ovat outoja. Muuta uskontoa nouddattavat saavat pitää siestansa ja kumarrella kesken työpäivän mutta kristitty ei saa pyhittää enää lepopäivää. Uskonnolliset pyhät poistetaan tai siirretään että saataisiin enemmän aikaa tehdä töitä. Kansalaisilla ei ole oikeuksia on vaan velvollusuuksia.

 • Yksi äiti

  Olen kiinnostuneena lukenut näitä viestejä! Alkuperäinen viesti jo hämärtyi, mutta kun luin kirjoituksen, niin osittain olen samaa mieltä, mutta en kaikesta! Minulla on kaksi ihanaa tyttöä, toinen on jo aikuinen ja toinen teini-ikäinen! Ihania tyttöjä molemmat! Esikoinen pienenä leikki autoilla, Lego-hahmoilla (en muista nimiä…jotain Matanui jne.) ja Pokemon-hahmoilla! Ja mitä sitten! Ei mitään! Tytöllä oli tosi kivaa (oli tyttöjä ja poikia kavereina) En ajatellut päivääkään, että mitähän tuosta tytöstä tulee, enkä ole painostanut sillä lailla, että hänen pitäisi olla kiinnostunut tyttöjen jutuista! Nyt esikoiseni on aikuinen ja asuu miesystävänsä kanssa yhteisessä kämpässä. Opiskelee ja elämä näyttää ihanalta. Toinen tyttöni…juniori! Mahtava teinityttö! Asutaan Oulusta pohjoiseen päin n. 100 km. Pienenä pienenä tyttönä oli kyllä sellainen neiti, joka laittoi kaikki kaulakorut ja muut bling, blingit kaulalle ja korviin! Nyt teininä kaikki on mustaa, siis vaatetus, ei vaaleanpunaista ikinä jne. Näissä valinnoissa ei olla mieheni kanssa oltu tekemisissä kuin hyvin harvoin… Tämän kirjoituksen tarkoitus on, että omilla vaikutuksilla ja mielipiteillä voi kyllä tehdä jotain, vaikka ei voikaan vaikuttaa paljon, mutta niin että lapsi ottaa oppia teini-iässä…jaa-a! Oma isosisko on ollut paras, joka on ollut neuvomaan tässä iässä meidän nuorta! Ei meillä ole koskaan ajateltu tai yritetty kertoa, että sinä olet tyttö ja sinun pitää käyttäyttyä näin. Ajattelin jossain vaiheessa, että josko esikoinen ei olekaan tai ei haluakaan olla tyttö…no onhan se! Mitähän ihmeen väliä sillä oikeastaan on?

 • MH

  Kyllä mun tytär on saanut leikkiä myös autoilla, mutta TYTTÖ hän on ja tulee aina olemaan, mm jossain vaiheessa halusi leikata pitkät kauniit hiuksensa lyhyeksi, niin tein selväksi että sitten kun sun jalkas on oman ruokapöydän alla en pysty sitä kieltämään, mutta niin kauan ne on ja pysyy pitkänä ( ei muuten ole koskaan niitä leikannut), myös naisellisuutta opetin aina tyttärelleni, ja se hän myös edelleen tänäpäivän on! Avomieheni pojat on myös opetettu miten ollaan kunnon naista kunnioittavia miehiä, ja he myös sitä ovat!
  Tää on mennyt niin sairaaksi koko hemmetin touhu, on vain asioita jotka kuuluu miehille ja asioita jotka kuuluu naisille, vaikka kuinka tasaarvoa kannatankin.
  Voi tziisus jos näkisin miehen esim. kutomassa tai virkkaamassa…oksentaisin taatusti, mikään ei ole niin ällöä kun akkamainen mies !

  • Nimetön

   Mikään ei ole niin ällöä, kuin väheksyminen. Jos mies osaa, taitaa, neuloa tai virkata, se on pelkkää plussaa, sehän on vain pelkkää lisäarvoa perheessä. Hienosti voi viedä perhettä eteenpäin kun hän puolisoista tekee niitä hommia, joita paremmin osaa…
   Kyllähän sellaisia akkamaisiakin miehiä on olemassa, niitä, joille saisi pukea hameen ylle, mutta hehän ovat usein henkisiltä, vuorovaikutuksellisilta ominaisuuksiltaan akkamaisia

  • Random

   Mikään ei ole niin ällöä kuin henkilö joku tieten tahtoen kieltää täysin normaalin asian koska ”se ei kuulu tälle sukupuolelle.”

   Mene hetkeksi peilin eteen miettimään mitä juuri sanoit.

 • Nimetön

  Näköjään tullut taas tyypillistä kommentointia sukupuoliasiaan. Alkuperäisessä artikkelissa sanotiin että ANNETAAN poikien olla poikia ja ANNETAAN tyttöjen olla tyttöjä. Se tarkoittaa, että ei PUUTUTA siihen mitä he ovat. Jos tytöllä on kikkeli ja pojalla pimppi, tai ei, se on ok. Vanhemmilla ei siihen ole mitään sanottavaa

  • Hyi

   Tytöt on tyttöjä ja pojat poikia. Sanoit ihan mitä sattuu. Pojalla on pojan elimet ja tytöllä tytön. Kehityksen vammat erikseen… Mutta olemme tyttöjä tai poikia ja sen näkee yleensä peilistä. Tuntemukset tai mielipiteet/tahto ei asiaa muuta

 • Mumma

  Tämä nykyaika on kuin sadusta ’Keisarin uudet vaatteet’. Nämä uudet vaatteet ovat tämä sukupuolineutraalisuus. On kuitenkin tosiasia, että on poikia ja tyttöjä ollut maailman alusta asti. Jos joku kokee olevansa siltä väliltä niin vapaasti vaan, mutta ei se muuta suuren enemmistön oloa. Sinkkonen on järkevä mies. Toivon vouhottajienkin kuulevan hänen totuuttansa.

 • Nimetön

  Ei kukaan ole kieltänyt tyttöjä olemasta tyttöjä ja poikia olematta poikia, vaan sukupuolineutraalisuus kasvatuksessa tarkoittaa sitä, ettei lapsille aseteta rajoja sukupuolen mukaan tyyliin: Olet poika, sinun kuuluu tykätä sinisestä ja inhota punaista, leikkiä autoilla, tykätä rajuista leikeistä ja olla huono koulussa. Lapsi saa valita itse, minkä kokee omakseen. Itse tyttönä leikin autoilla ja nukeilla, urheilin ja luin ja tykkäsin hurjista leikeistä, ja koin tulleeni paheksutuksi sen vuoksi. Kasvatan kahta poikaa, jotka molemmat ovat kovia lukemaan, ja poikien keskuudessa lukemista pidetään monesti tyttöjen juttuna. Lukeminen kuuluu kaikille. Jos sukupuolta ei korosteta turhaan, lapset saavat olla omia itsejään eikä vain tyttöjä ja poikia.

  Ja kyllä: tänä päivänä pojista pitää olla huolissaan. Jokaisen vanhemman tulisi iskostaa lapsiin oppimishalua ja korostaa lukemisen tärkeyttä. Jos vain pelaaminen kiinnostaa, vanhemmat voivat päättää, että peliaikaa voi tienata lukemalla. Suomalaisista kirjastoista löytyy kirjoja jokaiseen makuun.

 • Teme

  Vanhemman tehtävä on ohjata lastaan oikeaan suuntaan. Oikea suunta on olemassa. Hygieniaa, ravintoa, yhteiskunnallista vastuunottoa, liikennesääntöjen ja kellon oppimista ei voi jättää 3-vuotiaan vastuulle. Ei myöskään seksuaali-identiteetin kehittymistä. Tutkimusten mukaan ympäristöllä on perimää suurempi vaikutus seksuaali-identiteetin kehittymisessä.

 • Nimetön

  Täällä on mielipiteitä, että lasta ei saisi ohjata tiettyyn suuntaan (esim. tyttöä tytöksi, poikaa pojaksi). Mutta kun sekin on aikuisen tekemää ohjaamista, että lapselle ei ”oteta kantaa” sukupuoleen. Sillä lasta ohjataan ajattelemaan, että ei ole mitään sukupuolia tai sukupuolieroja. Miksi tuo ohjaaminen pitäisi olla hyväksyttyä, mutta mikään muu ohjaaminen ei?

  Taitaa tosiaan olla niin kuin täällä joku sanoi, että aina löytyy niitä, joiden pitää jotakin alistaa. Sukupuolineutraali ajattelu ei näytä vapauttavan ihmistä alistamishalulta.

  • Nimetön

   Anteeksi kuinka? Se ohjaaminen pois cis-heteronormatiivisesta binääriajattelusta jossa ihmiset jakaantuvat on ok koska koko cis-heteronormatiivinen binääriajattelu on länsimaisen patriarkaatin aivopesun tuotos, monelle ihmiselle täysin luonnoton ideologinen pakote. Kysymyksesi on samaa luokkaa miksi vapaan demokratian ja fasistidiktatuurin välillä on jotain eroa kun molemmissa ohjataan kansalaisia tietynlaiseen käsitykseen yhteiskunnasta… mitä nyt että toisessa on valinnanvapaus, toisessa ei.

 • Nimetön

  Aika usein lapset itse osoittaa sen mistä ovat kiinnostuneet.

  Oma POIKAni on siitä asti kun on jotain tajunnut, tykännyt kaikesta siitä mistä yleisesti tytöt pitää. Kaksi TYTTÖäni ovat myöskin olleet kiinnostuneet kaikesta siitä mistä tytöt yleensä pitää. Mitä nyt nuorimmainen halusi rekka-auton synttärilahjaksi, mekko päällä autolla iloisesti sitten leikki. Poikaani itse ohjasin pukeutumaan kuin poika, täysin itsekkäistä syistä. Halusin suojella häntä ja varmaan myös itseäni. Varmaan paremminkin olisin voinut aikanaan toimia. Mutta annoin periksi kaikessa muussa, kynsilakoissa, leluissa ym. Nyt isompana kokee edelleen että ei mahdu ”perinteisen” pojan rooliin vaikka ulkopuoliselle näyttäytyy tavallisena poikana. En tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan mutta itselleni on tänä päivänä ihan sama kunhan lapsi on onnellinen.

  Itselläni ei ole kokemusta muusta kuin hetero naisena olemisesta, joten koen että en voi puhua muuta kuin omasta kokemuksestani. En ole myöskään kasvattanut lapsiani sukupuolineutraalisti tai sukupuolinormisesti. Kun poika aikoinaan kysyi onko hän poika vastasin kyllä, johon hän vastasi haluavansa olla tyttö. Kun keskimmäinen kysyi onko hän tyttö, vastasin kyllä ja se siitä. Kun kolmatta 3,5 vuotiasta sanoo kuka tahansa tytöksi. Vastaa hän että hän ei ole tyttö, vaan sanoo oman nimensä.

 • Nimetön

  Ilmeisesti Sinkkonen halusi sanoa, että sukupuoli on biologiaa. Eikä ihmisen oma valinta. Siitä kannatta lähteä ja antaa ajattelun jalostua.

 • Ei paluuta

  Tyttöjen tulee olla lihaskimppuja, sotaleikkejä leikkiviä koviksia ja poikien tunteellisia nukeila leikkiöitä.

 • Nimetön

  Kiitos Jari Sinkkonen!- – Tytöt on tyttöjä ja pojat on poikia eikä tämä sairastunut yhteiskunta voi asiaa muuksi muuttaa !!!

  • Näin on!

   Jumalan luomaa järjestystä ei voi muuttaa vaikka kuinka potkisi vastaan. Sukupuoli ei vaihdu leikkelemälläkään.

   • Suhteutus

    No itseasiassa transihmisen ystävänä voin kyllä kertoa että ihan todellakin ihminen voi olla väärän sukupuolen ruumiissa. En koskaan ole nähnyt toista naista, joka olisi ollut niin selkeä mies kuin ystäväni, että kun sitten aloitti hormonihoidot, miehen nimellä kutsuminen ei tuntunut lainkaan ristiriitaiselta, ja parin vuoden päästä oli huvittavaa muistaa, että tämä henkilö on ollut joskus todellakin nainen.

 • Mene itseesi ja muista käyneesi

  Hyvä Sinkkonen! Artikkeli käsittelee enemmän pelaamista, läsnäoloa ym, kuin sukupuolia. Silti kommentointi on kuin Eppujen biisistä ”jos et ole puolellame olet meitä vastaan!”

  Kannatan mm. seuraavaa:
  Puhelimet pois lasten yöpöydiltä!

 • Suhteutus

  Jos ootte lukeneet Sinkkosen omasta lapsuudesta, niin häntä itseään kiusattiin koulussa siksi että soitti huilua, mikä oli muiden poikien mielestä ihan homoa. En siis usko nyt että Sinkkosen pointti olisi pakottaa tytöt prinsessoiksi ja pojat hirviömonstereiksi. Äärilaitaan ei kannata olla vetämässä mitään. Oma poikani on paljon syliä tarvitseva, pehmolelujaan hoivaava herkkis, mutta silti huomaa että leikit on raisumpia keskimäärin kuin tytöillä. Tarvii paljon myös sen sylin lisäksi reuhaamista. Ja tästäkään ei tarvii vetää johtopäätöksiä. Ei Aatami ja Eeva sopineet aikojen alussa että otetaan kaksi roolia, oo sää poika ni mä oon tyttö, ja kaikki pojat väännetään tietynlaisiksi pakosta ja tytöt tietynlaisiksi. Biologia ohjaa paljon, enkä ymmärrä miksi siitä pitää ahdistua. Sen tunnustaminen ei sulje pois yksilöllisiä eroja, eikä hankaloita transihmisiä ja muita sukupuolivähemmistöjä. On enemmistö ja vähemmistö, ja nämä kaksi ryhmittymää pystyvät elämään sulassa sovussa olemalla rauhassa enemmistönä ja vähemmistönä. Se on joltain aina pois-ajattelu aiheuttaa aiheetonta tuskaa kaikille.

 • Nimetön

  Syntyessään lapsi on joko tyttö tai poika lähes 100 %, vain harvoin sukupuoli on epäselvä. Miksi äänekäs vähemmistöryhmä yrittää muuttaa luonnollisen asian epäluonnolliseksi?
  On menty siihen, että jos puolustaa perinteisiä arvoja ja moraalia niin on muka väärässä. Oikea on muuttumassa vääräksi. Uskomatonta!

 • Nimetön

  Pari viikkoa sitten sain ihan riidan aikaseksi erään ala-asteikäisen pojan äidin kanssa tähänä sukupuolineutraauliuteen liittyen. Tämä äiti oli juuri sitä mieltä, että poikia ja tyttöjä ei ole olemassa. Lisäksi hän kannattaa vapaata kasvatusta ja se myös näkyy vakavasti hänen kasvatusmetodeissaan ja lapsen käytöksessä. Lapsi on villi eikä tottele mitään mutta se ei äitiä haittaa. Kerroin äidille ohimennen vähän ”kurinpalautuksesta” ja tämä äiti alkoi haukkumaan mua kusipääksi ja lastenvihaajaksi. Lähdin pois enkä aio palata varmaan koskaan. Fakta on, että kukkahatut ovat pilanneet nuorison ja heidän vanhempansa.

  • Nimetön

   Keitä kutsutaan kukkahatuiksi? Mistä syystä heitä nimitellään? Olen nimittäin ajatellut, että juuri nämä haluavat pitää korkeaa moraalia yllä, suojella lapsiaan nykyajan yhteiskunnan arvopohjan rappeutumiselta ja haluavat laittaa rajoja lasten kasvatuksessa.

   • Nimetön

    Kukkahatut ovat juureva, luotettava lajike. Heidän päissään asuu järki ja tunne. Sitä ei mikään vieraslajike tule voittamaan.

 • Nimetön

  Minä en nyt ymmärrä. Se, että hyväksyy transsukupuolisen identiteetin ei kai tarkoita sitä, ettei saisi kokea itseään tytöksi tai pojaksi, mieheksi tai naiseksi. Täytyyhän sellainenkin oikeus olla, oikeus olla tyttö tai poika, vaikka hyväksytään myös transsukupuoliset jne. Eihän jonkun ryhmän identiteetin hyväksyminen voi tarkoittaa sitä että se hyväksyminen viedään pois muilta!?

Kommentointi ei ole käytössä.