Nuoret pop up -tilasta: ”Täältä meitä ei häädetä pois”

Vilma Vanhala, Fanni Tuominen ja Eveliina Tuominen viihtyivät torstaina Torkassa.

Vammalan Torikeskukseen kahdeksi päiväksi avattu Pop up -nuorisotila Torkka sai heti torstaina suuren suosion. Erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio kertoo ensimmäisten nuorten astuneen sisään viisi minuuttia ovien avaamisen jälkeen. Sen jälkeen säpinää riitti koko päiväksi.

16-vuotiaan Vilma Vanhalan mukaan suosioon on selvä syy: ”Täältä meitä ei häädetä pois.”

Vanhala ja 15-vuotias ystävä Fanni Tuominen ovat seuranneet mielenkiinnolla keskustelua Torikeskuksen ilkivallasta ja nuorten häiriökäyttäytymisestä.

”Ymmärrän, että jos riehutaan, sellainen porukka poistetaan. Mutta vaikka mekin olemme hengailleet täällä ihan rauhassa, on vartija silti joskus häätänyt meidät. Se tuntuu aika epäreilulta, että kaikki leimataan”, Vanhala jatkaa.

Tyttöjen mukaan Torikeskuksessa viihtymiseen on selkeä syy: paikka on keskeinen ja siellä ovat ”kaikki muutkin”.

”Käymme paljon myös Nuorisotalo Pilvessä, mutta esimerkiksi torstaisin sinne eivät pääse täysi-ikäiset. Moni meidän kavereista on jo 18, joten silloin tulemme heidän kanssaan tänne.”

Erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio (oikealla) oli torstaina tyytyväinen pop up -nuorisotila Torkan saamaan suosioon. 

Kesällä uimarannalle? 

Pop up -nuorisotila Torkka on osa Sastamalassa syksyllä käynnistynyttä ennaltaehkäisevää erityisnuorisotyön hanketta, joka polkaistiin käyntiin Anneli Hakanpään sosiaaliselle nuorisotyölle osoittaman perinnön turvin. Kallion mukaan hankkeen tavoite on jalkautua nuorten pariin.

”Yritämme tavoittaa niitä nuoria, jotka eivät vielä ole nuorisopalveluiden piirissä. Pop up -nuorisotila on sekä ennaltaehkäisevää että jalkautuvaa työtä parhaimmillaan. Jos kokemukset näistä kahdesta päivästä ovat hyvät, voidaan vastaavaa toimintaa miettiä myös tulevaisuudessa.”

Torstaina paikalla poikennut nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä muistutti tulevaisuudessa kuultavan myös entisten kuntakeskusten, kuten Kiikoisten ja Suodenniemen nuoria. Hän visioi jo kesätoimintaakin.

”Nuorisotilat eivät vedä väkeä kesäisin. Silloin pop up -toimintaa voitaisiin viritellä vaikka uimarannoille.”

Aikuisten asenne merkitsee

Tuomo Kallio ja Kirsti Köykkä kuvaavat Sastamalan nuoria fiksuiksi.

”On selvää, että ylilyöntejä on tapahtunut, ei asioista muuten kirjoitettaisi lehtien palstoilla. Oman kokemukseni mukaan nuoret ovat kuitenkin fiksua porukkaa. Rajojen hakeminen on olennainen osa nuoreksi kasvamista”, Kallio toteaa.

”Jos 500 nuorta käyttäytyy hyvin, mutta yksi törttöilee, kaikki leimataan. Aikuisten asenteella nuoria kohtaan on todella suuri merkitys”, muistuttaa Köykkä.

Pop up -nuorisotila Torkka on avoinna vielä tänään perjantaina kello 21 saakka. 

41 vastausta artikkeliin “Nuoret pop up -tilasta: ”Täältä meitä ei häädetä pois””

 1. Nimetön

  Kovinpa kiltin kuvan saa nuorisosta. Kysykää Torikeskuksen kauppojen työntekijöiltä
  oliko kahvila niin loistava idea tai voishan sen perustaa niidenkin työpaikoille jotka idean ovat keksineet niin nuorillakin olisi mukavampaa kun paikka vaihtuisi eikä aika kävisi tylsäksi.

 2. bena

  Metallitanko esim. lutkusta läpi rullaportaissa……..(mahd.kuten kuvasta näkyi).siinä si hiukan huono keskustella ja ymmärtää!!!!!!!!

 3. Nimetön

  Nokian nuoriso-ohjaajaa voisi pyytää joskus kylään myös. Voisi tehdä hyvää 🙂

 4. !!!!!

  Mikä ihme asenneonglema kaikilla aikuisilla tuntu olevan nuoria vastaann!!!???

  • Niinpä

   Katsos kun aikuiset kertoo et ei meidän nuoruudessa ,kun ollaan jo unohdettu et mitä meidän nuoruudessa tehtiin ,dementtia oireena jo nykyään kun nelkyt tulee mittariin 😀 Eikä täällä Vammalassa huomata ollenkaan näitä aikuisia jotka vanhojenkirjallisuuksien aikaan pissailee pitkin sylvään koulun seiniä,oksentelee koulun nurkille ,kaljatelttahan on koulun pihaan jus kuuluva ,mut oottas jos sinne ehdotettas nuorille festareita niin jo häirittis kaikkia 😀 Itselleni on vastenmielistä käydä koko torikeskuksessa näiden alakerranvaltaajien takia jotka kyttää ja pitää melua mut ikä kyllä siinä 60 vuotta.

   • Nimetön

    vastenmielistä lukea tällaista, tarkoituksella satuilua mielestäni,vastenmielistä lukea pikku kullannuppujen notkumisesta torkkarissa ja väistellä heitä kun mekastaen juoksentelevat ovissa mukit kädessä, viimeksi keskiviikkona illansuussa

 5. AH

  Näin se on. Meidänkin etninen ryhmä ihmettelee, kuinka 99% voi pilata koko porukan maineen.

 6. Nimetön

  Kuulemma rautatie asemalle nuoriso kokoontui 1940-1950 -luvulla joka ilta katseleen ketä junasta tulee ja sinne menee. Jotain joskus vähän särkyi ja nujakointiakin oli kuulemma ollut mutta näistä ei tarkempaa muistikuvaa ollut omalla papalla 😉

  Vanhemmat oli silloinkin haukotelleet nykymenoa. Eli uimahallia suunnitellaan, nuoriso kokoontuu ja muutenkin kaikki näyttäisi olevaan ennallaan täällä Vammalassa.

 7. Nimetön

  Mitä tarkoittaa erityisnuorisotyöntekijä? Mitä eroa on nuorisotyöntekijään?

 8. Nimetön

  Ei se paskamaisuus vartijan vika ole. Joku närkästynyt kusipää narttu määrää vartijan nuorison kimppuun kiusatakseen, ettei joutilaana siinä notku.

  • Nimetön

   vai määrää – kyllähän nämävartija- ammattihenkilöt on koulutettu tehtäviinsä ja varmasti osaavat arvioida puuttumistarpeen aivan itsenäisesti

 9. Nimetön

  Hei herätys kaikki aikuiset nipottajat! Meidän perheeseen kuuluu aivan kaiken ikäisiä lapsia. Vauvoille on vauvauinti, pienille seurakunnan toimintaa, alakoululaisille kerhoja ja puistoja, mutta mihin meidän teinin pitäisi mennä?! Ne ajetaan pois joka puolelta, eikä Pilvikään enää ole paljon auki. Onko hienoa, kun Nämä notkuvat Torikeskuksen nurkilla juoppojen seassa tai pienten leikkipaikoilla puistoissa, kun mitään järkevää paikkaa ei ole! Kuulin omalta nuorelta miten uudessa paikassa meni… Jotkut törttöilee aina, mutta suurin osa oli nätisti. Miettimään, että olette itsekin olleet joskus nuoria. Häiriökäyttäytymistä syntyy, kun ei ole paikkaa minne mennä, eikä järkevää tekemistä.

  • Hei herätys vanhemmat!

   23:51 Samaa mieltä … ”Häiriökäyttäytymistä syntyy, kun ei ole paikkaa minne mennä, eikä järkevää tekemistä.”

   Kun joskus oikein hyvältä tuntuu oli sitten 2-5% humalassa tai selvin päin niin AINA pitäs ymmärtää että minimissä 18v pitäs ottaa vastuuta tuosta nautinnosta !!!

   • Nimetön

    MITÄ helvettiä sinä sanot??? ”2-5 prosentin humalassa”…

   • Nimetön

    Kun on koti, on paikka jonne mennä, jossa olla ja vielä välittävä lähipiiri, pitäisi olla valmiudet hyvään kasvuun, jos nämä puuttuvat on kai auttavia organisaatioita, joilta kysyä apua. Mitä siellä ostoskeskuksen seutuvilla on sellaista, joka on välttämätöntä ?

   • Nimetön

    aiemmin jo todettiin että kotoa kasvatus lähtee, no, kasvattakaa ne lapset siihen, ettei ostoskeskusten julkisia tiloja ole tarkoitettu asiattomaan oleskeluun ja pahantekoon

  • Nimetön

   urheilukenttä,jääkiekkokaukalo,hiihtolatu,ja baanaa piisaa ku pistää lenkkarit jalkaan,,,,,,,,,,,,,,,,vai eikö jaksa viitti,helvetin vetelykset

 10. Nimetön

  Vanhat ämmät on katkeria nuorille, kun ovat tehneet penikkansa liian nuorena ja nuoruus on jäänyt elämättä. Vartijan välityksellä ne kostavat nuorille oman katkeruutensa, siitä kun oma nuoruus on jäänyt elämättä. Samalla pääsevät kokemaan valtaa, kun määräilevät vartijaa nuorison kimppuun. Joka työpaikalla on näitä katkeria vanhoja ämmiä.

  • Nimetön

   Oletko tietoinen et Torikeskuksen yleisissä tiloissa on asiaton ja turha oleskelu kieletty. Se missä saa oleskella niin se löytyy pääovien läheisyydestä missä on sitä varten oikein penkit. JA TÄMÄ TURHA OLESKELU TARKOITTAA 1KRS KÄYTÄVIÄ, 2KRS AULAA JA KÄYTÄVIÄ SEKÄ 3 KRS AULAA JA KÄYTÄVIÄ.

   • Niinpä

    Miksi eläkelläiset tukkii koko torikeskuksen aulan jos turha oleskelu on kielletty ja meteli ????? En ole kyllä koskaan vartian nähnyt heitä poistavan kun olen joutunut pakosti käymään postissa,

  • Nimetön

   Olisi sinullakin vähän tarkistamista, miten asiasi ilmaiset. Et näytä liioin ymmärtävän, että elämme eri sukupolvista olevien kanssa, jos et ole vielä työelämässä viimeistään oppinut, että kaikkien kanssa on tultava toimeen, olisi korkea aika ruveta opettelemaan sitäkin ulottuvuutta.

   • Koittaja

    Käyttäkää nyt h……ssä nimimerkkejä! Tiedettäisiin kenelle vastaatte ja kuka vastaa. Ei tässä kellonaikakuittailussa ole vähäisintäkään järkeä.

 11. Nimetön

  Pitkässä työelämässäni juuri olen nähnyt tämän vanhojen ämmien kitkeryyden, monella alalla ja nimenomaan palvelualalla.

  • Nimetön

   Vai ”vanhoja ämmiä nähnyt” – ompa ihme kielenkäyttöä penikoista. Ja tuokin ”määräilevät vartijoita”. Eipä oo sitten tullut koskaan kuultua mitään valtuuksistakaan… palvelualalla…

  • Nimetön

   Kai puhuttelet omaakin vaimoasi/äitiäsi/anoppiasi yhtä kauniisti?

 12. Nimetön

  Kyllä jokaisella pitää olla oikeus käydä kaupoissa ilman että pitää kuunnella nuorison suunsoittoa ja ulkonäön tai iän arvostelua. Monet jättävät käymättä torikeskuksessa näiden häiriötekijöiden takia ja kauppiaalle tulee tappiota.

  • Niinpä

   itse en käy koska eläkeikäiset tukkii aulan ja kyttää arvostelee kulkioita kovaan ääneen kunneivät kuule muuten

 13. Nimetön

  Koittajalle: Kyllä nimimerkitkin (samat siis) kirjoittavat eri kellonaikoihin. Että aikasysteemi on ainoa toimiva.

  • Nimellinen

   17:46 tai jotakin sinne päin, ehkä nimimerkki Nimetön tai jotakin, ei ole kiva tihrustella kellonaikoja etsiessä kommentteja, joihin sillä viitataan. Mieluummin jättää omaan arvoonsa herra tai rouva Ajan tekstit. Käyttäkää nimimerkkiä, jos haluatte kirjoituksillenne jonkinlaista painoarvoa. Nimettömät ovat puskista huutelua. Erityisesti arvostan Mika Sillanpään kirjoituksia, hän seisoo omalla nimellään sanojensa takana.

   • Nimetön

    Opettelisit lukemaan, ja tuo käsite ”puskista huutelu” on niiden kehittämä, jotka eivät tiedä sananvapaudesta mitään, kyllä tuntuu moderoimisen tarvetta toisilla olevan yllin kyllin

 14. Nimetön

  ”Niinpä 22.10.2017 20:08” Oleskelu ei ole kieletty pääovien läheisyydessä olevilla penkeillä sekä sen välittömässä läheisyydessä.

 15. Nimetön

  Nimellinen 20:44: Silloinhan et voi olla varma, kirjoittiko nikki asiansa äsken vai viikko sitten…Mutta tuijota sinä vain nimimerkkiä. Toimiakseen ja väärinkäsitysten välttämiseksi kellonaika ja ehkä pv-määrä on selvintä itselleni.
  Torikeskuksen rauhoittaminen lienee nyt pääasia.

  • Nimellinen

   Nimetön: Ai niin, täällähän vängätään loppuun kalutuista aiheista viikkokausia. Miksi vastausta ei voi kirjoittaa sinne minne se kuuluu? Koska se pitää saada etuiltua jonon keulille, onhan se tärkeämpi kuin muut. Surkeaa keskustelukulttuuria.

   • Nimetön

    Ennenkuin enempi natkutat, huomaa, että tällä sovelluksellakin on omat oikkunsa, ei todellakaan aina mene siihen kohtaan mihin oli ajatellut, välillä puuttuu vastaa painikekin ! Täällähän kuitenkin itsekin surffailet, vaikkas surkeaksi kutsut !

 16. Mari

  Meitä ihmisiä, kun on kaikenikäisiä niin eikö olisi parempi, että elettäisiin vaan sovussa ja ottaisimme oppia toinen toisistamme.

  • Nimetön

   Ottaen oppia jostakin muualta, emmekä jakaisi kansaa kahtia, eritoten terveyspalveluiden järjestämisessäkään

 17. Nimetön

  vittu nää nuorisorilat takas torkkaan! vanhukset valtaa ainoot kolme penkkiä ja jos nuoret siihen istuvat joko tulevat molemmin puolin istumaan ja siten ”huutelevat ylitsesi” tai sitten pyytävät ystävällisesti nuorempiaan antamaan paikkaa. käytävillä ei saa ”norkoilla” ja jos toiseen tai kolmanteen kerrokseen eksyy niin vartija tulee välittömästi jakelemaan porttikieltoja… ei kiva tässä nyt tarvittaisiin joku paikka nuorille sunnuntaiksi ja maanantaiksi jolloin nuorisotilat on kiinni.

 18. Nimetön

  14.30 Teille nuorille voisi olla oma penkki, mutta kuka sen sinne Torkkaan järjestää ?

 19. Nimetön

  Vittu että vanhat ämmät on saatanallisen kusipäitä.