Talvi ei yllättänyt Sastamalan kaupunkia?

Hopunkatu oli aurattu kello 10 aikaan.

Lumi- ja räntäsade on vaikeuttanut liikennettä moni paikoin torstaiaamuna.

Alueviestin toimitukseen soittanut lukija ihmettelee, miksei Vammalan pohjoispuolella vielä yhdeksän aikaan näkynyt aurauskalustoa. Lukijamme mukaan Muistolan koulun ympäristössä ei oltu aurattu, vaikka koululle tulee paljon koulukyytejä ja koululla on aamuisin paljon liikennettä. Yhteydenottoja tuli toimitukseen myös Stormin koululta.

”Koulujen ja muiden kiinteistöjen pihat ovat tilakeskuksen vastuulla. Tilakeskuksella on aurausten sopimuskausi vielä neuvottelussa, joten tämä lumipyry hoidettiin niin sanotusti paikkausvoimin”, kertoo Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi.

Liikennöidyimmät väylät ensin

Katujen kunnossapidosta vastaava kunnossapitomestari Heikki Järvensivu toteaa, että teiden aurausta tehdään teknisen lautakunnan päättämän luokituksen mukaan.

Toukoniemi sanoo katuluokituksen perustuvan pitkälti liikennemääriin. Autoteiden osalta on tärkeää taata liikenteen suvujuus ensin niillä väylillä, joita eniten käytetään.

”Jos huomaa ongelmia ja haluaa ehdottaa muutoksia katuluokitukseen, voi ottaa suoraan yhteyttä minuun vaikka sähköpostilla”, Toukoniemi tuumaa.

Yllätyksenä lumentulo ei ainakaan kaupungin yhdyskuntatekniikalle tullut.

”Olimme varautuneet tilanteeseen. Eilen illalla katsoimme aurauskaluston valmiiksi ja olimme yhteydessä urakoitsijoihin. Auraaminen aloitettiin aamuseitsemältä kevyenliikenteen väylistä ja liukkaimmista mäkipaikoista”, Järvensivu kertoo.

”Olen saanut tähän mennessä vain yhden puhelun aiheen tiimoilta, joten melko rauhallisesti kaupunkilaiset ovat suhtautuneet tilanteeseen.”

Järvensivu uumoilee, että räntäsade muuttuisi vedeksi päivän mittaan. Hän kehottaa silti varovaisuuteen liikenteessä.

”Jos on kesärenkaat alla, ei kannata lähteä ajelemaan, ellei ole välttämätön pakko.”

Kolmiportainen katuluokitus ohjaa

Sastamalassa on kaupungin hoidossa olevia katuja ja kaavateitä kaikkiaan 174 kilometriä ja kevytliikenneväyliä 104 kilometriä.

Sastamalan keskustassa, vesistön eteläpuolella, katujen talvihoito tehdään kaupungin omana työnä, muualla aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta vastaavat urakoitsijat.

Kaupungilla on kunnossapitotyössä käytössä kaksi tiehöylää, kolme traktoria ja pyöräkuormaaja. Liukkaudentorjunnassa on käytössä kaksi vaunuhiekotinta ja yksi kauhahiekotin.

Kolmiportaiseen katuluokitukseen voi tutustua kaupungin sivuilla olevien karttojen avulla. Katujen kunnossapitoluokitus on tehty asteikolla 1 – 3. Tason yksi aurauskohteita ovat Vammalassa esimerkiksi Itsenäisyydentie – Puistokatu, Asemakatu, Varikonkatu ja Sastamalankatu.

Varilan koululle johtava Kontionkatu on kakkoskastia, Muistolan koululle johtava Nuupalankatu kolmosluokan kohde.

Kuvakaappaus katuluokituskartasta. Luokitus määrittää marssijärjestystä, jonka mukaan katuja aurataan. Vihreällä ensin aurattavat kohteet, sinisellä seuraavat.

Juttua on muokattu 27.10. kello 14. Koulujen ja päiväkotien kiinteistöjen aurauksista vastaa kaupungin tilakeskus, ei yhdyskuntatekniikka, jonka edustajana Järvensivu aurauksia kommentoi.

62 vastausta artikkeliin “Talvi ei yllättänyt Sastamalan kaupunkia?”

 1. Nimetön

  Kannattaisko lähteä liikenteeseen pikkusen aikaisemmin?

  • Nimetön

   päivä on kulunut sateesta, kakkosluokkakin on auraamatta ainakin Torisevankadulta ja Ampujankadulta varmaan monelta muultakin 2 luokan kadulta Nuoskaluntakin tuli paljon ja ohjeen mukaan se pitää poistaa mahdollisimman pian luokituksesta riippumatta. Toivottavasti ei jää viikonlopuksi jäätymään

 2. nimetön

  Päättääkö siellä tekninen lautakunta ketkä pääsevät töihin!!! Olen käynyt paljon Vammalassa talvella,katujen auraus on ollut täysin retuperällä,liikenne ympyrät aivan kamalia!!!

 3. Nimetön

  Mikä helvetin luokitus on Roismalassa kun 15cm lunta kaduilla?? Haloo virkamiehet. On vissiin eduskunnasta mallia!

  • Pikkupukki

   Se on sellainen luokitus, että aurataan sitten kun on kiiruummat hommat hoidettu.

  • nimetön

   Ne luokittelee että Roismalasta mennään töihin kun sade lakkaa ja keritään aurata vaikkapa huomenna. Ihme kun valtatie12 ei kuulu luokittelun kärkeen!!

 4. Koittaja

  On se toisaalta lohduttavaa, että ne, jotka eivät osaa ajaa talvioloissa tai kykene kävelemään kuin sulalla asvaltilla, saavat sentään sähköä pirttiin ja kykenevät purkamaan kyvyttömyyden tuskansa tänne uutiskommentteina.

  • nimetön

   Sinä lohduton osaat varmaan ajaa,vai onko kiirettä aamulla mihinkään??

  • Nimetön

   mee sää opettaan, kun niin jaksat itsekin vaivaa nähdä, tänne kirjoitellen, toisia väheksyen ja omaakin tuskaasi purkaen !

 5. Nimetön

  Vaikka on kallista ajaa yöllä, niin vois edes Itsenäisyydentien ja Puistokadun aurata ennen aamuruuhkia. Ettei sitä lunta sotkettas möykyiksi tielle.

  • Nimetön

   klo 12:59, mitäs toi ”eivät osaa tai kykene kävelemään ” sitten viestii ?

 6. Nimetön

  Ei taida kuulua kaupungille vt12, mutta puoli kymmeneltä aamupäivällä sai taiteilla ajoradalla lumenkanssa Äetsän risteykseen asti, siitä eteenpäin Huittisiin oli hienosti hoidettu tie.

  • Nimetön

   Meillä Huittisissa oli jo kevyenliikenteenväyliäkin aurattu ennen aamu viittä. Ja vt 12 aurataan Huittisista päin juurikin tuohon Keikyän risteykseen asti. Mutta täällä Sastamalassa en ole vieläkään nähnyt aurauskalustoa.

  • Nimetön

   Anteeks vaan, minkä ihmeen Äetsän risteykseen asti ? Tarkistahan mitä lukee Keikyän risteyksessä opasteissa. Kummallista kun ei millään opita käyttämään oikeita nimia. Bussikuskitkin pikavuorossa änkyttää aina, kun ilmoittaa, että lippu Keikyän risteykseen asti. Ja oikea nimi sentään lukee aikatauluvihossa.

 7. Nimetön

  Samaa mieltä tuon puistokadun puhujan kanssa. 12.30 oli puistokatu auraamatta ja kovia paakkuja oli kun oli tallattu sohjo ajamalla. Oli aikas tärinää ajella ja joka talvi sama juttu että puistokatua ei aurata. Muutkin kadut on huonosti hoidettu.

 8. Nimetön

  Nyt on paljon painostusta siihen, että eri vuorolisistä päästäisiin eroon. Voisiko eri aloilla toimivat yksityiset urakoitsijat näyttä esimerkkiä? Viikonloppu ja yö olisi heille ihan samanlainen työaika. Yrittäjät näyttää mallia, niin palkansaajat tulevat 30 vuoden päästä perässä.

 9. Nimetön

  Myös Asemakatu, luokituksestaan huolimatta, oli aamulla auraamatta. Eli kuljettavuudeltaan luokaton.

 10. Nimetön

  Sastamalan kaupunki yllätti kyllä auraamattomuudellaan
  No eipä oo auraajia näkynyt Jussinpellossakaan…pitkä matka tuo 174 kilometriä

 11. Veronmaksaja

  Ettei vaan sittenkin olisi talvi päässyt yllättämään Sastamalan kaupunkia. Kiikassa oli transitillinen lehtiharavoin ja -puhaltimien varustautuneita kaupungin työntekijöitä kevyenliikenteenväylällä…

 12. Jari Grönlund isännöitsijä, Suodenniemn Yrittäjien puheenohtaja

  Suodenniemen keskustassa lunta n. 15cm, eikä kaupunki antanut auraajalle lupaa lähteä liikkeelle. Teiden talvikunnossapidon päivystysnumero ei vastannut, käytössä vasta 1.11??. Jäin kiinni talvirenkailla Suodenniemen keskustassa kaksi kertaa.
  Asukkaat soittelivat miksi Jyrmystietä ei aurata kun sitä mäkeä ei pääse ylös.
  Todella ala-arvoista toimintaa kaupungin puolelta. Jos tällaisella myräkällä ei anneta lupaa aurata niin koska??? On turha luoda Sastamalalle strategioita ja koittaa saada kaupunkia vetovoimaiseksi kun ei perusasioita edes pytytä hoitamaan.

 13. Nimetön

  Kovin on heppoinen määrä kunnossapitokalustoa!! Ei ole ihme, ettei ole ehditty enempää aurata

 14. Nimetön

  Kovin on heppoinen määrä kunnossapitokalustoa!! Ei ole ihme, ettei ole ehditty enempää aurata.

 15. lenkkeilijä

  Huonosti toimi viime talvena auraukset ja hiekoitukset varsinkin kevyenliikenteen väylillä toivottavasti tulee muutos tänä talvena kun mekin maksamme samat verot.
  Hopun urheilupuisto läheisyydessä ei auroja paljon näkynyt vaikka on ainoita keskustan ulkoilualueita.

  • Nimetön

   19.14 Kaupunki voisi palkata torialueelle kaksi vakituista huoltomiestä lisää, että torialueen tiet olisivat kunnossa. Kyllä me veroja maksavat olemme ansainneet kunnolliset kulkuväylät missä voi turvallisesti liikkua.

 16. Nimetön

  Sinisellä merkitty katuosuus Sipintie-Helaantie on ainakin yhä auraamati. Luulisi että edes paikkarireitit pohjoispuolella aurattaisiin. Tie on lumettomanakin haasteellinen ilman kävely/pyöräteitä.

 17. Nimetön

  Onko näihin kahteen tiehöylään yhtään kuljettajaa? Kun viikonloppuna sataa lunta ja se lumi tinttaantuu ajoväylälle, niin se on sitten siinä. Vappuun asti.

 18. nimetön

  Sastamalasa asvaltoidaankin varmaan talvella ku Uosson ympyräsä ja vammalantiellä o jo kaks viikkoo ollu teräväreunaset urat orottamasa asvalttia……

  • Nimetön

   Ei kun niiden odotetaan täyttyvän vedellä ja jäätyvän. Se on ainoa keino, millä Vammalassa osataan tehdä tasaista pintaa tiehen.

  • Nimetön

   Varsinkin tämä vammalantien pyydys herättä kysymyksen. Onko jollain diili rengasliikkeen kanssa vauhditta myyntiä?

   • Nimetön

    Tekee muuten aika tällin auramiehelle, kun aura osuu kanttiin.

 19. Nimetön

  eipä näkynyt aurauskalustoa kiikassa eikä keikyässä koko päivänä

 20. Nimetön

  ennen lumirajat oli 3cm ja 5cm nykyään 13cm ja 25cm enne kun aurataan

 21. Mouhijärveläinen

  Onko tässä IHANASSA? Sastamalassa muita ongelmia kuin Säälittävien Vammalalaisten itkuvirret

  • Nimetön

   Monesti juuri terve tyytymättömyys vie eniten yhteisöä eteenpäin. Itkuvirret ulistaan ihan muualla, tai muitten toimesta. Vai mitä?

  • Nimetön

   äläs ny sääkän vähättele, kun on ihan aiheellista puhua turvaallisuusnäkökulmasta tästäkin asiasta – sitten on turha inistä, kun tulee jokin onnettomuus, johon olisi voitu vaikuttaa asiallisella tien kunnossapidolla

 22. Nimetön

  Taitaapi olla niin että uimahalliin säästetään jo rahaa, kun teitä ei aurata?

 23. Mummo

  Muistolan koululla oli edelleen perjantaiaamuna auraamatta kaista, johon kuuluisi ajaa, kun jättää lapsia kouluun ja hakee heitä sieltä. Monesti olen nähnyt, kun lapset odottavat kaupungin järjestämää koulukyytiä siinä. Hyppivätkö he nyt jäätyneiden loskapaakkujen yli? Autot joutuvat pysähtymään keskelle ajoväylää, kun tien sivuun ei pysty ajamaan.

 24. Kansalainen

  Teknisen lautakunnan päättäjät asuvat varmaan kaikki keskustan alueella. En tiedä, mihin luokkaan Äetsä (Keikyä, Pehula) kuluu, mutta auraus on tehty niin kuin juosten kustu! Haalitaan pirusti hommia ja työn jälki sen mukaista. Varmaan sama kaveri, joka keväällä kuivaharjasi hiekat ja pöly oli valtaisa.

  • Nimetön

   Joopa, siltä näyttää ja sitte toi lumikasojen pystytys julkisen / yksityisen kiinteistön rajamaastoon – mikä helvetin tarkoitus on esim. hulevesiliittymillä, jos ei julkisten tartte niistä kiinteistöilleen huolehtia ja saa vapaasti tuottaa haittaa naapurikiinteistöille ? Kun kumminkin hetken päästä vettä on, ongelmaksi asti.

 25. Nimetön

  Siis Stormin koulun piha on kokonaan auraamati,ei edes pienen pientä väylää oo aurattu! Ja koulu-autot ojassa moneen otteeseen eilen!

 26. Köyhä

  Eikö sastamalassa sada lunta kun säälittäville vammalalaisille kunMouhijärvellä ei aurailla!!

 27. Nimetön

  Miksi on avattu Asemakadun liikenneympyrän jälkeen ja Leipurin kahvilan kohdalle Turun tielle vaaralliset aukot asfalttiin. Molemmat tieosuudet ovat vilkasliikenteisiä. Missä on vilkkuvat huomiovalot, joilla varoitetaan vaarallisesta kohdasta ajoradoilla? Eikö kukaan valvo nykyisin enää kaupungin touhuja, kun viikkokaupalla pitää tälläisiä vaaranpaikkoja olla kaduilla. Nyt toivotaan vauhtia katujen paikkaamiseen. Kyllä ne aukot olisi voinut tehdä vasta sitten, kun tiedetään milloin ne korjataan ennalleen. Varoitusvalot monttujen merkiksi, kun taas tehdään ajoradoille tälläisiä kaivantoja. Ei liene kovin hyvää mainosta Sastamalan kaupungille tälläinen töpeksiminen! Kuka korvaa sattuneet vahingot?

  • Kiukkuakka

   Samaa mieltä kanssasi. Mitä nämä asfalttiaukot ovat ja miksi??? Milloin ne korjataan? Ja kaupungin pääkatu odotetun lumisateen jälkeen auraamatta – uskomatonta! Nyt on työntekijöillä viimeistään palaverin paikka. PS. Naisvaltaisella alalla tätä ei tapahtuisi (lyhyemmät kahvi- ym. tauot TYÖN vuoksi).

   • Nimetön

    Nyt puhuvat todelliset ’asiantuntijat’.
    Näitä kaikkien alojen asiantuntijoita tuntuu riittävän. Vahinko vaan, että eivät ehdi laittaa koko Suomen asioita kuntoon. Kykyä kyllä olisi.

   • Nimetön

    21.36 Ne asfalttimiehet lienevät nyt jossakin isommassa hommassa.
    Se monttu siinä Asemakadun jälkeen on kiusallinen, mutta ehkäpä se kevääseen mennessä saadaan korjatuksi.
    Vammalan torialue on nyt hankala ja liukas, mutta ilmeisesti siihen ei nyt vielä hiekoitusta tule ? Ne kiviraput torille ovat hankalat, kun lunta tulee ja polveen koskee.

 28. Nimetön

  ”Olen saanut tähän mennessä vain yhden puhelun aiheen tiimoilta, joten melko rauhallisesti kaupunkilaiset ovat suhtautuneet tilanteeseen.”

  Saattaa Järvensivulle tulla toinenkin puhelu jos lumenaurauksia näin hoidetaan 48 tuntia ei vieläkään aurauksia kaavateillä. Toki kesä tulee toukokuussa ja lumet sulaa..
  Kysymys: puheluiden mukaanko kaupunki hoitaa hommia, mihin virkamiehiä tarvitaan?

  • Jhyk

   Tai vastannut yhteen ja nous veren paineet. Ja ei pystyny loppihin n500 vastaan

  • Nimetön

   Ei ole tullut yhteydenottoja kun meininki on ollut sama vuodesta toiseen. Kaikkeen tottuu.

 29. Jhyk

  Soittakaa Pehkoselle ja kysykää miks koulun pihat auraamatta.

 30. poromatti

  Ei Mouhijärvellä tarvitse aurata meillä kaikilla on sukset joilla liikumme ja rikkailla on koiravaljakot. Voitte rauhassa odotella puheluita joita ei koskaan tule sinne johtopisteeseen.

 31. Nimetön

  Mites kivijärven,rautaniemen ja ekojärventie? Siellä pitäs kulkee autolla,kaameessa kunnossa!! T.taksikuski

 32. Mouhijärveläinen

  Onko tässäSastamalassa muuaalla lunta kun Vammalassa?