”Työntekijäni eivät enää jaksa tapella nuorten kanssa”

Lounaskahvila Suvituulen yrittäjä Suvi Marjamäki kertoo olevansa katkeamispisteessä nuorisojoukon häiriköinnin vuoksi.

Henkilökunnan hyppyyttämistä, pelikoneen valtaamista, ylimielistä asennetta ja räkäklimppejä ovensuussa. Näin kuvailee yrittäjä Suvi Marjamäki Lounaskahvila Kiikan Suvituulen iltoja.

”Ongelmat alkoivat oikeastaan jo kolme vuotta sitten, kun laajentunut ruokasalimme aukesi. Siitä saakka täällä on pyörinyt iltaisin nuorisojoukko, jonka kuriin saamisessa on täysi työ. Olen katkeamispisteessä”, väsynyt nainen huokaa.

Nyt Marjamäki on asettanut ruokasalin käytölle tiukat rajat: ilta-aikaan sinne ei ole nuorisolla asiaa kuin aikuisen seurassa.

”Silti joka ilta saa olla huutamassa, ettei saliin mennä. Vastaukseksi tulee naureskelua tai haistattelua.”

Yrittäjän mukaan asialla on aina sama, pahimmillan jopa 15-20 hengen joukko.

”Minulla ei ole aikomustakaan pyörittää mitään ilmaista nuorisotilaa. Siksi nuoret ostelevat 50 sentin pillimehuja ja kuvittelevat, että sillä rahalla heidän on lupa roikkua täällä koko ilta.”

Viime aikoina ongelmat ovat kärjistyneet siihen pisteeseen, että Marjamäen työntekijät ovat kieltäytyneet tekemästä iltavuoroja. Yrittäjä ymmärtää, ettei henkilökunta jaksa tapella nuorison kanssa.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olen itse paikalla aamuviidestä iltayhdeksään. Mutta kuinka pitkään jaksan? Tulevaisuudessa ovet on ehkä pakko sulkea aiemmin”, hän pohtii.

”Toivoisin, että asiaton oleskelu kiellettäisiin”

Ongelmat eivät rajoitu sisätiloihin. Marjamäki kertoo nuorison kokoontuvan iltaisin uimahallin pihaan.

”Parkkipaikkaa käytetään surutta kiihdytyskaistana, ja kun ralli taukoaa, mopot ja mopautot ajetaan parkkiin ravintolan eteen. Nuoret itse täyttävät ulko-oven edustalla olevan porttikongin. Siinä he vetävät tupakkaa ja syljeskelevät. Aamut aloitan sillä, että puhdistan asvaltin räkäklimpeistä saavillisella vettä. Toivoisin, että kiinteistöyhtiö tarttuisi asiaan kieltämällä asiattoman oleskelun.”

Marjamäki on pahoillaan paitsi ravintolan asiakkaiden myös uimahallin käyttäjien puolesta, sillä halliin kuljetaan Suvituulen kautta.

”Tämä porukka ei edes väistä. Voin vain kuvitella, miltä esimerkiksi vanhemmista ihmisistä tuntuu tulla ovelle, kun edessä on iso nuorisojoukko muurina.”

Viime viikon maanantaina ravintolassa oli jälleen käynnissä melkoinen hulabaloo. Marjamäki tarttui puhelimeen ja soitti ensimmäistä kertaa paikalle poliisit. Tilanne raukesi virkavallan saavuttua.

Yrittäjän tehtävä ei ole toimia kasvattajana

Suvi Marjamäki on pyörittänyt Suvituulta pian kahdeksan vuotta. Alusta saakka hänen toiveenaan on ollut luoda paikasta kylän yhteinen olohuone. Tavoitteeseen pääsemiseksi toimintaa on kehitetty jatkuvasti: aukioloaikoja on pidennetty ja ravintolaan hankittu A-oikeudet.

”Toivoin alussa ja toivon yhä, että paikalliset rohkaistuisivat meille istumaan iltaa ja nauttimaan ne pari olutta. Nuorten mellastus ei ainakaan edesauta tätä”, yrittäjä toteaa.

Marjamäki korostaa moneen otteeseen, että ravintolaan ovat tervetulleita kaikki, myös nuoret, kunhan yhteiset pelisäännöt ovat hallussa.

”Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee, sanottiin nuoruudessani. Luulisi, että jokaiselle lapselle opetetaan jo pienenä toisen ihmisen ja toisen omaisuuden kunnioittaminen – puhumattakaan tällaisesta väsyneestä pienyrittäjästä. Minun tehtäväni ei pitäisi olla kasvattajana toimiminen.”

Marjamäki toivoo, että myös nuoret katsoisivat peiliin.

”En halua leimata koko ikäpolvea, sillä tiedän että fiksuja nuoria on paljon. Toivonkin, että nuoret nyt yhdessä kääntyisivät pitämään tämän paikan puolia tai kohta kylältä katoaa jälleen yksi palvelu.”

92 vastausta artikkeliin “”Työntekijäni eivät enää jaksa tapella nuorten kanssa””

 1. Äiti

  Pitäisiköhän ne omat kultamussukat laittaa vaikka hetkeksi puuhommiin niin alkaisi taas kunnon käytöksen alkeet olla hallinnassa. Mielestäni tämä on kodin tehtävä kantaa vastuu jälkikasvun huonosta käytöksestä eli sinne vaan huoltajat paikalle vahtimaan tilannetta

 2. Nimetön

  Kyllä tässä kohtaa saa myös vanhemmat katsoa peiliin. On täysin käsittämätöntä ettei kiinnosta pätkän vertaa mitä ja missä oma nuori on. Oletteko te todella niin itsekkäitä ja patalaiskoja vanhempina? Tai ilmeisesti näin on, varsinkin kun koko kylä kyllä tietää keitten kakarat perseilee ympärikyliä. Kaikkia se leipä elättää, valitettavasti.

 3. Nimetön

  Ei tunnu vanhempia kiinnostavan ,yhden nulikan äitille oon kerrtonut mitä oon kylillä kattellu

 4. Kiikkalainen

  Ihmettelen, aika usein poikkean kahvilla niin viikolla kuin vkl koskaan en ole nähnyt häiriköintiä. Mutta usein nähnyt kun nuori tulee pihaan ja heti sisältä juostaan häntä haukkumaan ja syyttelemään milloin mistäkin. Kyllä se on se työn määrä mikä siellä iltasin närästää kun päivältä jää kaikki hommat illalle, kannattaa nyt kaivaa oikea syy asioihin ettei taas syytetä väärin perustein.

  • Uskoo ken tahtoo

   Höpö höpö! Taitaa omat mukulat olla etunenässä häiriköimässä

  • Nimetön

   Laittaisit suoraan nimerkiks ” yksi häiriköivän vanhempi”

 5. arja

  Tämähän on ikuinen ongelma. Missä nuoret saisivat olla?
  Ikävää on myös se, että nuoriso on muuttunut röyhkeämmäksi. Vanhempia ihmisiä pitäisi kunnioittaa eikä huudella heille mitä sattuu. Käytöstavat pitää näköjään tuoda kouluihin oppiaineeksi, kun ne ilmeisesti ovat unohtuneet joiltakin vanhemmiltakin? Yrittäjää käy sääliksi; eihän hänen asiansa todellakaan ole nuorten vahtiminen.

  • Nimetön

   Onhan niille varattu oma aikansa, kun nuorisotilat ovat auki. Tarttis vaan oppia ja opetella tyytymään.
   Koti kai on kaikilla ?

  • Katsellu olen jo kauan..

   Ei ne nuoret pahoja niinkä ole. Mutta ongelmat säteilee/oireilee.. Usein se vika löytyy kotoa, ja juurikin nuorten käytös ongelmana. Ja valitettavasti niiden vanhempia ”usean” ei asia kiinnosta ollenkaan.. Mutta onko vika sitten nuorten vai niiden holtajien, ku ei lapsen vointi/oireilu kiinnosta??

 6. Mummu

  Ihan sama meininki on joka kaupassa,viimeksi eilen olin kaupassa vammalassa ja pikkukölvit huusi,juoksi ympäri kauppaa ja sit ulos ja pyörillä ajeltiin autojen välistä!mitä jos jollekkin sattuu jotain esim.jää auton alle niin kuka on vastuussa?en ymmärrä ollenkaan että ei tuolle asialle voida tehdä mitään!vanhemmat voisi olla enemmän tietoisia mitä ne kullannuput iltaisin koulun jälkeen touhuaa!

 7. Keskiikäinen

  Voi mummu mitäs sanoisit jos vaihdettais kaikki ne mummot ja papat jotka ovat vallanneet torikeskuksen aulan joka lauantai aamu, eivätkä he todellakaan väistä vaikka kantaisit kädet täynnä ruokaostoksia kyllä pujotella saa, siinä vaan seistään esim. rullaportaitten päässä. Hankitaan siihen 30 nuorta seurusteleen niin jo saatais taas kirjoitella, soitella vartioita ja poliiseja.

  • Nimetön

   Harvemmin niitä vanhuksia näkee syljeskelevän ja roskaavan paikkaa missä aikaansa viettää. Nautitaan nyt vaan kaikki vapaan kasvatuksen tuloksesta Ei tässä nuorisoa kannata syyttää, vaan kasvatusta.

   • Huoh

    Vapaan kasvatuksen tulos, ihan konkretian tasollako kodeissa opetetaan syljeskelemään!
    Aina syytetään kotioloja, kyllä se sylki lentää koulujenkin pihoissa, se siitä kaikki voipaisuudesta!

 8. Kiikan nuori

  Mielestäni kun esim. kun uimaan menevä ihminen kysyy että olikohan se uimahalli tossa ni vastataan heti reippaasti että juu tosta ovesta ja portaat alas jne. Ja kyllä me uimareita kuin suvituulen asiakkaita tervehdimme usein.

  • Nimetön

   ”olikohan uimahalli”? Kai nyt sentään kysytään, että onko uimahalli tuossa rakennuksessa !

 9. Kiikkalainen

  Jollain sitä on asiakkaita lisää saatava, jos ei muuten niin lehteen vaan nuriseen…enpä oo häiriköitä nähny…tarvinnee mennä optiikolle

 10. Nimetön

  En puolustele huonosti käyttäytyviä nuoria ja olen samaa mieltä että vanhemmilla on kasvatusvastuu – tietenkin. Mutta myös itse olen hämmästellyt sitä miten kyseisessä kahvilassa suhtaudutaan nuoriin. Jos nuori käyttäytyy asiattomasti, eikö kahvila voisi asiallisesti ilmoittaa porttikiellosta paikkaan. Ja jos meno yltyy hallitsemattomaksi, kutsua aina poliisit paikalle, mikä olisi myös napakka viesti asiakkaille siitä missä kulkee raja. Nyt jutusta kieltämättä paistaa läpi kahvilan kyvyttömyys hoitaa tilannetta asiallisesti. Ja mukaan ripaus liioittelua mausteeksi. En voi myöskään käsittää että henkilökunta voisi kieltäytyä hoitamasta iltavuoroja nuorison tähden. Jokin tässä nyt sotii näkemääni ja kuulemaani vastaan. Ei nyt sentään kai aikuiset ihmiset nuorisoa pelkää, ja työhön kuin työhön kuuluu väistämättä epämiellyttäviäkin tehtäviä.

 11. Nimetön

  Miksi yrittäjä siivoaa itse tuollaista sotkua? Nyt asiallinen kontakti nuoriin, heille voi myös puhua sen sijaan että huutaa. Laittakaa nuoret siivoomaan ITSE omat räkäklimppinsä. Eiköhän se parin päivän päästä ala tuntua sen verran kököltä hommalta, ettei räkiminen enää kiinnosta. Kunta herätys ja haloo? Tuo touhu ja Vammalan touhu siihen päälle (saatika sitten muut vielä), on ilmiselvää ettei nuorilla ole paikkaa missä olla eikä heitä tunnuta myöskään hyväksyttävän MISSÄÄN. Onko siis ihme että he käytöksellään ilmaisevat kuinka eksyneitä ovat, kun kukaan ei välitä?

 12. Nimetön

  Missä se nollatoleranssi nyt on kiusaamiselle – jos kerran epäasiallista, ei-toivottua käytöstä esiintyy, jota meininkiä kohtaan kohde on voimaton???

 13. Nimetön

  Valitettavasti ihmisistä on n. 10% örveltäjiä, kehdosta hautaan asti. Nuorisostakin muutama tyyppi pilaa maineen. Myöhemmin yhteiskunta ohjaa heitä eri keinoin, mm. rangaistuksin, aina kuritushuoneisiin saakka.

 14. Nimetön

  Uimahallissa tulee käytyä kolmisen kertaa viikossa, aika monesti pihalla on nuorisoa. Kertaakaan ei ole ainakaan minulle ollut kenestäkään haittaa ja hyvin on päässyt kulkemaan.

 15. Nimetön

  No jos ei räkäklimppien siivoaminen kiinnosta, niin odotas kun käyn vääntämässä paskat siihen eteen.

 16. Kiikkalainen

  Olen kyllä itse.huomannut myöskin suvituulen omistajan lapsivihan, kerran pienet koululaiset jonottivat oven tqkana uimqhalliin odottivqt opettqjaa kuten varmaan oli neuvottu, niin kahvion omistaja tuli.käskeen lapset pois seisomasta ovelta, sitä en kyllä ymmärtänyt oikeudenmukaiseksi, ei ne lapset jonossa siinä ovella estä kulkua kahvioon mitenkään. Ymmärrän räkimisen ja ilkivallan teon, siinä aloittajan kans.samaa mieltä, mutta ei syyttömiä tarttis häätää. Ja kyllä tämä paikka.pyörii vaan sillä ettävälin rahat tänne ja ulos pullat on hyja iä mutta

 17. Herätys vanhemmat ja kunta

  Yrittäjälle voimia!!! Surullisena luin tekstiäsi, vaikken ole kuin kerran teillä asioinut, kun en asu Kiikassa. Osa nuorista mopoikäisistä ja kortinsaaneista on ongelmanuoria. Käytöstapoja pitäisi opettaa enemmän koulussa ja ehdottomasti kotona.
  Se jos joku ei ole sattunut näkemään, vaikka asioi, ei tarkoita, ettei ongelmaa ole. Kyllä yrittäjä tietää ongelmansa ja ei kukaan tällaista juttua keksisi. Puolustajat ovat luultavasti nuorten vanhempia.

  Samaa ongelmaa on Vammalassa, torikeskuksessa ihan mahdotonta, ei mitään käytöstapoja, nuoremmat ottaa isommista mallia. tietyillä asuinalueilla täällä nuoret käyvät jatkuvasti häiriköimässä. Esimerkiksi Muistolan koulun piha ja tie on yleinen leikkikenttä mopoille ja autoille. kaupunki ei suostu laittamaan kieltomerkkiä, joka ei edes maksa paljoa. Ongelma ollut vuosia ja asiaan pyydetty muutosta. Mutta edelleen joka päivä asukkaat, kävelijät ja erityisesti lapset saavat vain kärsiä!

  Yrittäjälle neuvo, soita poliisi joka kerta, jos tiedät nimiä, tee rikosilmoitus. Merkintä papereissa ei sitten aikuisena enää hymyilytä, kun ehkä tullut järkeä päähän. Muuten ongelma vain jatkuu! Jos joku väittää että nuoret kuuntelevat puhetta, niin tehoaa ehkä osaan, osaan ei. Ja luulen, että se fiksu osa ei edes siellä käy häiriköimässä. Vanhemmat istukaa alas lastenne kanssa, puhukaa heille! Teidänkin lapsi voi tehdä jotain. Kaupungille tässä iso herätys taas myös! Nuoret tarvitsevat tilan/ mopoille/autoille kokoontumispaikan ja asianmukaiset kieltomerkit ongelmapaikkoihin!

 18. Nimetön

  Järkyttävää kuinka ongelmanuorista kertovasta yrittäjästä jotkut yrittää tehdä syyllisen! Jo vuosikaudet on puhuttu Kiikan kurittomista kakaroista. Heitä kuskataan Vammalaan saakka hoitoon ja kouluihin. Huostaanottoja ja sijaisperheitä tarvittaisiin lisää, mutta kuka järkevä ihminen enää tässä maailmanmenossa jaksaa kasvattivanhemmaksikaan alkaa. Väärät ihmiset hankkii lapsia ja sitten ei jakseta ja syytellään että lastentarhan, koulun ja kahvilanpitäjän pitäisi komentaa ne räkäklimppeja siivoamaan. Naurettava ajatus, ei enää voi eikä kannatakaan liikaa puuttua, kun koko kylä kasvattaa ajatus on täysin mahdoton!

 19. Nimetön

  Suvituulessa ja uimahallissa usein käyvänä todella allekirjoitan yrittäjän sanomiset. Kaiken kukkuraksi keulivat mopoillaam myös siinä pihamaalla niin että ihme kun ei mitään vakavaa ole sattunut. Käyttäytmismalli lienee peräisin kotoa ainakin mitä olen muutaman häirikkönuoren tunnistanut.

  • Katsellu olen jo kauan..

   Tismalleen samaa mieltä!! Katsotaan niitä vanhempia, sitten vasta nuoria..

 20. Edelleen työtön

  Kyllä kannattaa yrittäjän katsoa peiliin. Olin tässä taannoin ’työhaastattelussa’. Oli sellainen kokemus, että oksat pois. Ei tuntunut olevan mitään käytöstapoja kyseisellä yrittäjällä. Ehkä ne nuoret ei olekaan kaikkeen syyllisiä???

  • Nimetön

   16:06,minkälainen työhaastattelu oli,jos se oli kamala ?

 21. Nimetön

  Jos sää nin hyvä työntekijä oot miksi edelleen olet työtön, vai ookko vaan laiskan nihkee.

 22. Nimetön

  Nyt kannattaisi kyllä yrittäjän ja työntekijöidenkin ihan itse vilkaista peiliin, vanha sananlasku on erittäin paikallaan tässä kohtaa: niin metsä vastaa, kun sinne huudetaan!

 23. Nimetön

  Mielestäni aika asiatonta tekstiä tältä yrittäjältä: ”Minulla ei ole aikomustakaan pyörittää mitään ilmaista nuorisotilaa. Siksi nuoret ostelevat 50 sentin pillimehuja ja kuvittelevat, että sillä rahalla heidän on lupa roikkua täällä koko ilta.”

 24. Nimetön

  Työhaastattelut on ihan eri juttu kuin kurittomat kakarat jotka pilaa Kiikan ja Vammalankin keskustan! Onko Mouhijärvellä fiksuimmat nuoret?

  • Mouhijärvi

   Mouhijärvellä kasvatetaan omat ja naapurin kakarat. On fiksuja nuoria kyllä.

 25. Ymmärrän

  Kun uupuu, tuskin jaksaa olla aina ihan asiallinen aina ja joka kerta. Yksin jos tekee töitä 7 päivää viikossa kellon ympäri, on varmasti jokaisella pinna kireällä ja ehkä joskus ylireagoi aiheettakin.

  Olen myös nähnyt tuota örvelystä, kohellusta mopoilla, syljeskelyä jne. joten ei ole mikään aiheeton kirjoitus. Nyt vois jokainen vanhempi keskustella nuorensa kanssa ja miettiä, voisko asiaan saada muutosta. Varmasti kahvilaan ovat nuoret tervetulleita asiakkaita, kunhan huomioidaan muutkin ja ymmärretään, että ei ole yritykselle kannattavaa pitää tilaa täynnä koko iltaa, jos asiakkaat eivät osta kuin eurolla.

 26. Nimetön

  Järkkäri sinne ilta-aikaan, niin eiköhän pysy kurissa

 27. Nimetön

  Mahtaako vika olla yrittäjässä.ja jos on väsynyt niin kannattaa lopettaa yrittämine.

 28. Nuorisonpuolella

  Siis Tämä menee yli!!! kiikassa ei ole nuorisoa joka päivä edes 10 henkilöä Suvi tuulella saatika uimahallin pihassa ja jos siellä käy nuorisoa ja sinä siitä pillaannut Voitko ottaa lomaa ja olla ulisematta

 29. Nuorisonpuolella 1

  Itse käyn päivittäin suvituulessa enkä myöskään ole häiriköintiä nähnyt? Ainoa ketä siellä pää punasena huutaa on itse Suvi. En ihmettele ette etteivät vanhemmat ihmiset uskalla tulla kun puhelin ja hermot käy suvilla kuumana

 30. Nuorisonpuolella2

  Olen kanssa asiakas ja sinä siellä olet huutamassa jos joku nuori ostaa kahvin ja juo sitä kauemmin kuin 5min saatika sitten jos nuoriso on kunnolla sisällä ja he ovat ostaneet jotain se ei vie sinulta asiakkaita jos niin luulet päin vastoin sinä joka siellä joka päivä huudat turhasta viattomille nuoriso on mukavaa porukkaa jos ei huuda turhasta ja puhuu asiat loppuun rauhallisesti

 31. Nuorisonpuolella 5

  Kenenkään muun työntekiän kanssa kuin Suvin ei ole ollut ongelmia. Suvi siellä on nuorisoa potkinut repinyt vaatteista.

 32. Nuorisonpuolella4

  Ei Tämä Kiikan nuoriso ole ihmeellistä samameno joka kolkassa jossa nuorilla ei ole oleskelupaikkoja eise niin ihmeellistä ole

 33. Nuorisonpuolella0

  Tulemme räkimään yhdessä ovien eteen polttamaan tupakkia katsotaan meneekö hermo sinulla vai asiakkailla

 34. Nimetön

  Äidit ja isät antakaa nuorison ja kavereiden kokoontua kodeissa ja harrastakaa heidän kanssaan niin heillä ei ole tarvetta mennä häiriköimään. Voimia yrittäjälle ja kiitos parhaista kahvipullista.

 35. jj

  kannattasko palkata alkuun vaik järjestysmies jolle hakisi asiaan oikeuttavat luvat esim. lähistön valvontaan?!?!?!?!?!?

 36. osmo

  otappa yhteyttä vartiointifirmaan ja selvitä mitä on tehtävissä……

 37. Nimetön

  Jos tämäkin kahvio sulkee ovensa kaikki noi nuorison puolustajat itkee seuraavaksi että Kiikassa ei ole mitään…
  Käykää katsomassa iltapäivällä kun koulut loppuu ja illalla sillä seudulla, on se meno kuin villistä lännestä.

 38. Kiikasa

  Kamerat kuvaamaan sitä sekoilua niin on mustaa valkosella. Pitkin poskia tars verellä että oppis…..meinaan niitten juippien vanhempia.

 39. Uimari

  Joka viikko yhtenä arki-iltana käyn uimassa. Yhden kerran viimeisen kahden kk:n aikana on nuorisoa ollut eteisessä, ja kahvilan pitäjä huusi kurkkusuorana. Nuorista joku avasi oven, ja tervehti ystävällisesti. Vähän jäi epäselväksi mistä pli kyse.

 40. Nimetön

  Klo 17.59 lipsahti kunnianloukkauspuolelle! ”Potkinut ja repinyt vaatteista!”

 41. Nimetön

  Taitaa olla ongelmana yhteisten pelisääntöjen puute ja molemminpuolinen kommunikaationgelma. Olisiko molemmissa vähän vikaa?Kannattaisiko istua yhdessä pöydän vieren ja keskustella asiasta? Huutaminen ei auta mitään.

 42. Nimetön

  Nimet ja naamat julki, että nähdään kenen lapset on huonoiten kasvatettu.

  • Juuri näin

   Nyt kun kaikilla on pelit ja vehkeet (some) niin kaikkien ”häiriköiden” naamat ja nimet julki.itse tulen laittaan HETI kaiken matskun julki !!!!!