”Nuoret ovat fiksuja ja osaavat ajatella omilla aivoillaan”

Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö Satu Kelkka ja erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio jalkautuivat kuluvalla viikolla K-citymarketiin ja Torikeskukseen.

Kuluvan vuoden kouluterveyskyselystä ilmenee, että 4,1 prosenttia Sastamalan yläkoululaisista on kokeillut kannabista. Määrä ei ole iso, mutta ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö Satu Kelkka ja erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio tietävät sen nousevan herkästi puheenaiheeksi.

”Ennen aiheeseen tarttumista kannattaa vaihtaa näkökulmaa: tulosten perusteella 95,9 prosenttia nuorista ei ole kannabista kokeillut.”

Vaikka huumeet säännöllisesti keskusteluun nousevatkin, ei tilanne Sastamalassa ole Kelkan ja Kallion mukaan räjähtänyt viime aikoina mitenkään erityisesti käsiin.

”Tilanne on ollut vakaa pidemmän aikaa. Tosiasiahan on se, ettei Suomesta enää löydy kuntaa, missä huumeita ei esiintyisi”, Kallio huomauttaa.

Hyvä itsetunto suojaa päihteiltä

Alkoholin, kannabiksen ja muiden huumeiden rinnalle on noussut nuuska, jonka käyttö nuorten, myös tyttöjen, keskuudessa on lisääntynyt paljon.

”Tuotekehitys on mennyt valtavasti eteenpäin. Nuuskakiekot ovat äärimmäisen kauniita ja osa niistä on suunniteltu selkeästi tytöille. Pakkauksia ei välttämättä edes tunnista nuuskapurkeiksi”, Kelkka toteaa.

Päihteistä puhutaan Sastamalassa kaikille 6. luokkalaisille pidettävän asenne- ja arvokasvatuksen yhteydessä. Muita aiheita ovat muun muassa energiajuomat sekä hyvä itsetunto.

”Kasvatus ei missään tapauksessa ole enää sitä saarnaamista, mitä itsekin on aikanaan saanut”, Tuomo Kallio huomauttaa.

”Hyvällä itsetunnolla on suuri vaikutus myös nuoren päihdekokeiluihin. Kun itsetunto on kohdallaan, pystyy helpommin sanomaan ei”, toteaa Satu Kelkka.

Toiveissa neutraali keskustelu

Kuluvalla viikolla vietetään valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Kelkka ja Kallio jalkautuivat kahdeksi päiväksi Sastamalan kauppakeskuksiin kuulemaan ajatuksia päihteiden käytöstä.

Kaksikon saamassa palautteessa toivottiin muun muassa lisää neutraalia keskustelua niin perheiden sisällä kuin yleisestikin.

”Puhumisen kulttuuria kannattaa ylläpitää kotona jo varhaisessa vaiheessa. Nuoret ovat tosi fiksuja, he haluavat jutella asioista vanhempiensa kanssa ja osaavat ajatella omilla aivoillaan”, Kelkka muistuttaa.

7 vastausta artikkeliin “”Nuoret ovat fiksuja ja osaavat ajatella omilla aivoillaan””

 1. Nimetön

  Suuri merkitys on myös sillä, että on sellainen yhteiskunta jossa nuorilla on usko tulevaan. Ei siinä pelkkä fiksuus auta jos ei pääse elämässä eteenpäin. Opiskellen ja sitä kautta työelämään. Laajapohjainen verotus antaa turvaa porskuttaa eteenpäin. Mutta se täytyy pitää kirkkaana mielessä. Tulevaisuus kuuluu kaikille, vauvasta, vaariin ja mummiin.

 2. JTT&)

  Noita veijareita on sittarin/torkan/smarketin kulmilla?Niille tars keksiä jotain muuta tekemistä?Ja joku helvetin taliaivo viittii vielä valittaa NUORISOLLE tekeillä olevasta skeitti/kokoontumispaikasta!

 3. Nimetön

  En ole vakuuttunut kaikkien nuorten päätöksentekokyvystä ilman vanhempien selkeää rajojen asettamista ja niiden noudattamisen valvomista. Vastuu kasvaa vähitellen.

 4. Nimetön

  Myös jatkuvasta hanaveden käytöstä kannattis keskustella nuorison kanssa. Olis ehkä syytä valistaa ajoissa myös nuorien vanhempia.

 5. Nimetön

  Omillani minäkin. On kyllä pakko tunnustaa, että opintoni ovat sen verran kesken, että en tiedä mitenkä toisen aivoilla ajatellaankaan.