Palviaisen ”Allu” ehdolla Runeberg Junior -palkinnon saajaksi

Sastamalalaiskirjailija Jukka-Pekka Palviaisen uusin lastenkirja Allu ja salainen ihailija (wsoy) on ehdolla Runeberg Junior -palkinnon saajaksi.

Muut ehdokkaat ovat Karin Erlandssonin Pärlfiskaren, Malin Kivelän Den ofantliga Rosabel, Sanna Tahvanaisen Kurre Snobb och popcornen, Hannu Mäkelän Voimalla seitsemän pöllön ja Magdalena Hain Kurnivamahainen kissa sekä Riina Katajavuoren Mennään naapuriin.

Esiraadissa istuneet Pia Vuorio, Oskar Silén ja Mia Grönstrand valitsivat seitsemän Runeberg Junior -ehdokasta kaikkiaan 70 teoksen joukosta.

Runeberg Junior -palkinto myönnetään Runebergin päivänä 5. helmikuuta suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset. Palkinnolla halutaan edistää lasten lukuintoa. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Kirjassaan Palviainen kuvaa lämmöllä ja huumorilla perheidylliä kesäisessä kyläyhteisössä. Ystävyyssuhteet ovat tarinan keskiössä, ja juonikuvioihin tuo mieleenkiintoa mitä oudoimpiin paikkoihin ilmestyvä, Allulle osoitettu pinkki ihailijaposti.

Kirjailija Palviainen mainitsee esikuvikseen Astrid Lindgrenin Melukylän lapset sekä Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat.

”Halusin luoda maailman, jossa aurinko paistaa aina, on kesä ja lämmintä. Ihmiset valittävät toisistaan, ja draama on pientä ja aina ratkaistavissa.”

Myös aikuisille ja nuorille kirjoittava Palviainen nauttii lastenkirjoja naputellessaan erityisesti siitä, ettei hauskoja sutkautuksia ja arjen ihmetyksen aiheita tarvitse suitsia.

”Lastenkirjoissa saa hassutella vapaammin, ja kirjoittaa tapahtumia, jotka eivät reaalitodellisuudessa ole uskottavia, mutta kuitenkin mahdollisia.”

Pisteenä i:n päällä Allu ja salainen ihailija -teoksessa on Risto Räppääjä -kirjojakin kuvittaneen Christel Rönnsin kuvitus.

”Minulla ei ollut ennakkokäsityksiä siitä, miten tarina tulisi visualisoida. Rönnsin kuvat tavoittavat teoksen huumorin täydellisesti, ja se tuntuu mahtavan hienolta.”

Jukka-Pekka Palviainen ”Alluineen” kantapaikassaan Pyymäen kahvilassa.

Yksi vastaus artikkeliin “Palviaisen ”Allu” ehdolla Runeberg Junior -palkinnon saajaksi”

  1. piski

    Kyllä JUKKIS olis palkintonsa ansainnut oli se vaan aikanaan sellainen tarhantäti (setä) josta lapset tykkäsivät.